Kartor, fastighetsgränser och mätuppdrag

Om du behöver hjälp med olika mätuppdrag eller med att ta fram kartunderlag kan du vända dig till kommunens kart- och mätenhet.

Kartor

Kommunen erbjuder fyra olika typer av kartor:

  • Nybyggnadskarta, NBK
  • Förenklad nybyggnadskarta, FNBK
  • Utdrag ur baskartan
  • Baskarta

Vilken karta behöver du?

Nedan hittar du mer information om varje specifik kartprodukt. Där hittar du också exempel på när de normalt används i samband med att du ansöker om bygglov.

För att beställa kartor använder du e-tjänsten "Beställ kartor och mätuppdrag" högst upp på sidan.

Är du osäker på vad som gäller i ditt byggärende kan du alltid kontakta bygglovsenheten via kommunens kundtjänst.

Nybyggnadskarta är ett kartunderlag som normalt behövs vid:

  • Nybyggnation av huvudbyggnad inom detaljplanerat område.
  • Rivning av befintlig huvudbyggnad för att bygga en ny huvudbyggnad inom detaljplanerat område

En huvudbyggnad kan vara ett bostadshus, verksamhet- eller industribyggnad.

Kartunderlaget ska spegla de verkliga förhållandena på fastigheten så vid en nybyggnadskarta gör vi ett platsbesök och mäter in det som finns på fastigheten. På kartunderlaget finns aktuell fastighet med, gällande planbestämmelser, höjder och eventuell anslutningspunkt till vårt kommunala VA.

Format och leverans

Nybyggnadskartan får du i PDF och önskat DWG-format till din mejladress. DWG är ett digitalt ritningsformat som används av bland annat arkitekter för att rita in din tilltänkta nybyggnation. En nybyggdnadskarta levereras efter cirka 15 arbetsdagar.

Förenklad nybyggnadskarta är ett kartunderlag som normalt behövs vid:

  • Tillbyggnad av befintlig huvudbyggnad eller komplementbyggnad inom detaljplanerat område
  • Nybyggnation av komplementbyggnad inom detaljplanerat område.
  • Attefallsbyggnad som ska användas som komplementbostadshus både inom och utanför detaljplanerat område
  • Nybyggnation av huvudbyggnad utanför detaljplanerat område

Kartunderlaget ska spegla de verkliga förhållandena på fastigheten så vid en förenklad nybyggnadskarta gör vi ett platsbesök och mäter in det som finns på fastigheten. På kartunderlaget finns aktuell fastighet med, gällande planbestämmelser och höjder.

Format och leverans

Förenklade nybyggnadskartan får du i PDF och önskat DWG-format till din mejladress. DWG är ett digitalt ritningsformat som används av bland annat arkitekter för att rita in din tilltänkta nybyggnation. Leveranstid för förenklad nybyggnadskarta är cirka 15 arbetsdagar.

Utdrag ur baskartan är ett kartunderlag som normalt behövs vid:

  • Tillbyggnad av befintlig huvudbyggnad eller komplementbyggnad utanför detaljplanerat område
  • Nybyggnation av plank eller mur inom detaljplanerat område
  • Attefallsbyggnad som inte ska användas som komplementbostadshus både inom och utanför detaljplanerat område

Vid ett utdrag ur baskartan gör vi inget platsbesök på fastigheten. Kartunderlaget ska spegla de verkliga förhållandena på fastigheten så vi kontrollerar vår baskarta mot vårt senaste ortofoto. På kartunderlaget finns aktuell fastighet med och eventuella plangränser för fastigheten.

Format och leverans

Utdrag ur baskartan får du i PDF och önskat DWG-format till din mejladress. DWG är ett digitalt ritningsformat som används av bland annat arkitekter för att rita in din tilltänkta nybyggnation. Leveranstid för utdrag ur baskartan är ungefär fem arbetsdagar.

Baskarta är ett digitalt kartunderlag som används framför allt som projekteringsunderlag vid olika typer av byggnationer. Baskartan innehåller bland annat byggnader, fastighetsgränser och vägar.

  • Baskartan kan du inte använda som kartunderlag till din bygglovsansökan eller anmälan.

Format och leverans

Baskartan får du i önskat DWG-format till din mejladress. DWG är ett digitalt ritningsformat som används av bland annat arkitekter för att rita in din tilltänkta nybyggnation. Det tar ungefär fem arbetsdagar från beställning tills du får baskartan.

