Frisöraspirant

Frisöraspirant är ett första steg för dig som drömmer om att bli frisör. Som frisöraspirant har du de kunskaper som behövs för en framtida karriär som frisör. Du kan grunderna i hur du klipper, behandlar och vårdar hår.

Denna utbildning är inte öppen för ansökan. Håll utkik här för nästa ansökningsomgång.

Som frisöraspirant klipper du både herr- och damfrisyrer samt färgar och stylar både långt och kort hår.

Kursinformation

När du läser en lärlingsutbildning fullgörs 70% av utbildningstiden på en arbetsplats och övrig tid utgörs av undervisning i skola.

Utbildningsstart: Ansökningsomgången för start den 14 augusti 2023 är avslutad.
Utbildningens längd: 84 veckor

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.

Ansökan öppen

Du kan ansöka till den 9 juni 2023 och du ansöker genom att boka tid med någon av våra studie- och yrkesvägledare. Du bokar tid via länk högst upp på denna sidan.

På Skånevux webbplats hittar du mer information om utbildningen:

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Att arbeta som frisör

Frisörer arbetar med olika tekniker för att klippa, tona, färga, permanenta, föna och tvätta hår på kunder. Andra arbetsuppgifter kan vara att göra olika kemiska behandlingar, hår-förlängningar, håruppsättningar, eller olika behandlingar som hårinpackningar och massage.

Frisöryrket är ett hantverksyrke, men det är också ett serviceyrke. Att arbeta som frisör handlar om mycket mer än bara teknik, metoder och verktyg. För att bli en skicklig yrkesutövare är det viktigt att lätt kunna få kontakt med människor och ge god service.

Utbildningen är avgiftsfri men det tillkommer kostnader för saxar och annan nödvändig utrustning, som krävs för att kunna gå utbildningen. Du kan köpa utrustningen av skolan, till självkostnadspris, när utbildningen startar.

Efter utbildningen har du behörighet att avlägga delprov som är en del av gesällprovet för frisör.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andra språk
  • Matematik

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

När du går en lärlingsutbildning kommer du att tillbringa 70% av din tid på en arbetsplats och resten på skolan där du har lektioner. Detta kallas för arbetsplatsförlagd tid eller APL. Du behöver själv ordna en APL-plats innan utbildningsstart.

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-12