Lediga tomter

Letar du efter en tomt för att bygga hus? Eller efter någonstans att etablera eller låta din verksamhet växa? Här kan du läsa om hur du gör för att köpa en bostadstomt av oss, om regler för kommunens tomtkö och hur du gör för att köpa en verksamhetstomt.

Nytt område med lediga tomter. Foto.

Kommunens bostadstomter och tomtkö

Det finns kommunala bostadstomter till försäljning på olika platser i kommunen. För att få tillgång till de lediga tomterna behöver du ställa dig i den kommunala tomtkön.

Längre ner på sidan hittar du dels vanliga frågor och svar om tomtkön, dels vilka regler som gäller för dig som står i tomkön.

Våra bostadstomter

Vi har bostadstomter till försäljning på olika platser i kommunen. Hitta lediga tomter i vår karttjänst:

Frågor och svar om kommunens tomtkö

Våra lediga tomter får du tillgång till när du ställer dig i vår tomtkö. Du behöver göra en anmälan via vår e-tjänst och betala in årsavgiften som för närvarande är 400 kr.

Regler för att stå i kommunens tomtkö

Köplats

För att få tillgång till lediga tomter måste du stå i kommunens tomtkö och ha fyllt 18 år. När du gjort din anmälan och betalat in köavgiften får du en köplats. Du får bara ha en (1) plats i tomtkön. Din tomtköplats är personlig och kan inte överlåtas.

Tomter fördelas efter köplats. När du köpt en tomt av kommunen tas din köplats bort och du kan göra en ny anmälan till tomtkön efter 3 år.

Köavgift

Köavgiften är 400 kronor per år och det är oavsett när du anmäler dig till tomtkön.

Då du anmäler dig till tomtkön innebär det också att du ska betala tomtköavgiften. Tomtköavgiften avser det kalenderår anmälan sker.

Oavsett om du anmäler dig i mars eller december eller när på året det sker, så är tomtköavgiften 400 kr för det kalenderår du anmäler dig.

Vi reducerar inga avgifter oavsett om du anmäler dig senare delen av året, avgiften är likaså 400 kr.

Begäran om betalning av årsavgiften sker årligen under januari månad. Årsavgiften ska betalas in under januari/februari för innevarande kalenderår och ska vara inbetald senast 28 februari varje år. Inbetald tomtköavgift återbetalas inte.

Medsökande

Du får som sökande ha en medsökande. Ni äger då köplatsen gemensamt. Medsökande ska anmälas i samband med ansökan till tomtkön. Om ni inte längre vill eller kan stå i kön tillsammans får en av er överta köplatsen.

Kontaktuppgifter

För att behålla din plats i tomtkön är du skyldig att själv se till att du har aktuella kontaktuppgifter registrerade i tomtkön.

Reserverad tomt

En tomt kan reserveras i 3 månader och du kan bara ha en reservation. När du väljer att köpa en tomt ska köpekontrakt undertecknas och betalning göras senast 3 månader från det att du reserverat den. Har du tagit tillbaka din reservation behöver du vänta 6 månader innan du kan reservera en tomt igen.

Tilldelad tomt

När du tilldelats en tomt är din och din eventuella medsökandes köplats förbrukad. Du tas då bort från tomtkön. Efter tillträdet har du två år på dig att färdigställa ditt bostadshus och du får inte sälja vidare tomten innan byggnationen är klar.

Förlorad plats i tomtkön

Du förlorar din plats i tomtkön om du:

 • inte betalar din årsavgift i tid
 • har köpt en tomt
 • har angett felaktiga kontaktuppgifter och vi inte kan nå dig
 • har lämnat felaktiga uppgifter vid din registrering

Anmäl dig till kommunens tomtkö

Du anmäler dig till kommunens tomtkö via e-tjänsten i det orange fältet högst upp på sidan. Du behöver ha en e-legitimation när du gör din anmälan.

När du står i tomtkön får du löpande information per mejl om tomtkön och olika bostadsområden. Se till att dina kontaktuppgifter är uppdaterade så att du inte missar intressant information!

Årlig avgift för tomtkön

För att stå kvar i kön behöver du betala en årlig avgift på 400 kronor. Den första avgiften betalar du i samband med att du anmäler dig. Det går att betala med både kort och Swish.

För att behålla din plats i kön behöver du betala köavgiften senaste den 28 februari varje år. I början av varje år skickar kommunen ut en avisering med infromation om den aktuella köavgiften, hur du betalar och enbetalningslänk.

Aviseringen skickas till den mejladress du angett under Mina sidor i e-tjänsten när du anmälde dig till tomkön. I funktionen Mina sidor kan du enkelt uppdatera dina kontaktuppgifter.

Behöver du hjälp?

Om du inte har tillgång till Mina sidor, saknar e-legitimation eller behöver hjälp med att göra din anmälan eller betala är du välkommen att kontakta kommunens kundtjänst.

Skilj på om du är "sökande" eller "medsökande".

 1. Gå till kommunenes webb, engelholm.se
 2. Klicka på "Min sida" som du hittar högst upp till höger
 3. Du loggar in på "Min sida" genom att använda någon av metoderna för inloggning
 4. När du loggat in kommer du automatiskt fram till din sida "Att göra"
 5. Klicka på fliken "Pågående ärenden"
 6. Om du är MEDSÖKANDE i tomtkön ser du din plats i tomtkön genom att klicka på "Se min köplats"
 7. Om du däremot är SÖKANDE i tomtkön klicka du dig vidare till "Anmälan till tomtkön"
 8. Väl inne i "Anmälan till tomtkön" ser du din köplats:
Så här ser det ut där du ska klicka om du som sökande vill se din köplats. Skärmavbild.

För småhustomter som legat ute till försäljningen en längre tid är det först till kvarn som gäller. Dessa tomter hittar du i vår karttjänst längre upp på sidan.

Nya områden

När ett nytt område eller etapp lanseras får du som står i tomtkön information om de nya tomterna som är till försäljning. Du får då även information om hur du går tillväga för att lämna en intresseanmälan. Informationen publiceras även på vår webbplats för aktuella tomter. Av de som lämnat in intresseanmälan till en tomt, är det den som stått längst i tomtkön som tilldelas tomt först.

Om du vill köpa en tomt

Är du intresserad av att köpa en ledig tomt tar du kontakt med Mark-och exploateringsenheten på kommunen. Om den tomten du hittat kan erbjudas dig har du möjlighet att reservera den.

En reservation gäller i 3 månader och kostar ingenting. Under tiden som reservationen löper har du möjlighet att kolla upp exempelvis olika hustyper, finansiering och liknande. När reservationstiden gått ut behöver du bestämma dig om du vill gå vidare med ett köp. Du kan självklart välja att köpa tomten eller avsäga dig den innan reservationen tagit slut.

Skicka ett mejl till mark- och exploateringsenheten, eller ring via kommunens kundtjänst.

Utbyggnad av den sista etappen i Strövelstorp blir färdigställd vår 2024. Under vår/sommar 2024 beräknar vi att tomterna i Strövelstorp kommer släppas i den kommunala tomtkön.

Mer information om tomterna i Strövelstorp kommer då det börjar närma sig.

Tomter för dig som driver en verksamhet

Vi har tomter till försäljning inom verksamhetsområden runt om i kommunen. Vill du veta mer om de olika områden eller diskutera vilka behov du har är du välkommen att höra av dig till kommunens mark- och exploateringsenhet.

Sidinformation

Publicerad:
2024-03-13