Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Tång på stränderna

08 juli 2013

Samtidigt som vi värnar om våra badgäster konstaterar vi att tång är ett naturligt inslag på våra stränder. Tång måste få förekomma i en levande och hållbar strandmiljö, men kan rensas bort i de fall det anses befogat.

Tångens vara

Ängelholm har nära fem kilometer av stränder. Ibland är förutsättningarna med vind och havsströmmar sådana att stora mängder tång landar där badgästerna vill njuta av strandliv. Varje gång vi får in tång på stranden ställs vi inför dilemmat om vad som bör göras. Ska man köra bort tången direkt utan några dröjsmål? Eller ska man ha is i magen och avvakta åtgärd något? Vi är säkert alla ense om att tången ett naturligt inslag i strandmiljön. Som badgäst skulle man då kanske tillfälligt kunna åka till andra delar av strandremsan fria från tång?

Ansvarsfull resurshantering

Att transportera bort tång är långt ifrån en billig åtgärd. Det krävs både tunga maskiner samt mellanlagringsplats, transporter och deponiavgifter. Vid ett enskilt tillfälle kan det ligga så mycket som 150 ton tång på stranden. Deponikostnaden ligger någonstans mellan 300-600 kr/ton. Maskinkostnad för att köra bort tången är 10-15 tkr, lastning och transportkostnad 15-20 tkr. Ett snabbt överslag visar alltså på mycket stora kostnader för att kämpa emot naturen. Det finns dessutom inte någon garanti för att det inte dagen efter blåser in lika mycket tång igen, och därför gäller det att hushålla med insatserna.

Ha gärna detta resonemang i åtanke nästa gång det ligger tång på er favoritstrand. Högst troligt finns det en ny del i vackra Skälderviken att upptäcka som inbjuder till skönt strandliv!

Sidan uppdaterad den 8 juli 2013.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att du kan ladda din elbil vid Stadshuset?