UTSTÄLLNING & FILMVISNING – Förintelseöverlevaren Emerich Roth

Mån 22 jan
UTSTÄLLNING & FILMVISNING – Förintelseöverlevaren Emerich Roth
Plats: Ängelholms Stadsbibliotek
Datum: 22 januari 10:00 - 27 januari 14:00

Inför Förintelsens minnesdag 2024 uppmärksammas författaren, föreläsaren och förintelseöverlevaren Emerich Roth på Ängelholms stadsbibliotek. Under ett veckolångt evenemang har du möjlighet att ta del av både utställning och film om Emerich som producerats av eldsjälen Ingrid Ohlsson.

Emerich Roth (1924-2022) kom 1950 till Sverige som 26-åring och hade då en historia av förnedring och förtryck med sig efter att ha överlevt fem koncentrationsläger under andra världskriget. Som många andra överlevare försökte han lägga det förflutna bakom sig och valde att inte prata om sina fruktansvärda upplevelser under sina 40 första år i det nya landet. I samband med nynazismens framfart under 1990-talet bestämde Emerich sig för att bryta sin tystnad och göra allt i sin makt för att belysa frågor om rasism, förtryck och våld och på så sätt bidra till en bättre, mer kärleksfull framtid.

Ingrid Ohlsson träffade Emerich Roth första gången 2015 vilket kom att bli startskottet för ett livslångt uppdrag att sprida och föra vidare Emerichs berättelse till nya medvetanden. Tillsammans gjorde de dokumentärfilmen ”Emerich – Vägen, Valet och Kärleken” som hade premiär i en fullsatt aula på Rönneskolan i Ängelholm 2017. Som en utveckling av arbetet med filmen producerade Ingrid därefter en utställning som fick sin titel och utgångspunkt från ett citat av Emerich – ”Det är passiviteten och likgiltigheten som är mänsklighetens största fiende”.

Under hela vecka 4 visas utställningen under stadsbibliotekets ordinarie öppettider med start måndag 22/1 kl. 10 fram till lördag 27/1 kl. 14.

  • Kl. 15 måndag 22/1 finns Ingrid Ohlsson på plats i Stadsbiblioteket för att introducera och berätta om tillkomsten av utställningen.
  • Torsdag 25/1, kl. 18.30, visas filmen ”Emerich – Vägen, Valet och Kärleken” i Stadsbibliotekets Hörsal på våning 2. Filmen presenteras då av Ingrid Ohlsson själv.
  • Lördag 27/1 visas filmen ”Emerich – Vägen, Valet och Kärleken” i Stadsbibliotekets Hörsal vid fyra tillfällen med start varje hel timme mellan kl. 10 och 14.