Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Vejby IF - mycket mer än fotboll

Med 18 anställda är fotbollsföreningen Vejby IF långt ifrån bara fotboll. Man har sedan länge bedrivit en omfattande verksamhet med bland annat fritidshem, fritidsklubb och fritidsgård. Dessutom driver man populära Vejby Loppis, där långtidsarbetslösa får chansen att arbetsträna för att sedan kunna ta steget ut i arbetslivet.

Två personer ur Vejby IF:s styrelse

Foto: Linnéa Cederlund

 

I december köpte föreningen villan på Sanatorievägen i Vejbystrand av Ängelholms kommun för en miljon kronor. Det fanns andra intressenter men kommunen valde att sälja villan till Vejby IF tack vare klubbens sociala engagemang. Villan har tidigare använts som boende för ensamkommande barn, men var vid köpet fuktskadad, sliten och i stort behov av renovering.

- Vi hade en tanke om att ta ett större socialt ansvar, om att ta ytterligare ett steg. Planen var att renovera villan och hyra ut den till nyanlända genom kommunen. Vi vet att det är svårt att hitta bostäder och detta var ett sätt för oss att bidra, säger Anders Liljedal, klubbchef i Vejby IF.

- Det finns helt andra möjligheter för oss som förening att kunna genomföra ett sådant här projekt, jämfört med till exempel kommunen. Renoveringen har gått snabbt och vi har lyckats hålla kostnaderna nere tack vare frivillig arbetskraft och sponsorer, berättar Håkan Eriksson, ordförande i Vejby IF. 

Nu står tre fina och ljusa lägenheter färdiga och väntar på sina hyresgäster. Den första familjen flyttade in för bara tio dagar sedan. 

- Det är en mamma med fyra döttrar, och barnen ska börja skolan här nu. De har läst SFI (Svenska för invandrare) och kan lite svenska. Det är många som har hört av sig och vill välkomna våra nya hyresgäster med både bullar och gratis danslektioner, men vi får låta dem landa lite först, berättar Anders.

Föreningens tanke är att hjälpa barnen och familjerna in i samhället. 

- Vi tror att det görs bra så här, i en mindre by och med närhet till föreningslivet och andra barn och vuxna. Här finns både fotboll, gymnastik, fritidsgård och massa annat som barnen kan vara med på, och för föräldrarna finns hela gemenskapen runt omkring, säger Håkan.

- Vi tror att det gynnar både föreningen och byn. Det är inte så många invandrare i Vejbystrand. Vi kan också lära oss något nytt och få lite nya perspektiv. 

Håkan berättar att det har varit många som velat hjälpa till, och många företag har varit positiva till projektet och velat vara med och stötta. 

- Lokala företag har sponsrat oss med både golv, tapeter och färg, och möblerna kommer från vår egen loppis. Vi ville göra ett riktigt bra boende, och det tycker vi att vi har lyckats med. 

- Det ska helt enkelt vara så fint att man själv vill bo här, säger Anders.  

Vejby IF är nöjda med sitt projekt. Det är något helt nytt som föreningen inte sysslat med tidigare. 

- Det är roligt att driva projekt där många samverkar. Det ger en väldig kraft när kommun, föreningsliv och näringsliv arbetar tillsammans på det här sättet, säger Håkan.

Nästa projekt som föreningen hoppas på är att bygga nya omklädningsrum. 

- Vi vill utveckla flick- och damfotbollen. Tjejer är mer utsatta och ska kunna duscha utan att vara oroliga. Som det ser ut just nu med omklädningsrummen är det tyvärr svårt för oss att utveckla damfotbollen, säger Anders. 

Sidan uppdaterad den 27 juni 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att Ängelholmarna år 1516 beordrades att flytta in från Luntertun ute i Skälderviken?