Hitta ditt valborgsfirande här

Brinnande majbål vid havet. Solen börjar gå ner. Foto.

Valborg firas på flera olika platser runt om i Ängelholms kommun. Kommunen arrangerar inget firande men i vår evenemangskalender hittar du information om var du kan fira. Arrangerar du en brasa se till att du har koll på brandriskprognosen för dagen - om det råder eldningsförbud är majbrasor inte tillåtna.

Du som arrangerar majbrasa - håll koll på brandriskprognosen!

Räddningstjänsten Skåne Nordväst utfärdar dagligen brandriskprognoser. Om det råder eldningsförbud på valborgsmässoafton får man inte tända majbrasor.

Om det blir majbrasa på valborg - igelkottar och andra djur bygger gärna bon i stora rishögar. På Svenska Blå Stjärnans webbplats kan du läsa mer om hur du kan minska risken för att djur far illa av elden:

Tips till dig som är tonårsförälder

Fältgruppen uppmanar tonårsföräldrar att vara extra vaksamma och prata med sina barn om alkohol, tobak och droger.

För många ungdomar är valborgsmässoafton första kvällen man samlas utomhus efter vintern och ett tillfälle när de löper större risk än vanligt att komma i kontakt med alkohol, tobak och droger. Därför uppmanar kommunens fältgrupp alla tonårsföräldrar att vara extra noga med att prata med sina barn om detta inför valborg och kommande helger.

– Tack vare föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser börjar allt fler ungdomar att dricka alkohol senare och dricker mindre, säger Elna Cöster, fältsekreterare i Ängelholms kommun.

– En argument man kan stöta på som vårdnadshavare om man pratar med sitt barn om detta är att "alla" dricker och tar droger. Men så är det förstås inte. De flesta väljer att låta bli. Däremot blir det allt vanligare att unga använder vitt snus och e-cigaretter, säger Josefine Hagby, folkhälsostrateg i Ängelholms kommun.

  1. Fortsätt att stå på dig. Du som förälder är den viktigaste personen i din tonårings liv och din inställning till alkohol, tobak och narkotika gör skillnad och hjälper din ungdom att avstå.
  2. Våga prata om alkohol, bjud inte och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  3. Visa att du bryr dig. Genom att prata med ditt barn visar du omtanke. Om du är orolig berätta varför du är det.
  4. Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  5. Håll kontakten under kvällen om ungdom är ute.
  6. Ta hjälp av andra föräldrar. Ibland kan det vara skönt att prata om hur de gör och kanske slå hål på argument som ”alla andra får”.
  7. Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även om andra säjer ja.

Fler tips och mer information om unga, alkohol och droger:

Sidinformation

Senast publicerad:
2025-04-28