Avgifter

Här läser du om avgifter och maxtaxa som gäller för barnomsorgen. Behöver du ändra din inkomst gör du det i appen Edlevo. Har du några frågor eller om du behöver hjälp med att registrera din inkomst kontakta gärna kundtjänst så hjälper dom dig vidare.

Vad kostar en barnomsorgsplats?

Har du barn i förskola eller på fritidshem behöver du betala en månadsavgift för platsen. Hur hög avgiften blir beror på hushållets sammanlagda inkomst, antalet barn som är inskrivna i förskola och/eller fritidshem samt åldern på barnen.

Ängelholms kommun använder maxtaxa som innebär att det finns ett inkomsttak för hur hög avgiften för barnomsorg får bli. Varje år beräknar och informerar Skolverket kommunerna om inkomsttaket och vad den högsta avgiften är för första, andra och tredje barnet i förskola och motsvarande för fritidshem. Under maxtaxa nedan kan du se vad det kostar.

Inkomsttak 59 440 kronor/månad

Avgift för barn 1-2 år

Inskrivna i den kommunala förskoleverksamheten (förskola/pedagogisk omsorg).

  • Barn 1 - 3,0 % av inkomst, dock högst 1 783 kronor/månad
  • Barn 2 - 2,0 % av inkomst, dock högst 1 189 kronor/månad
  • Barn 3 - 1,0 % av inkomst, dock högst 594 kronor/månad
  • Barn 4 - ingen avgift

Avgift för barn 3-5 år (fr o m 1 augusti)

Inskrivna i kommunala förskoleverksamheten (förskola/pedagogisk omsorg) med avgiftsreducering för avgiftsfria 525 timmar/år.

  • Barn 1 - 2,4 % av inkomst, dock högst 1 427 kronor/månad
  • Barn 2 - 1,6 % av inkomst, dock högst 951 kronor/månad
  • Barn 3 - 0,8 % av inkomst, dock högst 475 kronor/månad
  • Barn 4 - ingen avgift

Avgift för barn i årskurs F-6

Inskrivna i skolbarnsomsorgen (fritidshem/pedagogisk omsorg).

  • Barn 1 - 2,0 % av inkomst, dock högst 1 189 kronor/månad
  • Barn 2 - 1,0 % av inkomst, dock högst 594 kronor/månad
  • Barn 3 - 1,0 % av inkomst, dock högst 594 kronor/månad
  • Barn 4 - ingen avgift


Vilket barn räknas som barn 1?

Det är det yngsta inskrivna barnet som räknas som ”Barn 1”. Den högsta avgiften betalas således för det yngst inskrivna barnet i familjen och den närmast lägre avgiften ska betalas för det närmast äldre inskrivna barnet. För det fjärde inskrivna barnet utgår ingen avgift.

Avgiftsfri allmän förskola

Ingen avgift utgår för allmän förskola motsvarande 525 timmar/år. För barn mellan 3-5 år med ett högre omsorgsbehov än 525 timmar/år eller med omsorgsbehov på studiedagar och lovdagar debiteras vårdnadshavaren enligt maxtaxan (med avgiftsreducering för avgiftsfria 525 timmar/år.)

Skolbarnomsorgstaxa

Från och med 1 augusti det året barnet fyller 6 år utgår avgift enligt gällande skolbarnsomsorgstaxa. Avgiften grundar sig på abonnemangsprincipen vilket innebär att avgift utgår fr o m det datum platsen är tillgänglig för barnet. Avgift utgår även om platsen inte används under viss tid.

Vanligt förekommande frågor om avgift och maxtaxa

Det är viktigt att du meddelar rätt inkomst för att din avgift ska bli rätt. Vid utebliven inkomstuppgift debiteras högsta avgift enligt gällande maxtaxa. Det är du som vårdnadshavare som ansvarar för att de inkomstuppgifter som lämnas till kommunen är korrekta.

Om du inte har en fast inkomst, till exempel vid timanställning, uppskatta en genomsnittlig inkomst per månad för at få så korrekt avgift som möjligt.

Inkomstuppgift registreras i appen Edlevo. Edlevo appen laddas ned via App store/Google Play. Du når även appen via länk ovan. Edlevo appen kräver inlogg med bankID , har man inte tillgång till bankID tar man kontakt med kommunens kundtjänst som hjälper dig vidare.

Du kan registrera inkomst 1 månad bakåt. Behöver du ändra längre bakåt än 1 månad så ta kontakt med kommunens kundtjänst.

Barnomsorgsavgift betalas 12 månader per år oavsett platsen används eller inte.

