Feriejobb för unga

Du som är född 2006, 2007 eller 2008 och folkbokförd i Ängelholm har chansen till jobb under sommarlovet. Detta kallas feriejobb. Det är en chans för dig att tjäna lite extra pengar och samtidigt få en första inblick i arbetslivet.

De flesta jobben är inom kommunens verksamheter och det finns flera olika saker du kan göra beroende på vad du är intresserad av.

Vem kan söka?

Du som är född 2006, 2007 eller 2008 och folkbokförd i Ängelholms kommun kan söka sommarjobb under 2024. Den första perioden kan inte sökas av dig som går årskurs 9, på grund av senare terminsavslut. Om du är asylsökande ungdom ska du ha samordningsnummer samt tillståndet AT-UND (ett undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd).

Sökande som inte har jobbat i kommunen tidigare har förtur. Samtliga platser lottas ut.

Ansökan om feriejobb öppnar 4 mars

Ansökan till sommaren 2024 öppnar den 4 mars.

Perioder för feriejobb 2024

  • Period 1: 10/6-28/6, vecka 24-26 (kan ej sökas av åk 9, pga senare terminsavslut)
  • Period 2: 1/7-19/7, vecka 27-29
  • Period 3: 22/7-10/8, vecka 30-32

Jobben vi erbjuder

Ängelholms kommun erbjuder jobb inom flera olika arbetsområden. Det finns flest jobb inom äldreomsorg och barnomsorg, men det finns också andra jobb som du kan kolla in.

Vi kommer tyvärr inte att kunna erbjuda alla som söker en plats eftersom antalet sökande brukar vara betydligt fler än antalet platser. För att öka dina chanser att få ett jobb är det bäst att fylla i så många arbetsområden som möjligt när du ansöker.

Äldreomsorg

Att feriejobba inom äldreomsorgen innebär ett socialt arbete där du umgås med de äldre och hjälper ordinarie personal med olika uppgifter. Det kan till exempel vara att spela spel, följa med på promenader och hjälpa till i tvättstugan och i köket. (Flertal platser)

Barnomsorg

Arbetsuppgifterna kan vara att leka med barnen och stötta ordinarie personal med enklare uppgifter. (Flertal platser)

Kök

Feriejobb inom kök innebär arbete med matberedning på något av kommunens storkök. Gillar du att stå i köket och laga mat är det här rätt val för dig. Jobbet innebär också vissa städuppgifter. (Fåtal platser)

Lokalvård

Ängelholms kommun har många byggnader som behöver hållas rena och fina. Att arbeta med lokalvård innebär olika städuppdrag. Exempelvis att damma, torka rent och köra golvmaskiner. Du får tydliga instruktioner av ordinarie personal. (Fåtal platser)

Övrigt

Denna kategori är bred och innehåller många olika typer av feriejobb. Men det som är gemensamt för alla jobb är att det ingår kundbemötande på olika sätt. Till exempel kan du jobba på Järnvägens museum eller Vejbybadet. Arbetsuppgifter varierar beroende på vilket ställe du jobbar på. Här kan du också hitta ett fåtal jobb inom administration, parkskötsel eller föreningar. Det finns även många platser inom fastighetsskötsel hos Ängelholmshem.

Obs! Vid eventuell smittspridning så kan det hända att verksamheter behöver ta beslut snabbt som kan påverkar feriejobben, till exempel inom äldreomsorgen.

Få svar på dina frågor om feriejobben

Här hittar du vanliga frågor och svar om feriejobben.

Vi öppnar ansökan den 4 mars till den 31 mars 2024.

För dig som använder Iphone så behöver du ha den senaste versionen av IoS, minst IoS 17,3. Detta för att det skall fungera att söka via mobil, annars går det även bra att söka via dator.

Ungdomar som är födda 2006, 2007 eller 2008 och som är folkbokförda i Ängelholms kommun kommer kunna söka sommaren 2024. På grund av sent terminsavslut kan åk 9 inte söka period 1.

För asylsökande ungdomar krävs samordningsnummer och AT-UND (ett undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd). För att kunna söka AT-UND måste du ha fyllt 16 år samt uppfylla ett par andra kriterier.

Efter kontroll av ålder och var den sökande är folkbokförd så lottar vi ut samtliga platser. Om du inte jobbat i kommunen tidigare har du förtur. Av de som blir lottade i första urvalet matchar vi platser efter önskemål (rangordning och personligt brev).

Lottningen startar direkt efter sista ansökningsdag. Sedan behöver vi ett par veckor för att kontrollera ansökningar och matcha alla platser. Under sista veckan i april förväntas ett första besked gå ut (via e-post) där de lottade ska tacka ja eller nej till sin erbjudna plats. Under maj månad kommer vi tillsätta eventuella reserver.

Det är viktigt att du kontrollerar din e-post under sista veckan i april när svarsbeskeden kommer. Om du inte svarar på bekräftelsen (tackar ja) inom en vecka riskerar du att förlora din plats.

I ansökningsformuläret ansöker du till ett arbetsområde, inte en specifik plats. Om du blir antagen så kommer vi placera dig och meddela dig vilken arbetsplats du blir tilldelad.

Du arbetar sex timmar om dagen under tre veckor. Start och sluttid för varje pass varierar men är under dagtid och på vardagar.

Lönen är 88 kronor/timme (inkl. semesterersättning). Lönen är skattepliktig men du kan begära skattejämkning genom att kryssa för, på din tidrapport, att du tjänar under beloppsgränsen.

Lön till samtliga utbetalas genom Swedbank. Anmälan om lönekonto görs till Swedbank om utbetalning önskas till annan bank.

Ingen lön eller ersättning utbetalas för sjukanmälda dagar. Det krävs minst sex månaders inkomst av arbete för att kvalificera sig för SGI (sjukpenninggrundande inkomst) hos Försäkringskassan.

Ja, alla feriejobb i kommunen kräver det. Du ska ha med det på din första arbetsdag så beställ det i tid då det tar en till två veckor att få det hemskickat.

Utdrag från belastningsregistret krävs för att säkerhetsställa att den sökande inte begått brottslighet som kan påverka verksamheten. Samtliga som söker en tjänst med detta krav måste ge detta brev till arbetsgivaren. Du kan bara begära ut ett utdrag om dig själv. Du ansöker hos polisen via en blankett som du kan hitta på deras hemsida eller i utskicket från oss.

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Via telefon, be om att bli kopplad till handläggare för feriejobb på Arbetsmarknadsenheten:

Via e-post:

Att arbeta i Ängelholms kommun

Att arbeta hos oss ger dig en värdefull arbetslivserfarenhet och en meningsfull sysselsättning. Alla våra verksamheter i kommunen bygger på en gemensam värdegrund med ledorden öppenhet, omtanke och handlingskraft. Med öppenhet menar vi att vi är tillgängliga och flexibla, omtanke att vi bryr oss och ger stöd och handlingskraft att vi ger god service och fullföljer vårt uppdrag.

Vi värdesätter alla medarbetares kompetens, oavsett olikheter såsom kön, etnicitet eller funktionsnedsättning och vi arbetar för främjande av alla människors lika rättigheter och möjligheter. Alla oavsett bakgrund har haft möjlighet att söka feriejobb.

Sidinformation

Publicerad:
2024-02-22