De tar hem 2024 års priser inom kultur, idrott och miljö

Ängelholms pristagare inom kultur, idrott och miljö är utsedda och vi presenterar stolt en bred skara av både tonsättare och unga musikalerfarna. Idrottspristagarna kommer från både fotbollsplanen och cricketplanen och miljöpristagaren är en handlare i Vejbystrand.

Priserna kommer att delas ut på nationaldagsfirandet i Hembygdsparken den 6 juni.

Årets kulturpristagare

Årets kulturpristagare, Stefan Kleverdal, ljudkonstnär och kompositör

Årets kulturpristagare, Stefan Kleverdal, ljudkonstnär och kompositör

Stefan Klaverdal, ljudkonstnär och kompositör

Stefan Klaverdal, bosatt i Hjärnarp, är en tonsättare med gränslös kreativitet och internationellt erkännande. Från operor och vandringskonserter till fängslande verk som Sveriges första artist-in-re[1]sidence på sjukhuset i Ängelholm, visar Stefan på bredd och djup i sitt tonspråk. Hans gärning har inte bara berört publiken i Sverige, utan har även erkänts internationellt med prestigefyllda priser. Stefan är också initiativtagare till en helt nytt musikaliskt sammanhang - In Between Music Festival, en musikfestival som utmanar genregränser och som efter snart ett halvt decennium blivit en festival att räkna med och som sätter Ängelholm på kartan inom musik.

Utsedd av Nämnden för kultur, idrott och fritid. Prissumman är på 25 000 kronor.

Årets Kulturstipendiater

Utsedda av Nämnden för kultur, idrott och fritid. Beloppet är på 5600 kronor vardera.

Årets kulturstipendiater: Mira Nilsson, Otto Gadd och Hanna Brooks.

Årets kulturstipendiater: Mira Nilsson, Otto Gadd och Hanna Brooks.

Otto Gadd

Otto Gadd har sedan sina tidiga år på kulturskolan visat ett starkt engagemang och en stor talang för musik. Han har en bred musikalisk bakgrund och behärskar flera instrument, bland annat fiol, piano och trummor.

En av höjdpunkterna är hans huvudroll som Danny Zuko i Grease, vilket visar på hans imponerande sceniska närvaro och talang. Otto är inte bara en lysande stjärna på scenen utan även en uppskattad förebild i Ängelholms kultur.

Hanna Brooks

Hanna har en naturlig musikalitet som genomsyrar allt hon gör. Hon har spelat trumpet sedan åttaårsåldern och piano och sjungit i kör sedan några år senare. Under högstadiet blomstrade Hannas musikaliska talang, vilket visat sig i hennes pianospel som gett henne en plats på Kulturskolans Specialkurs med Klassisk inriktning.

Hanna har allt det som krävs för att lyckas: Talang, naturlig musikalitet och vilja. I år gjorde hon en fantastisk Jan i Kulturskolans uppsättning av Grease.

Mira Nilsson

Mira Nilsson går tredje året på Megamusik i Helsingborg och har sedan hon var liten varit engagerad i kulturskolan. Senast sågs hon som Rizzo i Grease.

Mira är en talangfull sångerska och skådespelerska med en passion för musik och scen. Hon har sjungit i Kulturskolans körer och orkestrar sedan barnsben, och visat stor begåvning som tvärflöjtist.

Hennes röst är enastående och hennes scennärvaro fängslande. Mira har briljerat i rollen som Rizzo i Grease, en stark rolltolkning. Hon har vad som krävs för att lyckas: talang, passion och en stark vilja.

Årets idrottspriser

Utsedda av Nämnden för kultur, idrott och fritid. Beloppet är på 10 000 kronor för respektive pris.