Platsinnehavare är alltid en av vårdnadshavarna som är folkbokförd på samma adress som barnet. Om vårdnadshavarna inte bor tillsammans är det den förälder som är folkbokförd med barnet som är betalningsansvarig och som får fakturan.

Det går bra att få sin barnomsorgsfaktura på autogiro eller som e-faktura. Den som står som räkningsmottagare på fakturan är den som kan ansöka om autogiro. Klicka på nedanstående länk för att läsa mer om e-faktura och ansöka om autogiro.

Ingen avgift utgår för Allmän förskola motsvarande 525 timmar/år. För 3- och 5-åringar med ett högre omsorgsbehov än 525 timmar/år eller med omsorgsbehov på studiedagar och lovdagar debiteras vårdnadshavaren enligt maxtaxan för barn i ålder 3-5 år.

Hushållet betalar en avgift för att ha sina barn i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Hur mycket hushållet maximalt ska betala baseras på en procentsats av hushållets samlade inkomst upp till ett inkomsttak. Det betyder att ju mer hushållet tjänar desto högre kan avgiften bli, men bara upp till en viss inkomst. Den högsta avgiften betalas för det yngsta barnet och den närmast lägre avgiften för det näst yngsta barnet. Från och med det fjärde barnet i hushållet betalas ingen avgift.

Barn som bor i samma hushåll och där någon av vårdnadshavarna är betalningsansvarig för barnets barnomsorg, betraktas som syskon och får flerbarnsrabatt.

Avgiften är beroende av hushållets samlade bruttoinkomst

Avgiften bestäms av hushållets samlade bruttoinkomst per månad. Med hushåll avses ensamstående eller makar folkbokförda på samma adress. Med makar jämställs par som utan att vara gifta med varandra lever tillsammans.

Avgiftsgrundande inkomst

Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster i inkomstslaget tjänst, samt överskott i inkomstslaget näringsverksamhet under inkomståret enligt Inkomstskattelagen. Exempel på andra skattepliktiga inkomster utöver lön som ska räknas med som avgiftsgrundande inkomst. I samtliga fall avses ersättning eller bidrag brutto före skatt:

  • Kostnadsersättning som överstiger avdragsgillt belopp (till exempel bilersättning och traktamente)
  • Sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning
  • Föräldrapenning
  • Pensionsförmåner (barnpensioner upp till 16 år)
  • Livränta (den skattepliktiga delen)
  • Ersättning i samband med arbetslöshet och/eller arbetsmarknadsåtgärder
  • Familjebidrag i form av familjepenning vid värnpliktstjänstgöring
  • Vårdbidrag för handikappade barn (60 procent av beloppet)
  • Familjehemsersättning (arvodesdelen)
  • Skattepliktiga naturaförmåner
  • Konfliktersättning
  • Utbildningsbidrag för doktorander

Övriga avgiftsgrundandande ersättningar

  • Gästarbetares och gäststuderandes försörjning från hemlandet.

Till avgiftsgrundande inkomst räknas inte

  • Underhållsbidrag, underhållsstöd
  • Allmänt barnbidrag
  • Statligt studiestöd
  • Bostadsbidrag
  • Handikappersättning
  • Försörjningsstöd/Ekonomiskt bistånd/Socialbidrag
  • Etableringsersättning
  • Ersättning från Migrationsverket

  • När barnet börjar i barnomsorg
  • När familjens inkomst ändras
  • Efter begäran från kommunen

Vårdnadshavare med barn i barnomsorgen är skyldiga att lämna in uppgifter om hushållets avgiftsgrundande inkomst. Aktuell inkomstuppgift ska lämnas när barnet börjar i barnomsorg, samt när det sker förändringar i hushållets samlade bruttoinkomst.

Vårdnadshavare som inte lämnar aktuella inkomstuppgifter för hushållet debiteras högsta avgiftsklassen. Kommunen kan begära in handlingar som styrker lämnade uppgifter, till exempel lönespecifikationer eller intyg från arbetsgivaren.

Med hushåll menas:

  • Ensamstående
  • Familjehemsföräldrar
  • Gifta personer
  • Sammanboende personer folkbokförda på samma adress, oavsett om de har gemensamma barn eller inte.

Ängelholms kommun tillämpar inkomstkontroll vilket innebär att inlämnade uppgifter kontrolleras mot skattemyndigheten, försäkringskassan samt med övriga eventuella bidragsgivare.

Ängelholms kommun har rätt att genomföra retroaktiva rättelser om den felaktiga uppgiften inneburit att för låg/hög avgift debiterats.

Det är hushållets totala årsinkomst delat på tolv som vi jämför med den inkomstuppgift du har lämnat till oss.

