Nyfiken på skolmaten i kommunen? Nu hittar du vanliga frågor och svar på engelholm.se

Närbild på spaghetti och köttfärssås. Foto.

Höstterminen i skolan är igång och vardagen rullar på för både elever, lärare och vårdnadshavare. Ett viktigt inslag i elevernas vardag är skolmaten. Och förutom att vara en källa till ork och energi är det också ett ämne som de flesta kan relatera till – och har en åsikt om.

Peder Widmark är måltidschef för grundskolan i Ängelholms kommun. Under våren bjöd han vid några tillfällen in föräldrar för att äta lunch med honom ute på skolorna och samtidigt diskutera hur kommunen jobbar med skolmat. Mötena var givande och vissa frågor och funderingar återkom vid flera tillfällen från olika föräldrar.

Det ledde till att vi har tagit fram en FAQ, alltså vanliga frågor och svar om skolmaten. Den finns tillgänglig på webben för alla som är nyfikna på maten vi serverar. Dels i skolor och förskolor, men vi ansvarar ju också för maten på kommunens särskilda boenden och inom hemtjänsten. Flera av de frågorna jag fick av föräldrarna är med här, säger Peder Widmark.

Sidan med frågor och svar är också översatt till engelska och några av de vanligt förekommande språken på skolorna.

Peder Widmark vill också uppmuntra vårdnadshavare att följa med sitt barn och äta i skolan. Alla vårdnadshavare erbjuds att äta kostnadsfritt med sitt barn två gånger per läsår, om de vill.

Det går också bra att träffa mig och äta lunch, på samma sätt som i våras. Men nu i höst har jag inte lika många planerade tider för det, säger Peder Widmark.

Förutom nyfikenhet kring just maten som serveras får Peder Widmark och hans kollegor också frågor om hållbarhet och närodlade råvaror.

Just nu pågår en stor omställning för att kommuner och andra offentliga aktörer som lagar och serverar mat ska möta de krav som finns vad gäller miljöpåverkan och hållbarhet. Därför har vi på vår Frågor och svar-sida också velat förklara hur det arbetet fungerar, säger Peder Widmark.

Vill du äta med ditt barn i skolan?

Som vårdnadshavare kan du äta med ditt barn i skolan kostnadsfritt två gånger per år. Kontakta skolan för att komma överens om när det passar.

Svenska råvaror

Visste du att under 2022 var:

  • 98% av allt kött
  • 98% av all fågel
  • 100% av alla ägg
  • 97% av alla mejerivaror

som serverades i våra kök från Sverige och 70% av våra totala råvaruinköp var av svenska produkter.

Sidinformation

Publicerad:
2023-09-12