Cook and Chillmat ska pilottestas i hemtjänsten

Kvinna från midjan klädd i vit kockskjorta, svart huvudbonad och svart förkläde som håller i kanna med sås. Kvinnan står i ett kök och har blå plasthandskar. I bakgrunden syns en man i motsvarande kläder och rör i en kastrull. Foto

Maten lagas från grunden på Victoriagården i Vejbystrand.

I mars startar Ängelholms kommun en pilotstudie där brukare i hemtjänsten ska få ersätta varma måltider med kylda som de själva värmer när de vill äta.
– Vi ser flera vinster med kylda måltider som gynnar brukare, personal och kommunen, säger Anna-Maria Banck, verksamhetschef inom huvuduppdrag Hälsa i Ängelholms kommun.

Pilotstudien omfattar totalt cirka 50 brukare i hemtjänstområde Nord och delar av hemtjänstområde Öst.

En brukare som idag får ta emot varma matleveranser dagligen kommer istället att få välja mellan 9 rätter med kyld mat som delas ut vid ett eller två tillfällen per vecka. Maträtterna kommer att tillagas av personalen på Viktoriagården i Vejbystrand enligt metoden Cook and Chill. Det innebär att maten lagas från grunden och kyls ner till tre grader efter tillagningen och får en hållbarhet på elva dagar.

Till grund för pilotstudien finns en utredning som gjorts inom kommunen där flera fördelar pekas ut med att ersätta varm mat med kyld.

Brukaren får mer frihet

Brukaren kan själv välja vilken måltid hen vill äta och när. Med kyld mat kan man dela sin portion och värma vid senare tillfälle senare utan att maten tappar näring.

Brukaren behöver inte vara hemma varje dag mellan klockan 11-13 för att ta emot sin varma mat. Med kyld mat kan brukaren till exempel ta med maten till en vän eller anhörig och få sällskap.

Personalen kan lägga mer tid på omvårdnad

De dagliga leveranserna kräver stora personalresurser. Med kyld mat som levereras vid färre tillfällen frigörs tid för bland annat hemtjänstpersonal som kan lägga mer tid på omvårdnad istället för mattransporter.

Mer hållbart och mer effektivt

Färre transporter ger mindre påverkan på miljön. Eftersom den kylda maten kan delas upp i flera portioner och värmas vid olika tillfällen minskar risken för matsvinn. Även vid tillagningen. För brukaren som betalar för matportionerna blir det dessutom mer ekonomiskt om hen vill spara en del av sin portion. Till skillnad från den varma maten tappar inte den kylda maten smak och näringsinnehåll när den värms upp vid ett senare tillfälle.

Med färre transporter och mer flexibel personal kan kommunens resurser användas mer effektivt.

Efterrätt får man själv köpa som andra tillbehör

I samband med servering av varm mat har brukarna dagligen fått en efterrätt i form av en frukt, kaka eller liknande som näringstillskott. Med den kylda maten kommer endast efterrätt att följa med när soppa står på menyn. Annars innehåller maten den näring brukaren behöver. Vill man ha efterrätt eller något annat får man själv köpa det som man köper andra tillbehör.

Nämnden för Omsorg och Stöd väntas besluta om eventuell prissänkning.

Utvärdering ska presenteras för nämnden

En utvärdering ska göras av pilotstudien som kommer att presenteras för Nämnden för Omsorg och Stöd i sommar.

Ekonomisk hållbarhet och hållbar utveckling

Middagsvalet är ett av flera exempel på kommunens arbeten och satsningar som bland annat har koppling till ekonomisk hållbarhet och de internationella hållbarhetsmålen - FN:s globala mål i Agenda 2030.

Fotomontage. Ett tråg fyllt med rotmos och kokta grönsaker och skivor med fläskkarré och en tallrik där samma mat har lagts upp på ett grönt fat med riven ost, senap, glas med röd dryck, bröd och en förpackning med bordsmargarin. Foto.

Hur en portionsförpackning kan se ut som sedan läggs upp på en tallrik med tillbehör.

Sidinformation

Publicerad:
2024-02-22