Uppskattad trygghetsvandring i Munka-Ljungby

Under tisdagskvällen den 4 mars var det dags för årets första trygghetsvandring i Munka-Ljungby. När mörkret började lägga sig samlades 22 personer i två grupper för att titta på hur området kan bli tryggare och mer trivsamt.
Det var Ängelholmshem som tillsammans med Ängelholms kommun arrangerade kvällens trygghetsvandring. Deltagare var också boende, polis, räddningstjänst, förskola och andra aktörer som till vardags rör sig i området.
"En kollektiv styrka"
-Det är värdefullt att tillsammans undersöka tryggheten i ett område. Delvis för att upptäcka brister eller förbättringsområden i den fysiska miljön, men lika viktigt är det att vi träffas och samtalar. Det bidrar till en kollektiv styrka, vilket i sig är trygghetsskapande.
-Under trygghetsvandringen kollar vi på exempelvis belysning, buskage, trafikstråk, skadegörelse och nedskräpning och föreslår lämpliga åtgärder för att öka trivseln i ett område, säger My Salale Olsson, brottsförebyggande samordnare på Ängelholms kommun.
Under vandringen i Munka-Ljungby noterades brister som till exempel klotter och avsaknad av belysning. Det noterades också att området upplevdes tryggt av många och att offentliga platser såsom multiarena och lekplatser används flitigt.
Trygghet en demokratisk rättighet
Efter vandringen ska nu alla iakttagelser ska sammanställas tillsammans med en åtgärdslista för ökad trivsel och trygghet i området.
2024 genomfördes trygghetsvandringar på Villan och i andra delar av Munka-Ljungby. Under hösten 2025 planeras fler trygghetsvandringar på andra platser i kommunen.
Att trivas och känna sig trygg i sitt bostadsområde samt ha tillgång till offentliga platser är en demokratisk rättighet. Därför är det viktigt att ständigt se över tillgänglighet och trygghet på olika platser i kommunen.

Bildtext: Kartillustration Ängelholms kommun och Lantmäteriet
Om kartan
Blå och rosa markering visar var trygghetsvandringen ägde rum. Kartan var utgångspunkt för vandringen men extra rundor gjordes kring buskage, cykelvägar med mera.
Hållbar utveckling
Att verka för ökad trygghet är ett av flera exempel på kommunens arbeten och satsningar som har koppling till social hållbarhet och de internationella hållbarhetsmålen - FN:s globala mål i Agenda 2030.
Vi deltog under trygghetsvandringen i Munka–Ljungby
- Boende i området
- Ängelholms kommun (Säkerhet, fältgrupp, rektor för förskolor, stadsmiljö och kultur, idrott och fritid)
- Ängelholmshem (Boendeutvecklare, kvartersvärd, kundvärd och fastighetstekniker)
- Polisen
- Räddningstjänsten
- Ängelholmslokaler ( Fastighetsförvaltare)
- Ängelholms kommun Lars Nyander (S), Ale Holm (S), Daniel Coloka (S) Magnus Jonsson (S)
Arrangörer
- Ängelholmshem (Susanne Nordin, boendeutvecklare)
- Ängelholms kommun (My Salale Olsson, brottsförebyggande samordnare)
Sidinformation
- Publicerad:
- 2025-03-05
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.