Fler medlare behövs vid ungdomsbrott

En kvinna står på en cykelväg och tittar in i kameran. På bilden står det följande: Ett förlåt kan betyda allt för den som hör det, men också för den som säger det. Bli medlare. Du behövs.

I takt med att antalet medlingsärenden ökar behövs det fler medlare. Idag går startskottet för en ny kampanj för att få fler att göra en insats för ungdomar mellan 12 och 21 år som begått ett brott och deras brottsoffer.

Medling är ett frivilligt möte mellan en ung människa som har begått ett brott och personen som har drabbats. Möte sker tillsammans med en neutral medlare. Det finns möjligheter för parterna att med medlarens hjälp göra överenskommelser, till exempel hur man ska förhålla sig till varandra i framtiden.

Marika Bergheim arbetar som koordinator och leder medlingsverksamheten i Skåne Nordväst. Det är ett samarbete där nio kommuner ingår som exempelvis Ängelholm, Örkelljunga, Helsingborg, Båstad och Bjuv där flera nu söker nya medlare.

— Alla ska erbjudas möjligheten till medlingssamtal för att kunna prata om det brott som hänt. Det handlar mycket om att ställa till rätta och säga förlåt, bli förlåten för att sedan kunna gå vidare. Att säga förlåt är också det som återkommer i kampanjen.

Medling är användbart i olika typer av brott, till exempel snatteri, rån, stöld, skadegörelse, olaga hot och misshandel. Det hjälper också till att minska risken för att personen begår samma misstag igen.

— Att jobba som medlare vilar i huvudsak på ideell grund och riktar sig till personer som vill göra skillnad för barn och ungdomar. Vi letar efter personer som bryr sig om unga och vill hjälpa dem att komma på rätt spår i livet. Erfarenhet av att tidigare ha jobbat med ungdomar är också bra.

Mer information och intresseanmälan

Sidinformation

Publicerad:
2024-02-16