Från industriområde till levande stadsdel – Stationsområdets utveckling fortsätter
Stationsområdet har genomgått stora förändringar. Från ett industriområde där hundratals människor arbetade på slakteriet, batterifabriken och i andra industrier så är det idag en stadsdel präglad av bostäder och mindre verksamheter. Och utvecklingen fortsätter – i takt med att Ängelholm växer.

En illustration över hur området Pilen 13 vid gamla batterifabriken kan komma att se ut enligt den detaljplan som nu är ute på samråd. Bilden är tagen från Industrigatan om man tittar in i den gång som idag går till Friskis och Svettis.
Inom ett flertal år kan området kring den gamla batterifabriken omvandlas till en ännu mer levande stadsdel med flerbostadshus och stadsradhus, kvarter och torg. En ny detaljplan som går ut på samråd efter påsk är resultatet av ett omfattande arbete där bevarande och utveckling går hand i hand.
Fler bostäder och mer myllrande mötesplats
Området ligger i den norra delen av Stationsområdet och består idag av fabriksbyggnader, parkeringsytor och olika verksamheter, från gym och kontor till secondhandbutiker och verkstäder. Med den nya detaljplanen skapas plats för fler bostäder i olika höjd och utseende, samtidigt som viktiga delar av den befintliga miljön bevaras. Planförslaget gör det möjligt att en viss del av bostadsbebyggelsen får vara upp till 10 våningar.
Med den nya detaljplanen vill Ängelholms kommun i framtiden skapa en miljö som både bevarar områdets industriella arv och stärker dess roll som en levande mötesplats. Redan idag är området en viktig mötesplats i Ängelholm. Här rör sig ängelholmare nästan dygnet runt, på väg till och från arbete, posten, olika verksamheter och träningsanläggningar.

En illustrationsbild över det område som detaljplanen handlar om, Pilen 13. Två högre byggnader kan byggas ovanpå de äldre byggnaderna som bevaras i området.
Batterifabriken bevaras
Batterifabriken som byggdes på 1950-talet är en av få byggnader som finns kvar på Stationsområdet från Ängelholms tid som industristad. Detta tillsammans med andra viktiga kulturhistoriska värden gör att den nya bebyggelsen därför ska utformas med respekt för omgivningen och dess historia.
Den grönyta som finns i planområdets östra del ska till stora delar bevaras. Här är ambitionen att skapa en så kallad multifunktionell yta för både dagvattenhantering och rekreation. Detaljplanen lyfter också möjligheten att göra parkstråket mellan planområdet och villorna vid Havsbadsvägen tydligare, vilket skulle göra området mer tillgängligt och enklare att använda för allmänheten.
Planen följer kommunens riktlinjer och ses som ett positivt tillskott till stadsbilden.

En illustration av området sett från baksidan av det kvarter där posten idag ligger och där arbetsmarknadsenheten idag huserar.
Vad händer nu?
Den 23 april ställs planen ut på samråd, under namnet Pilen 13 som fastighetsbeteckningen är. Det innebär att den från den 23 april finns att finns att se på stadshuset, på biblioteket och på engelholm.se/detaljplaner.
Att ta fram en detaljplan kan ta alltifrån ett halvår upp till flera år beroende på hur processen löper. Kommunstyrelsenväntas anta den nya detaljplanen tidigast år 2027 då denna detaljplan är avhängig flera andra detaljplaner i Stationsområdet, bland annat den för Ängelholms nya stadshus.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2025-04-15
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.