Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Nationell patientöversikt (NPÖ)

Viktig medicinsk information ska följa patienten. Du ska känna dig trygg i att du får rätt vård snabbt och att din vårdgivare känner till din medicinska historia. Detta vare sig du besöker en vårdcentral, sjukhus eller behöver hjälp av kommunens hälso- och sjukvårdspersonal. Därför använder sig Ängelholms kommun av Nationell patientöversikt, NPÖ.

Vad är NPÖ?

Sedan hösten 2013 är Ängelholms kommun ansluten till Nationell Patientöversikt, NPÖ. Det är en IT-lösning som ger behörig vårdpersonal direkt åtkomst till patientinformation, under förutsättning att du som patient och vårdtagare har godkänt och gett ditt samtycke till detta. NPÖ är det första gemensamma IT-stödet i Sverige som bygger på möjligheter till så kallad sammanhållen journalföring.

Hur fungerar NPÖ överlag?

Idag använder sig sjukhus, primärvård (vårdcentraler) och kommuner av olika sorters journalföringssystem. Det innebär att läkarna på din vårdcentral, kommunens hälso- och sjukvårdspersonal och läkarna på sjukhuset du brukar gå till inte ser samma patientinformation om dig. Tack vare NPÖ har nu vissa av dessa spärrar försvunnit.

Informationen ska följa patienten

NPÖ är ingen komplett patientjournal, men innehåller utdrag om patienter från de olika vårdgivarna. Tanken med NPÖ och den sammanhållna patientjournalen är att informationen ska följa patienten. Viktig medicinsk information ska finnas tillgänglig oavsett om du som patient besöker ett landsting, en kommun eller en privat rådgivare. Det ska också kvitta var i Sverige du söker vård och vilken tidpunkt på dygnet det handlar om.

Rätt vård snabbare

Med hjälp av NPÖ kan alltså en läkare på sjukhuset i Kalmar få samma information om dig som en sjuksköterska i Ängelholms kommun, oavsett om läkaren eller sjuksköterskan söker informationen klockan 15 på eftermiddagen eller 02.00 på natten. Att alla vårdgivare får samma information om dig som patient ökar patientsäkerheten. Du får rätt vård snabbare och risken för felbehandlingar och felmedicinering minskar. Dessutom slipper du upprepa sin vårdhistorik varje gång du möter en ny vårdgivare. Titta gärna på den här filmen om Åke för att se hur NPÖ fungerar i praktiken.

NPÖ på dina villkor

Det är du själv som bestämmer om du vill att din patientinformation ska finnas tillgänglig i NPÖ. Du kan alltid välja att stå utanför sammanhållen journalföring. Om du väljer att inte godkänna att din patientinformation får synas i NPÖ ansvarar du själv för att informera om vad vårdpersonalen behöver veta om dina kontakter med vården och lämna relevant information för en god och säker vård.

Har du frågor om NPÖ?

Under Relaterad information finns länkar som ger dig mer information om NPÖ och sammanhållen journalföring. Du är alltid välkommen att kontakta din närmsta vårdpersonal om NPÖ. David Latifpour, medicinskt ansvarig för rehabilitering på Lärande och familj och ansvarig för NPÖ i Ängelholms kommun, svarar också gärna på frågor. Han nås via kommunens kundtjänst på telefon 0431- 870 00 eller via This is an email address

Läs mer

Hur fungerar NPÖ i Ängelholms kommun?

Frågor och svar om NPÖ och sammanhållen journalföring

Sidan granskad den 5 april 2018.

Kontaktpersoner

David Latifpour, medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) och ansvarig för NPÖ i Ängelholms kommun.

Tel: 0431- 870 00

This is an email address 

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att fönster har U-värde? Din energi- och klimatrådgivare kan ge dig gratis rådgivning om energiskloka fönster.