Nu driver kommunen två muséer - tar över Flygmuseet från 2024

Från och med årsskiftet tar kommunen över driften av Ängelholms Flygmuseum. Hittills har museet drivits ideellt av eldsjälar, men förutom fritt inträde för barn och unga kommer besökare inte att märka någon större skillnad under det första året. Just nu håller museet stängt och det öppnar igen den 13 januari.

Ängelholms flygmuseum, beläget ute på gamla F10 och Valhall park, startade 2004 för att bevara en viktig del av Ängelholms historia. Under 20 år har museet drivits av den ideella föreningen F10 Kamratförening, men eftersom medlemmarna blivit färre har man tagit ett gemensamt beslut om att kommunen ska ta över driften.

"Vi vill gärna fortsätta att bevara och berätta om Ängelholm, flygarestaden. Dessutom är Flygmuseet en viktig del av det lokala kulturarvet. Nu kan vi glädjas åt att vi har två kommunala museer, " säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande om beslutet som togs vid kommunfullmäktiges december-möte.

"Det har varit en både lång och gedigen process. Vår överenskommelse med entusiasterna på kamratföreningen säkrar den fortsatta driften av museet på ett sätt som vi tror kommer att gynna både kommunen och våra besökare," säger Christina Hanstål (M) ordförande för nämnden Kultur, idrott och fritid.

Kommunens ambition är att även framåt driva museet vid F10 i dialog och nära samarbete med Kamratföreningen. Planen är att utöka öppettiderna och kunna erbjuda pedagogisk verksamhet.

"Men det ligger något år fram i tiden”, säger Ulrika Odénius, projektledare på Ängelholms Flygmuseum.

Fritt inträde för barn och unga

Från årsskiftet blir Ulrika Odénius ny chef för enheten museer, konst och kultur och tar över efter Lotta Hofflander.

Ulrika Odénius berättar vidare:

"En trevlig nyhet är att från och med nästa år kommer vi erbjuda fritt inträde för barn och unga upp till 18 år. Vårt mål är att välkomna fler barn och unga besökare till museet. På sikt vill vi möjliggöra för fler skolor att använda våra resurser i sin undervisning" säger Ulrika Odénius.

Öppnar igen efter julledigheten

Flygmuseet har stängt under jul- och nyårshelgerna och öppnar igen lördagen den 13 januari klockan 10:00.

Snart kommer Ängelholms Flygmuseum lansera en ny webbplats. Tills dess kan du besöka:

Sidinformation

Publicerad:
2023-12-29