Så kan du fira jul med liten budget

Budget och skuldrådgivare sitter ner framför en brasa och ett bord med två böcker. Foto.

Julen börjar närma sig och med allt vad den innebär är det lätt att kostnaderna skenar iväg mer än man trott. Därför vill våra budget- och skuldrådgivare passa på att tipsa om hur du kan hushålla med din ekonomi i juletider.

Forma din egen jultradition – låna inte till julklappar och handla inte på kredit

Alla har inte samma förutsättningar för storslagna julfiranden. Köp nu betala sen kan låta bra men kan bli dyrt i längden. Känns det som att pengarna inte räcker till, passa på att forma er egen jultradition som passar ditt hushåll och din plånbok. Det finns många olika sätt att fira julen på. Låt julen bli en högtid som ger glädje till dig och din familj och inte stress för din ekonomi.

Välkommen att fira gemenskapsjul

På julafton bjuder föreningen Gemenskapsjul in till julfirande på Åvalla församlingsgård! Alla är hjärtligt välkomna, inte minst om man känner sig ensam eller av annan anledning söker gemenskap i jul. Julens alla läckerheter serveras och det bjuds på både trubadurunderhållning och julbetraktelse. Allt är kostnadsfritt.

Prata med ditt barn om vad julen ska betyda för just er

Julen är en högtid som är för barnen och därför kan julklappar vara en orosfråga för många. Antal julklappar och julklapparnas ekonomiska värde kan bli en hets både i skolan och på arbetsplatsen. Ta tillfället i akt och prata om konsumtion med ditt/dina barn och vad ni vill att högtiden ska betyda för just er.

Alternativ till julklappsutdelning

  • Vill man ge julklappar utan att det ska kosta en förmögenhet finns det många lösningar som är billigare och som dessutom kan bli roligare. Ett tips är julklappsselet eller hemliga tomten. Alla får en person var att köpa en julklapp till.
  • Finns det barn i familjen kan det vara en lösning att man ger dem julklapp och hoppar över klapparna till dom vuxna.
  • Du kan också göra egna julklappar genom att till exempel baka, laga och pyssla.

Kom överens om prisnivå

Oavsett om du vill ge en julklapp till din partner, en släkting eller vän så är det bra att bestämma en nivå som alla iblandade måste hålla sig till.

Second hand

Det finns massa fina saker där ute som kan bli presenter därför kan de vara en bra idé att titta på second hand!

Prisvärda julaktiviteter

Här har vi samlat olika prisvärda aktiviteter i jul.

Gör det mysigt för er hemma och kom i stämning med en julfilm eller någon annan film. Det finns billiga hyrfilmer och många gratisalternativ.

Alla ser inte det traditionella julbordet som sin favoritmat. Laga något som hela familjen tycker om och gör det tillsammans. Varför inte göra hemgjort godis, endast fantasin sätter gränser för vad du kan laga.

Ta med din partner, familj eller vänner och gör en utflykt till skogen och ta med ditt kaffe eller annan varmdryck i termosen. Grilla korv är en klassiker som är både mysigt och enkelt.

Ängelholms är en fantastisk familjestad med många fina lekplatser och roliga aktiviteter där det finns något för alla. Allt från Hembygsparken, Pytteskogen, Gåsalekan eller varför inte ta en promenad längs Rönne å.

På Fritidsbanken kan du låna massor med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer. Lånetiden är 14 dagar.

Akademihallen vid Catena Arena har öppet för allmänheten vid vissa tider. Dessa tider kallar för Allmänhetens åkning. Skridskor, hjälm och annan utrustning lånar du på Fritidsbanken.

Onsdag 13 december är det Luciakonsert i Höja kyrka kl. 18.30. Stämningsfullt luciatåg med St Mikael Vokalensemble och Sparkle tillsammans med folkmusiker. Garanterat plats mot gratisbiljetter som hämtas på Åvalla från och med den 6/12.

Torsdag 14 december är det Lucialunch på Åvalla församlingsgård kl. 12.00. Kören Duromoll skapar fin luciastämning under ledning av Heléne Thomasson. Andakt. Kostnad 80 kr. Anmälan senast 11/12 till tel:

Onsdag 27 december är det nyårssupé på Åvalla församlingsgård kl. 15.30. Insläpp kl. 15.00. Ring in det nya året med att avnjuta en trerätters nyårssupé och lyssna på Tongivarnas wienermusik. Kostnad 130 kr. Anmälan senast 15/12 till tel.

I evenemangskalendern hittar du fler aktiviteter

Gå gärna in och titta i vår evenemangskalender om du vill hitta fler aktiviteter. En del är kostnadsfria och vissa kostar.

Vill du ha rådgivning av budget och skuldrådgivarna?

Om din ekonomi inte går ihop eller om du har problem med skulder kan du få stöd och råd av Ängelholms kommuns budget- och skuldrådgivare. Rådgivningen är gratis och rådgivarna har tystnadsplikt.

Sidinformation

Publicerad:
2023-12-07