Allemansrätten
Allemansrätten gäller både på land och på vatten och är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa — inte förstöra.
Vi betraktar ofta allemansrätten som ett kulturarv, och ibland till och med som en nationalsymbol. Begreppet "allemansrätt" är sannolikt inte äldre än från 1900-talets mitt, men delar av det vi idag kallar allemansrätten har sitt ursprung mycket långt tillbaka i tiden. Allemansrätten gäller för oss alla. Den har stor betydelse för våra möjligheter att vistas i naturen, inte bara för den enskilde utan också för organisationer och besöksnäring.
På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller när du vill bada, elda, tälta, rida, paddla eller ägna dig åt andra friluftsaktivteter.
Allemansrätten och eldning
Lägerelden sätter krydda på friluftslivet men allemansrätten innebär ingen självklar rätt att göra upp eld. När du eldar har du skyldighet att se till att elden inte sprider sig eller skadar mark, djur och växter. Håll koll på RSNV:s webbplats om det råder eldningsförbud och vad som gäller.
I Ängelholms kommun finns lokala ordningsregler om vad som gäller för eldning på stränder och angränsande strandområden.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-08-01
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.