Avfall och återvinning
Här hittar du information om avfallshantering och återvinning i Ängelholms kommun.
Det är NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) som sköter avfallshanteringen i kommunen. De i sin tur anlitar entreprenören Urbaser AB som kör ut och hämtar sopor.
På NSR:s webbplats kan du läsa mer om allt som rör din sophämtning, om hur du lämnar skrymmande avfall och prylar på återvinningscentralen.
NSR:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det finns flera obemannade återvinningsstationer i kommunen där du kan lämna det avfall som kan återvinnas. Hä lämnar du till exempel tidningar, plast-, glas- och metallförpackningar.
Återvinningsstationerna är öppna dygnet runt och får bara användas av hushållen. Stationerna sköts av FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen).
FTI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Avgifter och regler
Här kan du läsa om regler, avfallstaxor för villor, fritidshus, flerbostadshus och verksamheter. Här hittar du även taxan för slamtömning.
Avfallstaxa som gäller till och med 31 mars 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Renhållningsordning Ängelholms kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dispenser från sophämtning och gemensamma sopkärl
Uppehåll från sophämtning
Om du vill pausa sophämtningen behöver du ansöka om uppehåll. Om du som permanentboende vill pausa sophämtningen krävs att du inte bor eller nyttjar fastigheten sammanhängande under minst sex månader. För fritidsboende gäller minst ett år.
Du som ansöker om upphåll kan beviljas paus för högst ett år i taget, sedan öppnas abonnemanget automatiskt igen.
Befrielse från sophämtning
Befrielse sträcker sig över en längre period än uppehåll, på minst ett och högst fem år. Om du beviljas befrielse behöver du ändå betala en årlig grundavgift enligt den aktuella årstaxan.
Kommunen tar dessutom ut en avgift för att handlägga och administrera din ansökan. Summan bestäms i kommunfullmäktige och varierar från år till år.
Delade sopkärl
Har du för lite sopor för att fylla dina kärl? Då finns det möjlighet att dela sopkärl med en granne. För att få dela kärl med en granne ska det inte blir mer sopor från hushållen än att de sopkärl som ska användas räcker väl till. Upp till tre fastighetsägare, eller nyttjanderättshavare, kan ansöka om gemensamt kärl för sophantering (restavfall, matavfall och återvinningsmaterial).
Ängelholms kommun beviljar gemensamma kärl i upp till fem år. Ansökan ska skrivas på av alla parter och måste ha kommit in till kommunen senast 30 dagar innan perdioden för att dela kärl startar.
Kommunen tar ut en avgift för att handlägga och administrera din ansökan. Summan bestäms i kommunfullmäktige. Dessutom tar NSR ut en avgift för att ställa ut eller hämta tillbaka kärl, priset finns i den aktuella taxan.
Kompostering
Vill du kompostera hemma?
Du får gärna kompostera ditt trädgårdsavfall så länge det inte börjar lukta illa eller lockar dit skadedjur. En kompost behöver skötas.
En kompost ska hållas fuktig men inte blöt, tänk en urvriden disktrasa. Du behöver också blanda runt innehållet då och då för att få ett bra resultat. Har du myror i komposten är den för torr, är det för blött är det lätt att det börjar lukta illa. Det du komposterar blir till en mullrik jord när det är klart.
Kompostera matavfall?
Matavfall är mycket lämpligt att göra biogas av. Biogas har goda, klimatneutrala miljöegenskaper, och används som drivmedel i framförallt bussar och bilar. Därför samlas matavfallet in och rötas. Genom rötningen bildas även en rötrest som kan användas som gödning.
Om du vill kompostera ditt matavfall på egen hand måste du anmäla det till miljöförvaltningen. Detta gäller oavsett vilken komposteringsmetod du använder dig av. Dessutom måste man vara noga så att man inte får med plast eller dylikt i komposten. Komposten kan användas som gödning.
Kommunen tar ut en avgift för att handlägga och administrera din ansökan. Summan bestäms i kommunfullmäktige.
Avfallskvarn?
Avfallskvarnar får inte anslutas till avloppsnätet. Varken avloppsnätet eller avloppsreningsverken är byggda för att kunna ta emot sådant avfall. Det gäller cokså om du har enskilt avlopp, systemen är helt enkelt inte anpassade för det.
Elda trädgårdsavfall
Får jag elda trädgårdsavfall?
Ja, som privatperson får du elda torrt trädgårdsavfall.
När får jag elda?
Du kan elda under två perioder på året: Mellan vecka 16 och 18 och mellan vecka 39 och 41. De begränsade perioderna gäller dig som bor inom detaljplanerat område. Bor du utanför detaljplanerat område får du elda året runt.
Oavsett var du bor ska du alltid tänka på att elda på ett ansvarsfullt sätt. Tänk på att det inte ska blåsa för mycket så att rök eller sotflagor drar in hos en granne, trädgårdsavfallet ska vara torrt och du ska vara beredd på att ha utrustning för att släcka elden när till hands om det behövs.
Självklart får du inte elda om det är risk för brandfara eller när det råder eldningsförbud.
Är du osäker på om du bor inom detaljplanerat område? Ta en titt på detaljplanen.
Karta med detaljplan för Ängelholms kommun
Lämna till återvinningscentralen
Om du har trädgårdsavfall som du vill bli av med utan att elda eller under övrig tid på året, kan du lämna det på återvinningscentralen i Ängelholm.
