Sotning
Den huvudsakliga anledningen till att sota är att förhindra brand.
När man sotar tar man bort brandfarlig beläggning för att minska risken för sotbrand.
Vem bestämmer om sotningen?
I lagen anges vilka objekt som omfattas av krav på sotning respektive brandskyddskontroll. Statens räddningsverk (idag MSB) reglerar genom MSBFS 2014:6 bl.a. intervaller för hur ofta brandskyddskontroll skall ske.
Dessutom har SRV (MSB) gett ut ett Allmänt råd och kommentarer om sotning. Lagen innebär inom sotningsområdet att kommunerna har ansvaret för att bestämma fristerna för sotning.
Möjlighet att sota själv!
Vidare ger lagen kommunen rätt att efter ansökan medge att en fastighetsägare utför eller låter någon annan utföra sotning på den egna fastigheten om detta kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt.
Möjlighet för den enskilde att sota sin egen eldningsanordning omfattar endast sotningsmomentet, dvs. rengöringen, medan brandskyddskontrollen även i fortsättningen ska genomföras av kommunens sotare.
Under 2012 beslutade kommunfullmäktige i Helsingborg, Ängelholm och Örkelljunga att räddningstjänstorganisationerna i de tre kommunerna skulle brytas loss från de kommunala organisationerna och istället bilda ett gemensamt räddningstjänstförbund, Kommunalförbundet Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
Alla ansökningar, blanketter och e-tjänster som berör räddningstjänst finns i fortsättningen på .
Sidan granskad den 4 april 2018.