Ängelholms kommuns miljöpris
Varje år delar vi ut ett miljöpris. Det gör vi för att uppmärksamma och belöna särskilt goda insatser inom miljöområdet. Vi tar emot förslag på vem som ska få priset under perioden 1 mars till och med 15 maj. Priset delas ut på nationaldagen 6 juni.
Miljöpriset kan till exempel delas ut för insatser som att:
- Främja en hållbar utveckling
- Öka kommuninvånarnas medvetenhet och engagemang i miljö- och hälsofrågor
- Utveckla ny miljövänlig teknik
- Förbättra hushållning med material, råvaror och energi så att ett kretslopp uppnås
- Ge ökad kännedom om eller insatser för att skydda och vårda värdefulla natur- och kulturmiljöer
- Bevara det äldre kulturlandskapet med dess inslag av ängs- och hagmarker samt åkerholmar, stenmurar etc.
- Arbeta för att bevara eller öka den biologiska mångfalden
- Främja människors hälsa
- Sträva efter att nå ett eller flera av Sveriges miljömål
Kriterier
Pristagaren måste bo i Ängelholms kommun eller utöva sin verksamhet med direkt anknytning till kommunen. Miljöpriset kan även ges till skolklasser, företag, föreningar eller organisationer i kommunen.
Priset ska premiera värdefulla insatser inom miljö, hälsoskydd och naturvård. Resurshushållning, kretsloppstänkande och ekologisk hållbar utveckling i sin helhet är av intresse. Priset delas inte ut för insatser inom arbetsmiljöområdet.
Nominering
Förslag till nominering av Ängelholms kommuns miljöpris får lämnas in av alla utom jurymedlemmarna. Nominering görs direkt via e-tjänsten ovan. Nomineringarna ska avse insatser gjorda under de senaste fem kalenderåren, inklusive prisåret. Även kandidater som nominerats tidigare år men inte prisbelönats får nomineras.
Förslaget till nominering skall innehålla personens, företagets eller organisationens namn, adress, telefonnummer och e-post samt en motivering till varför vederbörande gjort sig förtjänt av miljöpriset.
Nominering till innevarande års miljöpris kan göras under perioden 1 mars till och med 15 maj.
Jury
Miljö- och tillståndsnämndens presidium och minst en representant från Huvuduppdrag Samhälle, vars dagliga arbete rikas mot ekologisk hållbarhet, kommer tillsammans varje år att utse en pristagare bland dem som nominerats. Om juryn gör bedömningen att lämplig pristagare saknas ett år kan juryn välja att inte dela ut ett pris.
Juryn ska ge en skriftlig motivering till sitt val. Juryn får även premiera insatser av speciellt intresse med hedersomnämnanden. Juryns beslut kan inte överklagas.
Miljöpristagaren får en prissumma på 10 000 kr. Pristagaren svarar själv för eventuella skatteeffekter med anledning av prissumman. Juryn ser till att den vinnande insatsen presenteras på lämpligt sätt.
Tidigare pristagare
2023 - Marianne och Rikard Åkesson, Munka Ljungby
Juryns motivering
Under 1800-talet till mitten av 1900-talet stod Sverige för en massiv utdikning och dränering av landets våtmarker. Utsläppet av växthusgaser från landets dränerade våtmarker överstiger idag Sveriges totala växthusgasutsläpp från personbilstrafiken. Genom återvätning av fyra hektar dränerad våtmark har årets miljöpristagare gjort en stor utsläppsreducerande insats för planeten. De har även visat att det är möjligt att göra stor skillnad med relativt enkla medel och åtgärder. Vi önskar därmed att detta projekt kan skapa ringar på vattnet och inspirera andra till att vidta liknande åtgärder för en mer hållbar morgondag. Insatsen med återvätning har gjorts på Rikard och Mariannes fastighet i Munka Ljungby.
2022 - Riksbyggens Bostadsrättsförening Tegelbruket, Ängelholm
Juryns motivering
Genom energikartläggning och energieffektiviseringsåtgärder har årets miljöpristagare avsevärt minskat sitt avtryck på miljön och visat på handlingskraft i kampen mot klimatförändringarna. Trots att flerbostadshuset byggdes 1971 uppfyller byggnaden de energikrav som gäller för dagens nyproducerade byggnader. Årets Miljöpristagare har visat att det är möjligt att göra stor skillnad med relativt enkla medel och åtgärder. Vi önskar därmed att detta projekt kan skapa ringar på vattnet och inspirera andra till att vidta liknande åtgärder för en mer hållbar morgondag.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-08-01
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.