Elevråden, ungdomsfullmäktige och politiker träffades och pratade ungas inflytande
Matautomat i kafeterian. Fräschare omklädningsrum. Schackturnering. En separat moppe-parkering. Exemplen på vad elevråden har drivit igenom var många och varierande, och trots att elevråden har olika förutsättningar drivs alla av samma sak: De vill kunna påverka sin vardag.
Under torsdagen träffades elevrådsrepresentanter från alla Ängelholms högstadie- och gymnasieskolor. Tillsammans med Ungdomsfullmäktige hade de en heldag på temat elevdemokrati och inflytande.
-Syftet med att samla elevråden är att visa att det finns ett engagemang, att det går att påverka även som ung, säger Alice Hagelkvist, ordförande i Ängelholms Ungdomsfullmäktige, som tillsammans med kommunen arrangerat Elevrådsdagen.
-Det är första gången vi samlar alla skolor på det här sättet. Förhoppningen är att de ska inspirera varandra och ta med sig ny kunskap tillbaka som kan främja arbetet på den egna skolan, fortsätter hon.
Elevinflytande - rätten att påverka
Drygt 40 unga ängelholmare var på plats i Stadsbibliotekets hörsal under Elevrådsdagen. Efter välkomnande och en inledande övning var det dags att prata elevrätt och elevinflytande i en workshop med Zara Lindblom, ordförande för Sveriges Lärare och huvudskyddsombud. Zara Lindblom hänvisade till skollagen och underströk vikten av att som elev kunna påverka i skolan, både vad gäller undervisningen och arbetsmiljön.
-Kom ihåg att ni har rätt att påverka er skolvardag. Prata med era lärare om det är något ni tycker behöver ändras, förklara hur ni ser på saken. Sen är det inte alltid en lärare kan göra precis det ni önskar. Men det är viktigt med dialog, förklarade Zara Lindblom.
Förutsättningarna varierar
Skola för skola fick elevrådsrepresentanterna sedan berätta om hur de jobbar och det varierar en del. På vissa skolor bjuder lärare in till mötena, en del elevråd har en egen pott pengar, och på någon skola finns det forum för att ta frågor och önskemål hela vägen till kommunen och politikerna.
Eleverna fick också ge exempel på frågor de drivit igenom och listan var imponerande lång.
Vanliga frågor är bättre skolmat och utbud i kafeterian. Men också bättre lokaler, en separat parkering för mopeder och tillgången till studie- och yrkesvägledning.
-Vi önskade att vår SYV (studie- och yrkesvägledare) skulle vara på skolan mer, särskilt inför prao-perioden i nian. Det lyfte vi i elevrådet och nu har vi bättre tillgång till SYV:en, berättar en ordförande från en av högstadieskolorna.
Vill träffa politikerna oftare
Efter lunch anslöt fem lokala politiker: Kommunfullmäktiges ordförande Elisabeth Kullenberg (M), Cornelis Huisman (M) från Beredning 1, Kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) samt kommunstyrelsens 1:e och 2:e vice ordförande, Liss Böcker (C) och Lars Nyander (S). De berättade om hur de hittat in i politiken, och om vikten av att unga kan engagera sig och göra sina röster hörda.
Sedan deltog politikerna i diskussioner om hur de kan stötta elevrådens arbete framåt. Här var alla skolorna eniga om att det behövs forum, som till exempel Elevrådsdagen, där de får möjlighet att träffa politikerna mer regelbundet.
Dagen avslutades med en samarbetsövning, där Strövelstorps skola tog hem förstapriset: ett vandringsdiplom som förhoppningsvis kan flytta runt på kommunens skolor, år efter år. Som ett bevis på hur viktigt det är med forum där arbetet drivs på elevernas villkor för att inför fler friluftsdagar, köpa in nya soffor eller kräva ett bättre utbud och längre öppettider i skolans kafeteria.
Om Elevrådsdagen och olika forum för ungas inflytande
- Dagen arrangerades av Ängelholms Ungdomsfullmäktige tillsammans med politiker från Beredning 1, politiker som arbetar med långsiktiga frågor utanför de traditionella nämnderna.
- Ängelholms Ungdomsfullmäktige för att kommunens unga ska få ett större inflytande i olika frågor som rör alla unga i kommunen. De har bland annat drivit igenom gratis busskort för alla kommunens gymnasieelever.
- Skolornas elevråd arbetar huvudsakligen med frågor som rör elevernas situation och arbetsmiljö på den egna skolan. Gymnasieskolan har inget elevråd utan en elevkår, en ideell förening som till skillnad från elevråden arbetar mer med frågor utanför själva skolan och skolmiljön, till exempel studentfirandet.
- På Elevrådsdagen deltog representanter från alla Ängelholms högstadieskolor samt gymnasieskolans elevkår, totalt var drygt 40 elever på plats.
- Syftet med dagen var att skapa ett nytt forum där elevråden får möjlighet att träffa varandra och Ungdomsfullmäktige för att utbyta erfarenheter och stärka arbetet på den egna skolan.
- Det här är första gången alla elevråden samlas för en heldag med både Ungdomsfullmäktige och politiker. Förhoppningen är att arrangera en Elevrådsdag varje år.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-10-18
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.