Sjuor på Kungsgårdsskolan tog fram veckomeny som serverades på alla skolor

Man i svarta kockkläder ger instruktioner till två flickor i skolkök. Foto.

Christian Madsen, ansvarig kock på Kungsgårdsskolan, ger instruktioner till Hollie Svensson och Mallak Mirza i klass 73 A.

Kökstjänst innebär att varje elev i årskurs sju ska få tillbringa 2 timmar i skolköket. Idén föddes när måltidspersonal och hemkunskapslärare pratade om hur de tillsammans skulle kunna ge eleverna ett tillfälle att praktisera sina kunskaper i hemkunskap och få förståelse för hur ett skolkök fungerar.

– Detta är värdefullt där vi som måltidspersonal får tillfälle att lära känna eleverna samtidigt som eleverna får se hur vi jobbar i köket, säger Christian Madsen som är ansvarig kock på Kungsgårdsskolan.

I hemkunskapen får eleverna lära sig allt ifrån hur man planerar att laga en måltid till att tänka på hållbarhet. Och i köket får eleverna testa sina kunskaper genom att rensa och skiva grönsaker, lägga upp mat, se hur man bakar, städa och mycket annat.

– Förutom att de får tillämpa sina kunskaper från hemkunskapen får eleverna möjlighet att prova på hur det är att vara på en arbetsplats där de behöver följa instruktioner och våga ta egna initiativ, säger Christian Madsen.

– Det är också ett tillfälle där vi hoppas kunna öka intresset för olika yrken inom matlagning, säger Joakim Tillman, hem- och konsumentkunskapslärare på Kungsgårdsskolan.

– Och så vill vi minska matsvinnet, något som vi är måna om på våra lektioner där vi använder säsongslivsmedel och försöker ta tillvara på så mycket som möjligt när vi lagar mat, säger Maria Gibrand Anderson, som också är hem- och konsumentskapslärare på Kungsgårdsskolan

I samband med att kökstjänsten infördes föddes ett annat initiativ från kommunens kostenhet som ville ge elever möjlighet att påverka vad som serveras i matsalen. Lotten föll på klass 73 A som fick planera en egen veckomatsedel som nu har serverats på alla kommunens skolor.

– Vi får se hur det blir, men förhoppningen är att fler klasser ska få samma möjlighet att göra egna veckomatsedlar, säger Maria Gibrand Andersson.

Röster från elever i klass 73 A

"Man får respekt, man ser vad som ligger bakom när man har varit i köket och ser hur mycket jobb det är." Jesper Runnefelt

"Jag har lärt mig hur viktigt det är med hygien i ett kök, hur man städar och att man behöver tvätta händerna ofta." Nicole Johannesson

"Jag hade ingen aning om hur man diskar i ett skolkök, det vet jag nu." Li Brithén

"Det var en nice möjlighet att få påverka skolmaten." Nicole Johannesson

"I vår meny valde vi mer barnvänlig mat, för det är nog vanligare att man äter fiskburgare hemma än fiskgratäng." Nova Adbro

Här är veckomatsedeln som togs fram av eleverna

Rätterna som eleverna valde till sin veckomeny serverades under vecka 11 på alla skolkök i Ängelholm.

Måndag

  • Pasta serveras med svampsås
  • Panerad rotselleri serveras med kokt potatis och kall sås

Tisdag

  • Potatis & purjolökssoppa serveras med tillbehör och bröd
  • Bondomelett

Onsdag

  • Fiskburgare serveras med bröd och tillbehör
  • Rotfruktspytt

Torsdag

  • Pad Thai med kyckling och risnudlar
  • Pad Thai med grönsaker och risnudlar

Fredag

  • Potatisbullar serveras med kökets tillbehör
  • Kökets val

Sidinformation

Publicerad:
2024-03-19