En dag med kommunens livsmedelsinspektör

Som konsumenter ska vi kunna lita på att vi inte blir sjuka eller lurade av maten i affären, på restaurangen, äldreboendet eller i skolan. Men då behövs också någon som kan kontrollera att alla aktörer känner till och följer de lagar som reglerar livsmedelshantering.

I Ängelholms kommun är det livsmedels- och tillståndsenheten som kontrollerar att livsmedelsföretagare i kommunen följer lagens regler och levererar säker mat till konsumenterna. Men hur går det till egentligen, och vad innebär det att vara livsmedelsinspektör?

Häng med på en livsmedelsinspektion för att se hur det går till när en livsmedelsinspektör är ute på fältet!

Lars i halvfigur tittar fram bakom ett vitt skåp. Lars ser glad ut och håller ett block tryckt mot bröstet. HAn är livsmedelsinspektör och ska strax ut på en vanlig arbetsdag. Foto.

Lars är livsmedelsinsepktör på Ängelholms kommun.

En dag på jobbet med livsmedelsinspektör Lars

Lars börjar dagen på kontoret på stadshuset i Ängelholm. Enligt dagens planering ska han besöka Kungsgårdsskolan, en av kommunens grundskolor, och Fiskexpressen, en fisk- och skaldjursleverantör. Kommunen har besökt båda verksamheterna flera gånger förut och därför går Lars först igenom de protokoll som skrevs efter föregående besök.

Kungsgårdsskolan

Kökschef Christian möter upp oss i restaurangen på Kungsgårdsskolan som serverar lunch till 1 000 barn varje dag. Köket har renoverats sedan kommunens livsmedelsinspektör var här sist.

Till vänster i bild står Lars klädd i vit rock och mörkr mössa som skyddar håret. Han står i profil och tittar på en rostfri serveringsdisk som brukar finnas i skolmatsalar eller liknande serveringar. På andra sidan disken står kökschefen Christian, i mörk t-shirt och glasögon. I bakgrunden syns den lita skumma matsalaen på Kungsgårdsskolan. Foto.

Lars gästar Kungsgårdsskolan kök och matsal.

Lars frågar Christian var de serverar sin specialkost. Logistiken har inte varit den lättaste sedan renoveringen, berättar Christian. Specialkosten har inte gått att placera där han önskat. Den ska vara skild från den övriga serveringslinjen och det är något de är medvetna om och kommer att rätta till.

Vi går in i köket där kökspersonalen förbereder dagens lunch. Som inspektör kommer man ofta mitt i pågående verksamhet och försöker att inte vara i vägen. Lars upptäcker ett hål i taket. Vad har hänt här? Christian berättar att de har hantverkare på ingång som ska se över elen. En del av ombyggnationen. Det är ingen allvarlig brist, den kommer att rättas till.

Lars står i köket och vänder sig mot fotografen och tittar över axeln, liksom mitt i en rörelse. Till vänster i bild syns ett fönster som sitter ganska högt upp, utanför anar man gröna trädkronor. På väggen i köket finns rött kakel. Foto.

Både kök och matsal ska inspekteras.

I köket där maten tillagas är det viktigt att de som arbetar är klädda i arbetskläder som rock, arbetsskor och hårskydd. Man får inte bära ringar, klockor, hängande smycken eller sådant som kan dra åt sig bakterier. Lars konstaterar att all personal i köket använder rätt klädsel.

Lars frågar Christian om de haft problem med skadedjur. Nej, inga problem, säger Christian.

Vid det föregående besöket på Kungsgårdsskolan visade en rengöringsmätning att mycket smuts och bakterier hade samlats i ett spolmunstycke vid disken. Det betyder att rengöringen inte fungerat och det är inte okej. Lars kikar därför över munstycket.

Lars står vid den rostfria diskhon i köket och granskar noga munstycket till den stora spolslangen som används för att skölja disken. I bakgrunden syns köket med vitt kakel på väggarna. Foto.

Hygienen är a och o i ett storkök.

Nytt munstycke på plats.

– Det bytte vi direkt. Dessutom är det bytt ännu en gång under renoveringen nu i sommar, säger Christian.

Efter avslutat besök åker Lars tillbaka till kontoret och skriver en kontrollrapport. Rapporten skickar livsmedelsinspektören till den verksamhet som besökts, och i detta fall även till kommunens måltidschef. Denna gång hade restaurangen på Kungsgårdsskolan inga anmärkningar.

En närbild på ett par händer som skriver på ett svart tangentbord. Ovanför tangenterna ligger en anteckningsbok. I bakgrunden syns en skrivbordsskiva i trälaminat. Foto.

Dags att dokumentera dagens inspektion.

Fiskexpressen

Dagens andra besök är på Fiskexpressen, en fisk- och skaldjursleverantör som både säljer färsk fisk och till exempel inläggningar, räkmackor och soppa. Där är det viktigt att kolla temperaturen på det färska livsmedlet, kyl och frys. I temperaturer mellan 20 och 40 grader förökar sig bakterier som mest. Därför är det viktigt att till exempel skaldjur kyls ner snabbt efter tillagning.

En lång disk i rostfritt stål syns till vänster i bild. Det är fiskdisken hos Fiskexpressen. Lars står med sitt stora anteckningsblock i famnen och håller en termometer med andra handen ner mot fisken. Lars har sin vita rock och svarta keps. Ibakgrunden syns svag belysning och kakelklädda väggar. Foto.

Dagens andra besök är hos Fiskexpressen.

Enligt EU-förordning och svensk livsmedelslagstiftning ska alla livsmedelsverksamheter kunna uppge allergiinformation till konsumenten. Lars försäkrar sig därför om att personalen i butiken har allergiinformation nära till hands. Och ja, den finns uppsatt på väggen vid kassan.

Vi ser ryggen på Lars när han står vid en tavla och läser av listor eller protokoll som är uppsatta på väggen. Foto.

Lars kontrollerar kylarna hos Fiskexpressen.

Vid förra kontrollen hade en av kylarnas insidor en anmärkning. Därför görs en kontroll av detta och idag är kylen okej eftersom den fixats till. Lars gör också ett rengöringstest av skärbrädor och knivar, då samma test visade för höga värden sist. Denna gång är värdena bra.

– Det är jättebra att inspektörerna kommer ut till verksamheten och ser att vi gör ett bra jobb. Det blir som en säkerhet för oss. Efter förra livsmedelsinspektionen fixade vi alla brister direkt, berättar Visar Suhogërllaj, som arbetar på Fiskexpressen och som tagit emot oss under inspektionen.

Och allt ser bra ut för Fiskexpressen denna gång.

Några viktiga punkter som livsmedelsinspektören kollar på när hen är ute

  • Rengöring
  • Handhygien och skyddsklädsel
  • Separering av olika råvaror
  • Information om allergener och att förpackade livsmedel är rätt märkta
  • Rätt temperatur
  • Spårbarhet - för att förhindra livsmedelsfusk
  • Skadedjursbekämpning
  • Avfallshantering

Sidinformation

Publicerad:
2024-03-25