Nya p-avgifter i centrala Ängelholm - och en helt ny parkering

Från och med den 17 juni gäller nya avgifter för parkering i centrala Ängelholm. Dessutom öppnar en ny parkering som är avgiftsfri, på gångavstånd från centrum.

Efter beslut i Kommunfullmäktige ändras nu parkeringsavgifterna i delar av centrala stan.

I hela centrum gäller den högre avgiften, så kallad gul taxa eller gul zon, samma som tidigare gällde på parkeringen Vakteln. Också Mejeritomten och parkeringen vid Stadshuset omfattas av den gula taxan.

På övriga centrala parkeringar gäller den något lägre röda taxan. Den röda zonen har utökats, och omfattar nu också gatorna och parkeringen i området mellan Havsbadsvägen och Idrottsgatan, strax nordväst om centrum.

Syftet med den nya taxan är att öka tillgängligheten på parkeringsplatser i centrum och underlätta för de som ska stå en kortare tid för att handla eller uträtta andra ärenden. Det gynnar det lokala näringslivet och rörligheten inne i stan.

  • Och självklart: Det är fortfarande avgiftsfritt den första timmen på alla kommunala parkeringsplatser, oavsett zon.

Vanlig frågor och svar om de nya zonerna

Jag har precis köpt 30-dagarsbiljett, kan jag använda den?

Ja. Du som köper eller har köpt 30-dagarsbiljett i röd zon före den 17 juni kan använda den i röda zoner enligt den gamla taxan tills biljetten löper ut. Röda parkeringar enligt den gamla taxan är alltså alla kommunala parkeringar med avgift förutom Vakteln.

Gäller gul biljett på röda parkeringar?

Om du har en 30-dagarsbiljett för gul zon, är den giltig också på röda platser.

Övergångsperiod i ett par veckor (Uppdatering 18 juni)

Under en övergångsperiod precis efter att den nya taxan och de nya zonerna börjar gälla, behöver kommunen skylta om och uppdatera betalningssystem. Laddplatserna vid Stadshusets parkering går just nu att använda både för röd och gul taxa, men från och med 17 juli är det bara gul taxa som gäller.

Om du är osäker på vad som gäller i ditt fall kan du alltid kontakta kommunens kundtjänst.

Avgiftsfri parkering på Åsbogatan

För den som har längre ärenden eller arbetspendlar in till Ängelholm finns nu ett alternativ, en nyöppnad avgiftsfri parkering på Åsbogatan. Härifrån är det gångavstånd till centrum, och möjligt att stå under hela arbetsdagen utan avgift.

De nya parkeringsavgifterna börjar gälla måndagen den 17 juni, men parkeringen på Åsbogatan öppnar redan idag, tisdagen den 4 juni. Här står du utan avgift i 24 timmar, under lördag och söndag är det fritt.

  • OBS! Det finns laddstolpar men de är inte i bruk än. Det går bra att parkera men ännu inte att ladda sin elbil. Mer information kommer längre fram.

På kartan nedan ser du vilka ytor och gator som omfattas av respektive avgift. Grönt fält visar den nya parkeringsytan på Åsbogatan. Rosa zon, vid Hembygdsparken, berörs inte av de nya zonerna.

Kartan visar centrala Ängelholm, och vilka gator och parkeringsytor som berörs av vilken avgift. Gula markeringar visar den dyrare avgiften på 1-12 kronor i timmen, och den lägre avgiften på 2-7 kronor i timmen markeras med rött. Ett grönt fält strax öster om centrum visar den nya avgiftsfria parkeringen på Åsbogatan. Karta/illustration.Förstora bilden

De nya zonerna börjar gälla den 17 juni 2024. Parkeringen på Åsbogatan är öppen från den 4 juni.

Sidinformation

Publicerad:
2024-06-04