Leveranstider

  • Nybyggnadskarta och förenklad nybyggnadskarta tar cirka 15 arbetsdagar.
  • Utdrag ur baskartan och baskarta tar cirka 5 arbetsdagar.

På kartunderlaget du får kan du sedan rita in det du önskar att bygga.

Din tilltänkta byggnad ska måttsättas mot fastighetsgräns och/eller befintliga byggnader. Här hittar du en guide för hur du sätter ut viktiga mått på en ritning:

När du har ritat in din tänkta byggnad och måttsatt enligt ovan blir din handling en situationsplan som du sedan skickar in med din bygglovsansökan eller anmälan. Ett kartunderlag från kommunen är giltigt i två år från datumet den upprättades.

Du beställer kartunderlag via e-tjänsten "Beställ kartor och mätuppdrag" som du hittar högst upp på sidan.

Vilket kartunderlag du behöver beror bland annat på om fastigheten ligger utanför eller inom detaljplanerat område. Är du osäker på vad som gäller för din fastighet?

Mätuppdrag

Kart- och mätenheten på Ängelholms kommun utför olika mättjänster till privatpersoner och företag i Ängelholm och Båstads kommun.

För att beställa mätuppdrag, använd e-tjänsten "Beställ kartor och mätuppdrag" högst upp på sidan.

Du kan få hjälp med följande mättjänster:

  • Grovutstakning
  • Finutstakning
  • Lägeskontroll
  • Gränsvisning
  • Övriga mätuppdrag

I de utfällbara avsnitten nedan hittar du mer information om varje tjänst.

Utstaknig en del av bygglovsprocessen

När du ska bygga till eller bygga nytt kan en husutstakning behövas. Bygglov informerar dig om du behöver utstakning i ditt bygglovsärende. Du kan även läsa i ditt startbesked eller bygglov med startbesked om det finns krav på utstakning.

Vid en utstakning markerar vi ut läget för den nya byggnaden för att säkerställa att den hamnar rätt i både plan och höjd och att det följer det som är beviljat i bygglovet/bygganmälan. Det finns två typer av utstakningar, grov- och finutstakning.

Grovutstakning

Vid en grovutstakning markerar vi ut hushörnen med stakkäppar och sätter en referenshöjd som även kallas arbetsfix. En arbetsfix är en höjd som ni kan utgå ifrån när ni påbörjar arbetet med husgrunden. En grovutstakning utförs vanligtvis innan markarbetet påbörjas.

Finutstakning

Vid en finutstakning markerar vi ut fasadlinjerna på profiler. Mellan våra markeringar på profilerna, spik, kan man sedan dra snöre som visar var hushörnen kommer och var fasadlivet på huset går. Finutstakning kan utföras efter att ni fått startbesked av bygglovsenheten.

En finutstakning utförs vanligtvis innan husgrunden ska påbörjas.

Beställ utstakning, tänk på det här

Du beställer grov- eller finutstakning via e-tjänsten "Beställ kartor och mätuppdrag" i det orange fältet högst upp på sidan. Gör din beställning minst 5 arbetsdagar innan du vill ha utstakningen utförd.

  • Tänk på att grov- och finutstakning hanteras separat då dessa är två olika uppdrag som utförs vid olika tillfällen. Detta innebär att du behöver skicka in en beställning för respektive önskad utstakning.

När du gör beställningen får du önska datum för när du vill att utstakningen ska utföras. Kommunens mättekniker försöker i möjligaste mån att utföra utstakningen på önskat datum och kontaktar dig per mejl eller telefon för att komma överens om en lämplig tid.

Förbered dig som beställare

Vid grov- och finutstakning ska tomten vara tillgänglig och fri från travar med byggmaterial och annat som kan vara ett hinder för arbetet.

Vid grovutstakning tillhandahåller kommunens mättekniker de stakkäppar som markerar ut hushörnen.

Vid finutstakning ansvarar du som byggherre eller din entreprenör för att det finns virke till profilbrädor och profilstolpar på plats och att profilerna kommer upp så att vi kan utföra utstakningen.

  • Profiler kallas de stödkäppar som ställs ut för att markera var en byggnad ska stå, se bilden nedan.