Reducering av avgiften beviljas med 50 % av månadsavgiften vid styrkt frånvaro på grund av sjukdom. För att reducering ska medges måste frånvaron uppgå till en sammanhängande period på minst 15 kalenderdagar.

Under barnomsorgspersonalens 6 kompetensutvecklingsdagar per år görs inget avdrag från månadsavgiften.

Ansökan om avgiftsreducering enligt ovanstående skickas till kommunens Kundtjänst.

Vårdnadshavare som blir sjukskrivna och som har barn i barnomsorgen behåller sin rätt till barnomsorg. Avgift betalas enligt vanlig taxa. Samma regler gäller vid graviditetspenning.

Barnet får vara i barnomsorgen samma tider som om vårdnadshavaren arbetat alternativt utifrån vad sjukskrivningen kräver. Dock gäller ordinarie regler i förhållande till den andre vårdnadshavaren.

Ja, ändrade familjeförhållanden kan påverka familjeinkomsten. Vid separation beräknas ny inkomst från det datum vårdnadshavarna har separata hushåll, det vill säga folkbokförda på olika adresser.

Anmälan om förändrade familjeförhållanden görs i form av var sin ny skriftlig överenskommelse där även eventuell ny sambo anges.

Avgift betalas innevarande månad. Faktura kommer från kommunen omkring den 15:e i varje månad. Förfallodag är den sista dagen i månaden.

Vid obetald faktura gällande månadsavgift och/eller efterdebitering skickas en kostnadsfri påminnelsefaktura från kommunens inkassobolag efter cirka en vecka. Betalas inte påminnelsefakturan, kommer ett inkassokrav att skickas där en fast avgift och ränta som beräknas löpande från förfallodagen är pålagt.

Om avgiften ändå inte betalas kan kommunen stänga av barnet från barnomsorgen. Vid eventuell avstängning måste skulden regleras helt innan barnet kan få avgiftsbelagd barnomsorgsplats igen.

Om skulden ingår i beslut om skuldsanering, och beslut följs, anses skulden reglerad.

Även beslut om avsteg från avstängning fattas i synnerliga skäl av verksamhetschef eller planeringschef för förskola och grundskola på delegation av Familje- och utbildningsnämnden. Ny ansökan om plats måste göras för att efter en avstängning kunna börja i barnomsorgen.

Om barnet slutar i barnomsorgen innan uppkommen skuld är reglerad, skickas ärendet till betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.

I Ängelholms kommun skickas fakturan i sin helhet till den vårdnadshavare som är platsinnehavare och har samma folkbokföringsadress som barnet/barnen.

Vårdnadshavare som har gemensam vårdnad, men inte lever tillsammans kan välja att få varsin faktura på avgiften för barnomsorg eller en tar hela fakturan.

Önskar man få fakturan delad så måste underlag om den procentuella fördelningen skickas in till kommunens kundtjänst där båda vårdnadshavarna har godkänt delningen.

De första sju (7) kalenderdagarna från placeringens startdatum är avgiftsfria. Man har rätt till inskolningsavdrag en gång per verksamhetsform. Undantag om en verksamhet avvecklas och ny placering inom samma verksamhetsform erbjuds.

Ibland påverkas verksamheten av sådant som vi inte råder över, Force majeure. Förskola och grundskola har rätt att stänga verksamheten om det finns risk för barns hälsa att hålla den öppen, till exempel i händelse av brand, sjukdomsspridning och hot.

I sådant fall görs avdrag från månadsavgiften med 1/30 för varje dag som barnet inte kan vistats i barnomsorgen

Vi försöker i möjligaste mån att erbjuda barnen alternativa placeringar med utgångspunkt från varaktigheten och omfattningen av stängningen.Vi ersätter inte merkostnader som du som vårdnadshavare upplever uppstår.

Inom barnomsorgen behandlas personuppgifter om barn och vårdnadshavare som är nödvändiga för verksamheten. Exempel på personuppgifter inom familjen är namn, adress och personnummer. Uppgifterna behövs bland annat för kö registrering, placering och barnomsorgsdebitering. Uppgifterna hämtas från folkbokföringsregistret. Uppgifterna som behandlas lämnas i vissa fall vidare till Statistiska Centralbyrån.

Det är Familje- och utbildningsnämnden i Ängelholm som är ansvarig för att uppgifterna behandlas på ett korrekt sätt. Du kan alltid vända dig till kommunen för att få veta vilka personuppgifter som behandlas. Du har rätt att få felaktiga uppgifter rättade.

Läs mer om hur Ängelholms kommun behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Sidinformation

Senast publicerad:
2025-05-27