En dag med kommunens livsmedelsinspektör
Som konsumenter ska vi kunna lita på att vi inte blir sjuka eller lurade av maten i affären, på restaurangen, äldreboendet eller i skolan. Men då behövs också någon som kan kontrollera att alla aktörer känner till och följer de lagar som reglerar livsmedelshantering.
I Ängelholms kommun är det livsmedels- och tillståndsenheten som kontrollerar att livsmedelsföretagare i kommunen följer lagens regler och levererar säker mat till konsumenterna. Men hur går det till egentligen, och vad innebär det att vara livsmedelsinspektör?
Häng med på en livsmedelsinspektion för att se hur det går till när en livsmedelsinspektör är ute på fältet!
En dag på jobbet med livsmedelsinspektör Lars
Lars börjar dagen på kontoret på stadshuset i Ängelholm. Enligt dagens planering ska han besöka Kungsgårdsskolan, en av kommunens grundskolor, och Fiskexpressen, en fisk- och skaldjursleverantör. Kommunen har besökt båda verksamheterna flera gånger förut och därför går Lars först igenom de protokoll som skrevs efter föregående besök.
Layout
Kungsgårdsskolan
Kökschef Christian möter upp oss i restaurangen på Kungsgårdsskolan som serverar lunch till 1 000 barn varje dag. Köket har renoverats sedan kommunens livsmedelsinspektör var här sist.
Lars frågar Christian var de serverar sin specialkost. Logistiken har inte varit den lättaste sedan renoveringen, berättar Christian. Specialkosten har inte gått att placera där han önskat. Den ska vara skild från den övriga serveringslinjen och det är något de är medvetna om och kommer att rätta till.
Vi går in i köket där kökspersonalen förbereder dagens lunch. Som inspektör kommer man ofta mitt i pågående verksamhet och försöker att inte vara i vägen. Lars upptäcker ett hål i taket. Vad har hänt här? Christian berättar att de har hantverkare på ingång som ska se över elen. En del av ombyggnationen. Det är ingen allvarlig brist, den kommer att rättas till.
I köket där maten tillagas är det viktigt att de som arbetar är klädda i arbetskläder som rock, arbetsskor och hårskydd. Man får inte bära ringar, klockor, hängande smycken eller sådant som kan dra åt sig bakterier. Lars konstaterar att all personal i köket använder rätt klädsel.
Lars frågar Christian om de haft problem med skadedjur. Nej, inga problem, säger Christian.
Vid det föregående besöket på Kungsgårdsskolan visade en rengöringsmätning att mycket smuts och bakterier hade samlats i ett spolmunstycke vid disken. Det betyder att rengöringen inte fungerat och det är inte okej. Lars kikar därför över munstycket.
Nytt munstycke på plats.
– Det bytte vi direkt. Dessutom är det bytt ännu en gång under renoveringen nu i sommar, säger Christian.
Efter avslutat besök åker Lars tillbaka till kontoret och skriver en kontrollrapport. Rapporten skickar livsmedelsinspektören till den verksamhet som besökts, och i detta fall även till kommunens måltidschef. Denna gång hade restaurangen på Kungsgårdsskolan inga anmärkningar.
Layout
Fiskexpressen
Dagens andra besök är på Fiskexpressen, en fisk- och skaldjursleverantör som både säljer färsk fisk och till exempel inläggningar, räkmackor och soppa. Där är det viktigt att kolla temperaturen på det färska livsmedlet, kyl och frys. I temperaturer mellan 20 och 40 grader förökar sig bakterier som mest. Därför är det viktigt att till exempel skaldjur kyls ner snabbt efter tillagning.
Enligt EU-förordning och svensk livsmedelslagstiftning ska alla livsmedelsverksamheter kunna uppge allergiinformation till konsumenten. Lars försäkrar sig därför om att personalen i butiken har allergiinformation nära till hands. Och ja, den finns uppsatt på väggen vid kassan.
Vid förra kontrollen hade en av kylarnas insidor en anmärkning. Därför görs en kontroll av detta och idag är kylen okej eftersom den fixats till. Lars gör också ett rengöringstest av skärbrädor och knivar, då samma test visade för höga värden sist. Denna gång är värdena bra.
– Det är jättebra att inspektörerna kommer ut till verksamheten och ser att vi gör ett bra jobb. Det blir som en säkerhet för oss. Efter förra livsmedelsinspektionen fixade vi alla brister direkt, berättar Visar Suhogërllaj, som arbetar på Fiskexpressen och som tagit emot oss under inspektionen.
Och allt ser bra ut för Fiskexpressen denna gång.
Det här tittar inspektören efter vid en kontroll
Några viktiga punkter som livsmedelsinspektören kollar på när hen är ute
- Rengöring
- Handhygien och skyddsklädsel
- Separering av olika råvaror
- Information om allergener och att förpackade livsmedel är rätt märkta
- Rätt temperatur
- Spårbarhet - för att förhindra livsmedelsfusk
- Skadedjursbekämpning
- Avfallshantering
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-03-25
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.