En profil ska stå en bit utanför där hushörn kommer att komma på den blivande byggnaden. Till en profil går det åt 3 stolpar och 2 brädor (se bild nedan). Rekommenderad dimension för stolpar är 45x70 mm eller 45x95 mm och ca 1,3 till 1,5 m höga. Rekommenderad dimension för brädor är minst 22x95 mm och 1,5 till 2,0 m långa. Längden kan variera beroende på marknivå och övriga förhållanden.

En enkel svartvit skiss som visar hur ett snöre spänts upp mellan fyra hörn i en rektangel. Hörnen är markerade med pinnar i varsin rätvinkel. Skiss

Bilden ovan visar profiler med snören efter en genomförd finutstakning. Snörena visar fasadmåtten på den nya byggnaden

I filmen nedan får du veta mer om husutstakning.

Intyg och skiss

När kommunens mättekniker har utfört en finutstakning upprättas ett utstakningsintyg med tillhörande skiss. Intyg och skiss skickas i PDF-format till beställaren av ärendet och handlingarna läggs in direkt i det aktuella bygglovet eller anmälan.

Så gör du som privat mätkonsult vid husutstakning och lägeskontroll

Om vill utföra utstakning eller lägeskontroll på egen hand behöver du först ansöka hos kommunen om godkännande för att göra mätningar. Använd e-tjänsten "Ansökan om godkännande för utstakning och lägeskontroll" högst upp på sidan och läs noga igenom vad som krävs nedan.

Du behöver ha mätningsteknisk kompetens

För att bli godkänd behöver du ha minst totalt fem års erfarenhet av mätningsteknik varav

  • Minst 2 års utbilning och
  • Minst 2 års arbetslivserfarenhet inom fältet

Detta intygar du i ansökan genom att bifoga bland annat betyg och CV i din ansökan.

Anmäl ditt mätuppdrag

När du blivit godkänd ska du göra en anmälan i varje bygglovsärende du ska utföra en utstakning eller lägeskontroll i. Skicka in din anmälan via e-tjänsten "Anmälan om utstakning och lägeskontroll av extern utförare", även den finns högst upp på sidan.

Dokument vid utstakning

När du har utfört en utstakning ska du skicka in följande handlingar både till kommunens kart- och mätenhet och till bygglovsenheten:

  • Intyg över utförd utstakning
  • Situationsplan med sammanhängande måttkedjor, dvs mått på byggnader och mått till gränslinjer, samt en notering om profilhöjd vid utstakningen
  • Dwg-fil med beräknad byggnad samt utstakade linjer.

Koordinatsystem: Sweref 99 13 30 Höjdsystem: RH 2000.

Dokument vid lägeskontroll

När du har utfört en lägeskontroll ska du skicka in följande handlingar både till kommunens kart- och mätenhet och till bygglovsenheten:

  • Intyg över utförd lägeskontroll
  • Situationsplan med sammanhängande måttkedjor, dvs mått på byggnader och mått till gränslinjer, samt höjd på färdigt golv (FG)
  • Eventuella avvikelser från beviljat bygglov redovisas i kartan med avvikande färg. Alla avvikelser från beviljat bygglov oavsett storlek på avvikelsen ska markeras med avvikande färg.
  • Dwg-fil med sammankopplade linjer på byggnationens fasad samt en golvhöjd. Koordinatsystem: Sweref 99 13 30 Höjdsystem: RH 2000.

Leverera dokument

Dokumenten ska sedan skickas per mejl både till kart- och mätenheten och till bygglovsenheten på följande mejladresser:

Kostar det något?

Ja.

Vid utstakning som gjorts av en privat mätkonsult har kommunen rätt att debitera för grunddata, motsvarande 20 procent av vad det skulle kostat om kommunen utfört åtgärden.

Vid en lägeskontroll kontrollerar vi att byggnadens storlek och placering på fastigheten stämmer överens med det som är beviljat i bygglovet/bygganmälan. Du kan se i ditt startbesked eller bygglov med startbesked om det finns krav på lägeskontroll.

Vi utför lägeskontroller i turordning efter att beställningen kommer in. Du behöver inte närvara vid lägeskontroll då vi enbart mäter in byggnaden utifrån.

Beställ lägeskontroll i e-tjänsten högst upp på sidan.

