Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är en insats som kan beviljas utifrån Lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (LSS 9§10)

Vem kan beviljas daglig verksamhet?

Personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig, kan bli beviljade daglig verksamhet.

Insatsen omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Kommunens LSS-handläggare bedömer varje enskild ansökan och avgör vem som får insatsen daglig verksamhet "Begäran om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade" (engelholm.se) Länk till annan webbplats.

 

Det finns ingenting som hindrar att en person som avbrutit sitt deltagande i en daglig verksamhet, för att prova ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden eller studera, kan få daglig verksamhet igen.

Vad är Daglig verksamhet?

Den dagliga verksamheten kan utformas på olika sätt. Precis som alla andra insatser enligt LSS ska den anpassas till mottagarens individuella behov och tillförsäkra deltagaren goda levnadsvillkor. Verksamheten ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.

Verksamheten ska erbjuda den enskilde stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap. Ett övergripande mål med insatsen daglig verksamhet är att utveckla den enskildes möjligheter till arbete på kortare eller längre sikt.

Målen med insatsen beskrivs i en genomförande plan med fokus utifrån den enskilda individen. Denna följs upp regelbundet var sjätte månad.

Insatsen är helt frivillig.

Hur kan Daglig verksamhet utformas?

Arbetsuppgifterna i daglig verksamhet kan vara desamma som hos arbetsgivare på den reguljära arbetsmarknaden, men den dagliga verksamheten kan innehålla både aktiviteter med habiliterande inriktning och mer produktionsinriktade uppgifter.

Skillnaden är bland annat att daglig verksamhet inte är en anställningsform och att syftet med den dagliga verksamheten inte är att producera varor eller tjänster.

När man planerar var en daglig verksamhet ska lokaliseras måste man se till att deltagarna tillförsäkras goda levnadsvillkor och att verksamheten stärker deltagarnas möjligheter att leva ett självständigt liv och kunna delta aktivt i samhällslivet.

Det finns inga bestämmelser om hur många timmar per dag eller vecka som den enskilde har rätt till, det bestäms utifrån de individuella behoven och förutsättningarna.

Det utgår ingen regelrätt lön för daglig verksamhet utan deltagarna får en annan mindre ersättning i form av habiliteringsersättning. Syftet är att aktivt stimulera deltagandet i verksamheten genom denna extra ersättning.

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-09