Upprop för Öppna Ängelholm

06 maj 2017

Ta del av uppropet för Öppna Ängelholm. Öppna Ängelholm handlar om engagemang. Det kan vara att hyra ut en bostad som står tom. Det kan vara att engagera sig för ett barn som behöver stöd. Det kan vara att bli någons vän eller att bjuda någon på middag.

Upprop för Öppna Ängelholm

Ängelholm växer! Det är vi glada för. Förra året ökade vår befolkning med över 600 personer. Nya människor innebär nya influenser, mer arbetskraft, utveckling och tillväxt. Att vi blir fler innebär också att behovet av bostäder ökar. Ängelholm kommun behöver fler boenden till nyanlända flyktingar. En plats att bo är grundläggande för att kunna påbörja sitt nya liv här i Ängelholm.

2016 anvisades totalt 98 personer nyanlända till Ängelholm och kommunen lyckades ordna boenden till samtliga. I år har Migrationsverket beslutat att vi ska ta emot ytterligare drygt 130 personer, vilket ställer krav på fler och nya lösningar för att leva upp till lagstiftningen för att kunna erbjuda boenden till nyanlända invånare. Vi i kommunen arbetar aktivt på många fronter, men vi måste hjälpas åt!

Precis som för landets övriga kommuner är det svårt att hitta lediga lägenheter även hos oss. Många stora bostadsprojekt är på gång, men det tar tid innan nya lägenheter är klara för inflyttning. Därför behöver vi hjälpas åt just nu. Tillsammans kan vi se till att nyanlända familjer, ungdomar och barn som anvisats till Ängelholm får ett första hem och kan påbörja ett nytt liv i Sverige.

Att hyra ut en bostad eller en del av sin bostad kan se ut på olika sätt. Kanske har du en extra lägenhet, ett rum eller en stuga som kan hyras ut, utan att det påverkar dig på något annat sätt än genom bättre ekonomi. Hyr du ut en del av din egen bostad kanske du får en vän för livet, en chans att lära känna en annan kultur och en möjlighet att stötta någon under hens första tid i Ängelholm.

Barn behöver ett hem

Vi behöver också medborgare som vill öppna sitt hem. Det finns många barn i kommunen som inte kan bo hemma och behöver komma till ett familjehem. En del av dessa barn är ensamkommande flyktingbarn. Ett bra familjehem kan förändra livet för ett barn. Ett bra familjehem behöver inte vara ett perfekt hem. Ett alldeles vanligt hem räcker. Ett hem där ett barn blir respekterat och väl behandlat. Ibland glömmer vi att alla barn inte har det så. Och det gäller oavsett var barnet kommer ifrån.

Kommunstyrelsen har gett våra tjänstepersoner i uppdrag att synliggöra behovet av både fler familjehem och fler bostäder. Det är bakgrunden till kampanjen Öppna Ängelholm som nu drar igång. Öppna Ängelholm vill uppmuntra oss ängelholmare till engagemang som kan se ut på olika sätt: hyra ut en bostad, öppna sitt hem för ett barn, bli någons vän eller att bjuda någon på middag.

Ängelholms kommun har ett stort ansvar för att kommunens medborgare får god service. Det gör vi vårt bästa för att leva upp till. Föreningar, företag och ideella krafter bidrar också på många sätt till att göra Ängelholm till vad det är.  Men tillsammans kan vi göra mer!

På företagardagarna i Lindab Arena den 12 och 13 maj finns Ängelholms kommun på plats och vill berätta mer om vad vi gör och hur vi alla kan bidra.

Låt oss hjälpas åt att Öppna Ängelholm!

Läs mer på kommunens webbplats www.engelholm.se/oppnaangelholm.

För Ängelholms kommunstyrelse:

Lars Nyander (S), kommunstyrelsens ordförande

Sidan uppdaterad den 6 maj 2017.

Sommarens öppettider:
Måndag-fredag 08.00-16.00

Visste du att din kommunala energi- och klimatrådgivare kan ge oberoende råd om olika uppvärmningssystem?