Får ett företag eller en verksamhet elda trädgårdsavfall?
Nej. Företag och verksamheter får inte elda avfall, det ska alltid lämnas till godkänd mottagare.
Nedskräpning
Upplever du att det skräpigt på allmän plats, eller på en fastighet där skräpet är väl synligt? Då ska du anmäla det till kommunen. När vi tagit emot din anmälan åker vi ut för att inspektera platsen och gör sedan en bedömning. Om våra inspektörer kommer fram till att det är väldigt slräpigt kan vi kräva att den som är ansvarig åtgärdar nedskräpningen.
Så fungerar det med jord- och schaktmassor
Om du som fastighetsägare planerar att använda jord- och schaktmassor för till exempel utfyllnad eller markförbättring på din fastighet är det viktigt att du vet att de inte är förorenade. Massorna får inte heller innehålla material som till exempel metall, plast, gummi, trä eller något annat som ger ett skräpigt intryck och inte tillför konstruktionen något.
- En viktig förutsättning för att få använda jord- och schaktmassor är att de är så rena att det inte finns någon risk för att förorena den befintliga miljön på platsen där de ska läggas ut.
Ansvaret för att kontrollera om jord- och schaktmassorna är lämpliga att använda på din fastighet ligger på dig som fastighetsägare. Ta dig därför tid att kontrollera jord- och schaktmassorna så noga som möjligt och om det finns osäkerheter kring massorna kan du behöva undersöka dem.
Det här behöver du tänka på om du vill använda jord- och schaktmassor
Om du vill använda jord- och schaktmassor och annat avfall som anläggningsmaterial, till exempel i en bullervall, måste du tänka på att:
- Det du vill anlägga fyller en funktion. Det måste finnas ett tydligt syfte med anläggningen, annars blir det en deponering.
- Du endast använder den mängd avfall som krävs för att anläggningens funktion.
- Avfallet ska ersätta andra traditionella anläggningsmaterial.
- Avfallet har en låg föroreningsrisk. Arbetet ska göras på ett sådant sätt att den nya platsen inte blir mer förorenad.
- Du utformar anläggningen så att inte omgivningen påverkas negativt. Det kan till exempel finnas skyddsvärda vattendrag och känsliga arter i området som du måste ta hänsyn till.
- Du färdigställer arbetet inom rimlig tid.
- Du registrerar vilka mängder avfall som används i din anläggning.
- Har skickat in en anmälan eller ansökt om tillstånd, om det behövs i ditt fall.
Ställ frågor och ta prover innan start
Innan du påbörjar arbetet ska du göra en bedömning om det finns risk för att massorna är förorenade. Här kommer en lista med frågor som kan ge dig en uppfattning om vad det är för typ av massor och om du behöver ta prover:
- Kommer massorna från en fastighet där sanering pågår eller har genomförts?
- Kan fastigheten ha fyllts ut med förorenade massor?
- Kommer massorna från en fastighet där det funnits eller finns en industri?
- Finns det eller har det funnits avfallsupplag, lager av kemikalier, cisterner och tankar eller oljeavskiljare på fastigheten som skulle kunna ha förorenat marken?
- Kommer massorna från schaktning av vägbankar, bangårdar eller banvallar?
- Har man tankat olja, bensin eller diesel eller liknande på platsen?
- Har några olyckor inträffat på platsen, till exempel spill av olja eller en brand?
- Finns det någon annan misstanke om att massorna kan vara förorenade?
Om svaret på någon av frågorna ovan är "ja" ska du ta prover på massorna.
Är du osäker på om massorna är förorenade ska massorna alltid provtas. När du tar emot massor ska du också försäkra dig om att de här frågorna är utredda. Om du upptäcker föroreningar ska du genast informera miljöenheten.
Anpassa provtagningarna till volymen
Du måste göra en egen bedömning när det gäller strategi för provtagning, ambitionsnivå och analysval i varje enskilt fall. Det är svårt att ge vägledning om antalet prover i förhållande till aktuell volym massor, men generellt ger fler prover en säkrare bedömning av eventuella föroreningar och minskar risken för att massorna används fel. I de flesta fall bör åtminstone ett samlingsprov tas ut per 200 kubikmeter massor. Utöver det är följande rutiner lämpliga:
- I fyllnadsmassor med okänt ursprung bör ett samlingsprov bestå av cirka 10-20 delprover. Vid större volymer av homogena massor kan eventuellt ett mindre antal prover tas.
Anmälan eller tillstånd?
Naturvårdsverket har gett ut riktlinjer för när användningen av jord- och schaktmassor kräver anmälan eller tillstånd. Riktlinjerna i handboken ”Återvinning av avfall i anläggningsarbeten, 2010:1” utgår från föroreningsnivåerna i massorna. Begreppet ”mindre än ringa risk” (MÄRR) innebär att föroreningsnivån är så låg att det varken krävs en anmälan eller ett tillstånd för att få använda massorna.
Enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) kapitel 29 § 35 kod 90.141 är det anmälningsplikt ”för att återvinna icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde eller grundvatten, om föroreningsrisken är ringa”. Anmälan ska då skickas till Miljöenheten i Ängelholms kommun i god tid (minst 6 veckor) innan verksamheten ska påbörjas.