En sommar för alla - till låga kostnader

Pojke i tält ler mot kameran. Foto.

Har man svårt att få ekonomin att gå ihop kan det kännas jobbigt att ha en lång sommarledighet framför sig där dagarna behöver fyllas med saker att hitta på. Inte minst om man har barn. Men allt är inte dyrt och det finns mycket som är gratis. Och många gånger kan det vara det lilla enkla som blir sommarens höjdpunkt.

Här får du tips och råd på hur du med enkla medel och lite påhittighet kan njuta av sommaren till låga kostnader.

I Ängelholms kommuns evenemangskalender hittar du alltid olika typer av aktiviteter och evenemang där en del brukar vara gratis.

Bollskoj, cirkusskola, judo, remake av kläder och sagostunder - det är bara några av alla kostnadsfria aktiviteter som finns för lediga barn och ungdomar i Ängelholm i sommar.

På Fritidsbanken kan du låna massor med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer. Lånetiden är 14 dagar.

Visste du att du kan byta boende med andra både i Sverige och utomlands? Googla och titta runt på de olika sajterna som finns. Ett miljöombyte i en annan svensk stad kan vara nog så givande.

Vem vill inte vara på stranden när det är fint väder. Ta med dig egen mat och fika. Kanske till och med frukost eller kvällsmat på stranden.

Vill du ha miljöombyte finns det flera mysiga badplatser i Ängelholm.

Det finns massor av fina omgivningar, stigar och leder att utforska i Ängelholm. Ta med din partner, familj eller vänner och gör en utflykt till badplatsen eller till skogen och ta med dig en kylväska med din egen mat, glass eller mellis på utflykten. Grilla korv är en klassiker som är både mysigt och enkelt.

I skogen kan du plocka ätbara växter och bär som björnbär, harsyra, kantareller, nässlor.

”Ottos runda” är en året-runt-vandring på 11,5 kilometer genom Kronoskogen och längs Rönneå. Rundan startar på Stortorget vid Turistbyrån och är markerad med en gul vandrande lergök.

Lergöksrundan är en 16 kilometer lång cykelled som slingrar sig genom Ängelholm, Kronoskogen och längs havet.

Hembygdsparken är en fin miljö att strosa runt i. Vill du gå längre kan du promenera över Haradalsbron och fortsätta i något av motionsspåren i Nybroskogen.

Har du utforskat allt kan du ta dig vidare ut på Skåneleden, där väntar 140 mil av vandringsleder och över 100 olika etapper.

Ta med dig familj eller vänner och tälta i naturen. Allemansrätten ger oss rätt att övernatta enstaka dygn i naturen, men välj en plats som inte ligger nära bostadshus.

Tält kan du låna gratis på Fritidsbanken.

Vill du hellre sova i vindskydd kan du övernatta i det arkitektritade vindskyddet i Kronoskogen.

I Ängelholm finns det många fina lekplatser. I Hembygdsparken finns både lekplats och pytteskog.

Det finns flera utomhusgym runt om i kommunen där du kan träna gratis. I anslutning till flera utegym finns dessutom motionsleder där du kan springa eller promenera.

Det är lätt att matkostnaderna springer i väg när man har semester och rutinerna ruckas på. Inte sällan när man är på språng och på väg någonstans. Men för din och din plånboks – planera dina inköp. Undvik att småhandla och försök att handla max en gång i veckan. Gör inköpslistan till din bästa vän.

Har du barn kan ni laga mat tillsammans som hela familjen tycker om. Gör matlagningen och planeringen till en gemensam aktivitet.

Det är billigare att spendera 200:- på ingredienser för att göra en maträtt som håller i några dagar än att spendera 100:- på en lunch ute.

Ta med dig en kylväska med din egen mat, glass eller mellis på utflykten. Potatissallad och paj är klassiker att ta med till stranden.

 • Nyttja rabatter och extrapriser. Är du student eller pensionär? Kolla efter specialerbjudanden.
 • Råvaror för säsongen brukar vara prisvärda. Sommartid till exempel zucchini, svenska tomater, gurka och bär.
 • De billigaste livsmedlen är basvaror som potatis, ris, pasta, torkade böner, linser.
 • Ät mindre kött och mer baljväxter. Att dra ner på köttkonsumtionen är bra för klimatet, plånboken och hälsan
 • Glass kan du förvara i en termos eller varför inte göra din egen på saft eller mixad frukt och frysta bär. Finns massor av recept på nätet.
 • Gör ditt eget iskaffe. Spara överblivet kaffe och frys ner i isfack. Ta upp och häll på lite mjölk.

Passa på och samla ihop sånt du inte använder och sälj på loppmarknad - möbler, leksaker kläder och andra prylar. Arrangera din egen lilla loppis eller delta i bakluckeloppis. Skönt att rensa, kul aktivitet med familjen och pengar till hushållet.

 • Inköp till ditt hushåll - planera, planera, planera.
 • Undvik inte fakturahögen - ju förr du tar itu med den ju bättre för din ekonomi.
 • Om möjlighet finns - gör en sommarbuffert för att få en överblick i vilken utsträckning du kan spendera.
 • Rensa bland prenumerationer och abonnemang.
 • Undvik snabblån.

Vill du ha rådgivning av budget och skuldrådgivarna?
Om din ekonomi inte går ihop eller om du har problem med skulder kan du få stöd och råd av Ängelholms kommuns budget- och skuldrådgivare. Rådgivningen är gratis och rådgivarna har tystnadsplikt.

Sidinformation

Publicerad:
2024-06-04