Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Trädgård

Varje år säljs det stora mängder bekämpningsmedel till våra trädgårdar. Vi köper konstgödsel trots att det i många fall skulle vara bättre att använda kompost och organiska gödselmedel.

En annan stor föroreningskälla är de motordrivna redskapen, som vi använder i trädgården. De släpper ut stora mängder orenade avgaser idag. Med lite mer kunskap kan vi lätt skapa en mer ekologisk trädgård.

Råd för trädgården

Växtföljd

Du som odlar grönsaker kan växla med olika växtslag i trädgårdslandet och byta plats varje år t. ex. potatis första året sedan, ärtorbönor och tredje året odlas kål. Det ger generellt stora fördelar med mindre angrepp av skadegörare/ sjukdomar och ett bättre utnyttjande av växtnäringen.

Växtmaterial

Du som odlar grönsaker kan växla med olika växtslag i trädgårdslandet och byta plats varje år. T ex odla potatis första året sedan ärtor/bönor och tredje året odlas kål. Det ger generellt stora fördelar med mindre angrepp av skadegörare och sjukdomar samt ett bättre utnyttjande av växtnäringen.

Välj frön och plantor som är motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur och är härdiga för det lokala klimatet där du tänker plantera. Mycket arbete sparas med denna åtgärd. Fråga plantskolan efter E-plantor och resistenta sorter.

Ogräs

Ogräs bekämpas bäst med hacka, spade och maskrosjärn. Små ogräsplantor är lättast att få bukt med. Marktäckning är ett annat sätt att hindra ogräset att spira. Att marktäcka har flera fördelar: det hindrar att ogräset etablerar sig, det hindrar jorden från att torka ut och det tillför jorden värdefull växtnäring.

Täck med ett ca 10 cm tjockt lager av finhackat organiskt material, t ex löv, gräsklipp, bark m m. Ett miljövänligt ogräsmedel är vanlig 12% ättiksprit. Lämpligt att använda på grusgångar och andra ytor där inget ska växa. Tre behandlingar krävs under en säsong för att uppnå bra resultat. Observera att man är skyldig att hålla vissa skyddsavstånd vid användning av bekämpningsmedel mot ogräs, inklusive ättika:

  • 2 meter till öppna diken och till dag- och dräneringsbrunnar
  • 6 meter till sjöar och vattendrag
  • 12 meter till dricksvattenbrunnar

Vid yrkesmässig användning av bekämpningsmedel, se även sidan växtskyddsmedel.

Skadegörare

Kraftiga angrepp av insekter behöver ofta åtgärdas. Prova då först att plocka eller skölja bort med vatten. Går inte det finns det idag några miljövänliga medel i handeln som fungerar bra. Det man ofta har hemma och som fungerar bra på små insekter (bladlöss, trips m m) är såpvatten. Blanda 1 liter vatten + 1/2 dl såpa + 2 msk T-sprit.

Växter kan skyddas mot angrepp med fiberduk som läggs över odlingen. Det skyddar mot intrång av insekter, fåglar och kaniner m.m. Det har även en viss drivhuseffekt.
På senare år har sniglar varit ett stort problem. Kan man inte plocka bort sniglarna finns idag flera miljövänliga preparat som innehåller järnsulfat som kan användas.

Gödsling

Använd främst kompost och organiska gödselmedel. Gröngödsling med färskt växtmaterial typ gräsklipp fungerar utmärkt, täck marken mellan plantorna som vid marktäckning. Lämpligt för bladväxter, kål, purjo m.m.

Motordrivna redskap

I dag finns elgräsklippare som går tyst och inte släpper ut några avgaser. Har du redan bensindrivet bör du använda alkylatbensin som drivmedel. Det finns även möjlighet att skaffa katalysator till gräsklipparen.

 

Sidan granskad den 25 januari 2016.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att det finns oberoende gjorda tester på exempelvis solcellsanläggningar? Fråga din energi- och klimatrådgivare!