Pomona förskola med Victoria Bengtsson i spetsen kan bli årets förskolekök

Bildkollage. Kvinna i kockkläder ler och rullar en köttbulle mellan händerna. Armar från två barn håller i grönsaker i en korg. Foto.

Till vänster Victoria Bengtssson, förskolekock på Pomona förskola. Till höger, förskolebarn visar resultatet av ett maträddaruppdrag efter ett besök på ICA Källan i Skälderviken.

Pomona förskola och Ängelholms kommuns förskolekock Victoria Bengtsson har nominerats i tre kategorier i White Guide Junior 2023. Årets förskolekök, Årets förskolekock och Årets mellanmål. Den 31 oktober ska vinnarna koras.

Victoria Bengtsson som är kock på Pomona förskola har framförallt en målsättning när hon går till jobbet och det är att inspirera och sprida matglädje till förskolebarnen. En stor framgångsfaktor är samarbetet med pedagogerna på förskolan och att låta barnen vara delaktiga.

Jag är väldigt stolt över att vara nominerad och tacksam för att få dela med mig av min passion och kreativitet till barnen. Det gör det roligt att gå till jobbet varje dag, säger Victoria Bengtsson.

Victoria och pedagogerna på Pomona förskola har ett gemensamt fokus på måltidspedagogik. Det gör att mat och måltid är en naturlig del i den pedagogiska verksamheten.

– Vi har ett jättebra samarbete mellan köket och avdelningarna där vi tillsammans jobbar för att på ett lustfyllt sätt öka barnens intresse och medvetenhet för mat, säger Victoria.

Barnen får använda alla sina sinnen

Månadens smaker och utforskarlådor är ett exempel där barnen får använda sina fem sinnen för att utforska maten. Månadens smaker löper som en röd tråd genom frukost, lunch och mellis och ute på avdelningarna går de igen i skapande aktiviteter, sånger, rim och ramsor.

Minikockarna får vara med Victoria och laga mat varje vecka både inne i köket och utomhus på muurikan (stekhäll) beroende på vädret. För att barnen ska vara medvetna om vad de äter berättar Victoria varje dag vad dagens meny innehåller, bland annat med hjälp ingredienstallrikar. Bröd bakas i roliga figurer och grönsaker dukas upp i färgglada motiv.

– När det blir roligt att äta ökar också matlusten, säger Victoria.

Hållbar utveckling och mervärde för våra yngsta

– Victoria Bengtssons och Pomona förskolas arbete visar på hur vi tillsammans kan skapa mervärde för våra yngsta invånare och samtidigt bidra till hållbar utveckling, säger AnnaKarin Larsson, enhetschef för måltid förskola i Ängelholms kommun.

Victoria strävar hela tiden efter att hålla nere koldioxidavtrycket i maten som lagas.

– Vi lagar både vegetarisk mat och mat som innehåller kött. Men när vi lagar kötträtter byter jag gärna ut hälften av proteinet mot extra mycket rotfrukter eller andra grönsaker, säger Victoria.

Samarbete med lokal dagligvarubutik minskar svinn

Köket på Pomona är KRAV-certifierat och på utegården finns odlingslådor där barnen odlar grönsaker. Sedan snart två år tillbaka finns dessutom ett samarbete med en lokal dagligvarubutik för att minska matsvinnet.

– Genom samarbetet med vår lokala ICA-butik har vi ett gemensamt maträddarprojekt där vi tillsammans räddar matsvinnet. Det gör att barnen får lära sig om det hållbara kretslopppet och får vara stolta maträddare, säger Victoria.

Barnen får visa hemma vad de lär sig

För att sprida sin matglädje ännu längre har Victoria ett eget instagramkonto.

– Det är dels för att barnen ska kunna visa hemma vad de äter och vad vi gör och föra vidare vad de lärt sig till resten av familjen. Men det är också för att inspirera andra kockar och kök till att börja med måltidspedagogik så att fler barn blir nyfikna och intresserade av mat, säger Victoria Bengtsson.

Sidinformation

Publicerad:
2023-09-26