Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Att vara familjehem

Det finns barn som inte kan bo hemma. De behöver komma till en familj som kan ge dem kärlek, omtanke och trygghet – ett familjehem. Eva Sällström, verksamhetschef för särskilt boende i Ängelholms kommun, är tillsammans med sin man Lasse familjehem åt två barn och berättar sin historia: om att kämpa när det är svårt och om glädjen över att se barn utvecklas och växa.

Eva Sällström verksamhetschef för särskilt boende

Foto: Linnéa Cederlund

Det var en slump att Eva och Lasse blev familjehem. Parets vänner var jourhem och det var hemma hos dem som de träffade Viktor, en då ett år och tio månader gammal pojke som var jourhemsplacerad hos vännerna.

- Vi hade försökt få barn länge, och när vi träffade Viktor föddes tanken om att ta hand om honom. Vi funderade inte särskilt länge utan kände att detta var ett sätt för oss att hjälpa ett barn, berättar Eva. 

Det var december när Eva och hennes man träffade Viktor för första gången och tre månader senare, när socialtjänstens utredning var färdig, flyttade Viktor hem till dem.

- Det är inte ett ensamt barn man tar hand om, utan med barnet kommer också en relation till barnets familj. Det är en situation som inte alltid är helt enkel att hantera och då blir socialtjänsten ett viktigt stöd.  

- Vi gick på utbildningar, föreläsningar och träffade andra familjehem som befann sig i liknande situationer. De fanns hela tiden där och stöttade oss.

- Sanna, vårt andra barn, kom till oss när hon var fyra månader gammal och vi har alltid haft god kontakt med hennes anhöriga.

Barn kan placeras i familjehem av olika anledningar. Det kan till exempel handla om missbruk, sjukdom eller funktionsnedsättning. När barn placeras i familjehem är målet oftast att barnet ska komma tillbaka till sina biologiska föräldrar. 

- Just för oss var det inte riktigt så, men det är så klart svårt och man fäster sig vid barnet. Jag tror att man får tänka här och nu, att insatsen man gör här och nu följer med barnet för resten av livet. Det krävs oerhört mycket engagemang och styrka. Det handlar om att ge kärlek och trygghet och om att kämpa. 

I dag är Viktor 18 år och går på gymnasiet, och Sanna ska precis börja sjunde klass.

- Barnen ser varandra som syskon och oss som deras föräldrar. Vi ångrar inte en dag att vi blev familjehem. Det har varit mycket kämpande och sorg men glädjen och att få se barnen utvecklas är så mycket större.  

Sidan uppdaterad den 27 juni 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att man behöver bygglov för att bygga mur och plank?