Årets idrottsprestation (2023): Andreas Söderkvist Ängelholms fotbollsdomarklubb

Årets idrottsprestation (2023): Andreas Söderkvist Ängelholms fotbollsdomarklubb. Längst till vänster. Foto: TT Nyhetsbyrån

Årets idrottsprestation (2023): Andreas Söderkvist Ängelholms fotbollsdomarklubb. Längst till vänster. Foto: TT Nyhetsbyrån

Andreas Söderkvist är en framstående assisterande fotbollsdomare med storartade prestationer på både nationell och internationell nivå. År 2023 visade Andreas sin stora talang och sitt engagemang för fotbollsdomarskap som assisterande domare döma toppmatcher i Allsvenskan, en rad Champions League-matcher och till och med finalen i U20 VM i Argentina. Dessa prestationer bekräftar Andreas position som en av Sveriges mest framstående assisterade fotbollsdomare. Ytterligare ett bevis för detta är att Andreas sommaren 2024 kommer att agera assisterade fotbollsdomare i både fotbolls-EM i Tyskland men även i OS i Paris.

Årets idrottsprofil: Roar Hansen ÄFF

Årets idrottsprofil: Roar Hansen ÄFF

Årets idrottsprofil: Roar Hansen ÄFF

Roar Hansen har gjort en enorm insats för Ängelholms FF och för fotbollen i Ängelholm. Han räddade kvar laget i Ettan efter en tuff period, och har visat prov på stor ledarskapsförmåga och engagemang. Roar är en sann föreningsmänniska med en lång tränarkarriär. Han brinner för hela föreningslivet. Han ser alla individer och har under åren lyft upp unga spelare till A-truppen och gett dem värdefullt stöd och vägledning. Roar är en inspirerande person som alltid sätter laget och föreningen i första hand.

Årets idrottsledare: Christer Arnrup och Imran Ahmad Ängelholms Cricketförening

Årets idrottsledare: Christer Arnrup och Imran Ahmad Ängelholms Cricketförening

Årets idrottsledare: Christer Arnrup och Imran Ahmad Ängelholms Cricketförening

Ängelholms Cricketförenings framgångar är en inspiration för alla som brinner för sport och integration.

Christer Arnrup är en engagerad ledare och nyckelperson bakom Ängelholms Cricketförenings fram[1]gångar. Ängelholms Cricketförening blev allsvenska i Superettan 2023. Denna seger är ett resultat av hårt arbete och starkt engagemang från både spelare och ledare. Christer visar ett stort engagemang för föreningen och dess medlemmar och har varit en drivkraft bakom klubben utveckling. Christer har skapat en positiv och inkluderande atmosfär i föreningen. Christer Arnrups ledarskap och engagemang har varit avgörande för att detta ska bli möjligt.

Imran Ahmad, tränare för Ängelholms Cricketlag som under 2023 tog sig från Superettan till Allsenskan. Imran har visat stort driv och ledarskap för cricketlaget sedan han startade laget år 2017 tillsammans med landsmän från Afghanistan. Han har sedan den dagen skapat en positiv och välkomnande klubb dit spelare av alla åldrar och förmågor kan utvecklas och trivas. Imrans passion för cricket är smittsam, och han inspirerar sina spelare att ge allt de har. Under hans ledning har Ängeholms Cricketlag uppnått stora framgångar. Imran Ahmad är en förebild för sina spelare och en värdefull tillgång till idrottslivet i Ängelholm.

Årets miljöpristagare

ICA nära Vågen I Vejbystrand

Livsmedelssektorn står idag för mellan 20–30% av de globala växthusgasutsläppen och samtidigt behöver vi alla tillgång till mat. Årets miljöpristagare har vidtagit ett flertal olika åtgärder för att minska deras del av livsmedelssektorns miljöpåverkan. De har bland annat övergått till digitala reklamblad, bytt till freonfria kylar och frysar, använder elbil för leveranser och samtidigt ökat det lokala sortimentet med till exempel grönsaker från Bjärehalvön. Genom dessa åtgärder har Ica nära Vågen tagit flera viktiga steg mot en mer miljövänlig livsmedelssektor och ett hållbart Ängelholm.

Utsedd av presidiet i Miljö- och tillståndsnämnden.

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-22