Intyg och skiss

När kommunens mättekniker har utfört lägeskontroll upprättas ett lägeskontrollsintyg med tillhörande skiss. Intyg och skiss skickas i PDF-format till beställaren av ärendet och handlingarna läggs in direkt i det aktuella bygglovet eller anmälan.

Är du inte helt säker på var din fastighetsgräns går? Då kan du beställa en gränsvisning.

Innan mättekniker åker ut på plats görs en enkel fastighetsutredning för att se om det går att göra en gränsvisning. Om det finns en aktuell avstyckning, fastighetsreglering eller annan juridisk fastighetsbestämning över fastigheten, kan det användas som underlag vid gränsvisningen.

Vid en gränsvisning letar mätteknikern fram de befintliga gränsmarkeringarna. Om mätteknikern inte hittar några gränsmarkeringar men har ett tillförlitligt digitalt kartunderlag markeras gränsen med stakkäppar eller annan enkel markering.

Kom ihåg att en gränsvisning inte är juridiskt bindande. Om du inte är överens med din granne eller om gränsmarkering saknas helt, kan du beställa en fastighetsbestämning hos Lantmäteriet. Till skillnad från en gränsvisning innebär en fastighetsbestämning en utredning och beslut om fastighetsgränsen.

Kommunen utför också andra typer av mätningar. Önskar du hjälp med någon annan typ av mätning som till exempel en projekteringsmätning är du varmt välkommen att höra av dig till kart- och mätenheten.

Beskriv vad det är du vill ha hjälp med så återkommer en av enhetens medarbetare till dig. Skicka ett mejl till

Leveranstider

  • Grov- och finutstakning: utförs på önskat datum i den mån vi har möjlighet
  • Lägeskontroll: Cirka 5 arbetsdagar
  • Gränsvisning: 15 arbetsdagar men om Lantmäteriet har stängt eller begränsat sina digitala tjänster för extern åtkomst kan handläggningstiden bli längre.
  • Övriga mätuppdrag: 15 arbetsdagar

Koordinatsystem plan: SWEREF 99 13 30
Koordinatsystem höjd: RH 2000

Kart- och mätenheten ansvarar för och förvaltar Ängelholms kommuns stomnät.

Enheten arbetar kontinuerligt med att inventera stomnätet, för att se hur många punkter vi har kvar i kommunen. Det är ett arbete som görs när tid finns, eftersom de beställningar om mätuppdrag som kommer in har högre prioritet.

Därför går det inte alltid att att garantera att de punkter som begärs ut finns kvar. Kontrollera därför status och noggrannhet på de punkter du får från kommunen, innan du använder dem.

Om någon stompunkt i plan eller höjd inte återfinns eller visar sig vara skadad, meddela gärna kart- och mätenheten på mejladress

Vad är ett stomnät?

Ett stomnät är fasta mätpunkter som är koordinatsatta i plan och/eller höjd. Stomnät används som referenspunkter vid till exempel geodetisk mätning, kartering och projektering med mera.

Stomnätet är uppdelat i höjdfixar och planpunkter. En höjdfix är en noga inmätt punkt i höjd. För att kunna lokalisera var höjdfixen finns i kommunen har punktskisser upprättats i samband när punkten har skapats och mätts in. I Ängelholm har vi både lantmäteriets och kommunens egna höjdfixar.

Planpunkter, även kallat brukspunkter eller polygonpunkter, är fasta punkter som har en plankoordinat och ibland även en höjdkoordinat. Kommunens bruksnät utgår från Lantmäteriets stompunkter.

Hur får jag tillgång till stompunkterna?

Önskar du att få ut stompunkter i höjd eller plan? Välkommen att mejla kart- och mätenheten på mejladressen ovan. Bifoga gärna en enkel skiss över det område du önskar att få stompunkter över.

Referenssystem

Vårt stomnät skickas ut i följande referenssystem:

Koordinatsystem plan: SWEREF 99 13 30
Koordinatsystem höjd: RH 2000

Vad kostar det?

Ängelholms kommun tar inte längre ut någon avgift för stompunkter som begärs ut. Förhoppningen är att få hjälp med uppdaterad infromation om punkterna.

Avgifter för kartor och mätuppdrag

Kommunen tar ut en avgift för alla kart- och mättjänster. Avgiften baseras på en taxa som beslutas i Kommunfullmäktige inför varje nytt kalenderår.

Sidinformation

Publicerad:
2024-11-26