Skolungdomar engageras i förebyggande arbete mot brott och droger

Ung tjej i mörkt hår och vit t-shirt sedd från midjan och uppåt står i atrium tillsammans med polis klädd i blå långärmad polisskjorta. I bakgrunden syns polisrollup och blå beachflagga med Ängelholms kommuns logotyp samt elever som sitter i soffgrupp.

My Salale Olsson, brottsförebyggande samordnare i Ängelholms kommun och kommunpolis Eric Hagbom på Rönnegymnasiet för att möta skolungdomar.

Vad kan kommunen göra för att bidra till god hälsa och ökad trygghet bland ungdomar? Det är några frågeställningar som vi haft med oss när vi tillsammans med polisen har pratat med skolungdomar om hur de ser på våld, brottslighet, alkohol, tobak, narkotika och spel om pengar. 

Ängelholms kommuns brottsförebyggande samordnare My Salale Olsson och folkhälsostrateg Josefine Hagby, har nyss besökt Toftaskolan och Rönnegymnasiet för att hämta in synpunkter från skolungdomar. Skolbesöken är en del i kommunens arbete för att förebygga brott och användning av alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar. Under besöken har elever svarat på enkäter och delat med sig av sina tankar kring ämnet.

– När vi pratar om problem och utmaningar för unga är det viktigt att vi får en bild av deras perspektiv när vi ska ta fram åtgärder som berör dem, säger My.

På det senaste skolbesöket på Rönnegymnasiet var även polisen med. 

– Det är viktigt att vi jobbar tillsammans med kommun, civilsamhälle och andra parter så att vi har en samsyn på hur vi ska förebygga våld bland unga, säger Eric Hagbom, kommunpolis i Ängelholm.

För gymnasielever som inte har svarat på enkäten har möjlighet att delta via Itslearning där enkäten är tillgänglig till och med söndag den 24 mars.

– Av de som hittills har svarat kan vi till exempel se att ungdomar tror att vad man ser på sociala medier påverkar synen på relationer och våld. En annan påverkansfaktor enligt ungdomarna är hur ens vårdnadshavares relation ser ut, säger My.

Resultatet från enkätundersökningarna kommer att ingå som ett av flera underlag till en plan som kommunen ska ta fram med konkreta åtgärder för att förebygga brott och användning av alkohol, narkotika, droger, tobak och spel om pengar. Åtgärdsplanen planeras att bli klar i maj.

Utöver skolbesöken har även en mer djupgående workshop gjorts med ungdomar i Ungdomsfullmäktige.

Svar från elever på Rönnegymnasiet

Hittills har 150 elever på Rönnegymnasiet svarat på enkäten. Här är några av svaren.

Vad uppfattar du som våld?

 • Att skojbråka: 9,5% (14 elever)
 • Att upprepat kalla någon för elaka saker: 51,4% (76 elever)
 • Att tvinga en kompis eller partner att göra något mot deras vilja: 79,1% (117 elever)

Vad du tror påverkar unga syn på relationer och våld

 • Hur ens föräldrar/vårdnadshavares relation ser ut: 89,9% (134 elever)
 • Vad man ser på sociala medier: 87,2% (130 elever)

Vad tror du är sant om vitt snus och vape?

 • Det är trendigt: 69,9% (102 elever)
 • Mina vänner tycker det är okej att inte använda vitt snus och vape: 54,8% (80 elever)

Varför tror du att unga går med i kriminella gäng?

 • För att tjäna pengar: 86% (129 elever)
 • För att få status /det är coolt: 71,3% (107 elever)

Vad tror du är sant om alkohol och droger?

 • Unga dricker för att passa in: 85,7% (126 elever)
 • Unga dricker för att dämpa stress och ångest: 68% (100 elever)

Sidinformation

Publicerad:
2024-03-22