Det här är en äldre och arkiverad nyhet

Några tips för en säker och trevlig badsommar

Havslivräddarna i Ängelholm står på stranden med havet i bakgrunden. Foto.

Havslivräddarna i Ängelholm 2023. Foto: VLA/Ängelholms kommun

Det varma vädret i kombination med ledighet innebär att fler söker sig till stranden för ett svalkande dopp. Nu är också havslivräddarna på plats vid flera av våra badstränder.

Från den 26 juni till den 13 augusti finns havslivräddarna vid Råbocka, Havsbaden, Klitterhus och Vejbystrand. Totalt är sju livräddare på plats måndag till fredag mellan klockan 11 och 17.

Var rädd om dig och om andra

Havslivräddarna gör en viktig insats och är utbildade för att öka säkerheten och minska risken för olyckor på badplatser. Samtidigt kan du också bidra med mycket genom att vara medveten om riskerna och tänka på att bada säkert.

Det här kan du tänka på när du är på badplatsen:

 • Bada alltid tillsammans med någon
 • Simma längs med stranden
 • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten
 • Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet
 • Simma inte under bryggor och hoppställningar
 • Spring inte på bassängkanten eller bryggan, det kan vara halt
 • Ropa bara på hjälp om du är i nöd
 • Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten
 • Lek inte med livräddningsmaterial
 • Om du försöker hjälpa någon i vattnet: Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen"
 • Meddela alltid någon om var du ska bada och när du tänker komma tillbaka
  Undvik solens starka strålar mitt på dagen

Färgglada badkläder på barnen

Ett tips till dig som är med yngre barn på badplatsen är att klä dem i färgstarka badkläder som syns. Då är det lättare att ha dem under uppsikt. Undvik vita eller ljusblå plagg, de syns nästan inte alls i vattnet - särskilt inte i bassänger.

Självklart ska hunden få bada och svalka sig - på badplatser för hundar

Under badsäsongen är kommunens badplatser huvudsakligen till för människor och därför råder hundförbud mellan den 15 maj och 15 september varje år. Med badplats menas även badbryggor och klitterna i anslutning till stranden.

Under perioden är hundar välkomna att leka och svalka sig på särskilda hundbadplatser. Det finns ett hundbad i Vejbystrand, och två stränder precis norr om och precis söder om hamnpiren i Skälderviken där hundar är välkomna även under badsäsongen.

Häng gärna på stranden - men fimpa på rätt ställe

Under sommaren är det många som söker sig till stränderna för att umgås, grilla och ha kul. Om du röker ber vi dig ta vara på fimparna, släcka dem ordentligt och slänga dem i närmaste soptunna. Fimpar innehåller bland annat metallen kadmium som inte kan brytas ner utan istället rinner ut i våra vattendrag. Om du tar vara på fimparna gör du en insats för miljön!

Och till sist: Njut av sommaren och fina bad så länge det är väder, men bada säkert, ta hand om varandra och hjälp oss att hålla stränderna rena från skräp.

Sidinformation

Publicerad:
2023-06-30