Bostad och hälsa
Vårt hem ska vara en trygg och trivsam plats, dels inomhus men också utomhus och i omgivningarna. Här hittar du information om vad som är en bra boendemiljö, vilka rättigheter och vilket ansvar du har.
De flesta av oss tillbringar mycket tid hemma. Här ska vi kunna sova, umgås, bjuda hem vänner och familj eller bara dra oss tillbak ai lugn och ro. Oavsett om bostaden är en hyresrätt, bostadssätt eller ett eget hus så behöver vi känna att det är ett hem där vi trivs och mår bra.
I avsnitten nedan hittar du matnyttig information om vad som gäller i boendemiljön, både inomhus och utomhus.
Upplever du problem i din boendemiljö?
Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för att förebygga och åtgärda problem i boendemiljön. Om du störs av en verksamhet eller något en person gör, ska du i första hand ta kontakt med den som som är upphov till störningen.
I e-tjänsten för Anmälan om problem i boendemiljön finns ett formulär du kan använda och luta dig mot om du väljer att själv ta kontakt med den ansvariga. E-tjänsten hittar du högst upp på sidan.
Om det inte skulle hjälpa kan du istället lämna in en anmälan till oss, i samma e-tjänst. Då startar vi en utredning och kontaktar den ansvariga. Om det finns fog för klagomålet ser vi till att den som är ansvarig tar fram en lösning.
Äger du din bostad?
Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som är fastighetsägare Öppnas i nytt fönster.
Vi är olika känsliga för buller
Buller är ljud som uppfattas som störande. Buller kan komma från många olika källor, som väg-, spår- och flygtrafik, industrier, konserter eller nattklubbar. Du kan också uppleva buller hemma, från grannar, tvättstugor eller ventilationssystem.
Vad man upplever som buller varierar från person till person, vi är också olika känsliga för nivån av buller. Det beror på vilken typ av buller det är, vilken styrka det har, vilka frekvenser det innehåller och hur det varierar över tid. Det spelar också roll i vilken situation vi utsätts för buller.
Det vi vet är att buller påverkar vår hälsa negativt eftersom det kan påverka vår prestation, inlärning och sömn. Höga ljudnivåer kan också orsaka tinnitus och hörselnedsättning.
Störs du av buller?
Om du störs av buller ska du i första hand vända dig till den som är källan till bullret. Du kan använda dig av formulär som du hittar när du använder länken till e-tjänsten för att kontakta den ansvariga.
Om det inte skulle hjälpa kan du istället lämna in en anmälan till oss, i samma e-tjänst. Då startar vi en utredning och kontaktar den ansvariga. Om det finns fog för klagomålet ser vi till att den som är ansvarig tar fram en lösning.
Radon kan vara skadligt för hälsan
Radon är en radioaktiv gas som varken luktar, syns eller smakar. Den finns naturligt i luften, marken och vattnet och kan även förekomma i byggnadsmaterial. När radonhalten är för hög på en arbetsplats eller i en bostad kan det vara skadligt för hälsan. Varje år drabbas cirka 500 personer av lungcancer på grund av radon i bostaden.
Så mäter du radon i din bostad eller fastighet
Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta halten i en fastighet. Det är fastighetsägaren som ansvarar för radonmätning, kontakta därför i första hand din fastighetsägare om du vill veta mer om radonhalten i din bostad.
Om du äger din bostad ansvarar du själv för att mäta radonhalten. Ta kontakt med ett ackrediterat laboratorium och beställ radondosor.
- Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3. Bq står för Becquerel och är enheten som används för att mäta radioaktivitet.
Ska du köpa hus?
Om du funderar på att köpa ett hus är rekommendationen att du kontrollerar om en långtidsmätning av radon har utförts. Är du osäker på om radonmätning har gjorts i ditt eget hus kan det vara bra att utföra en långtidsmätning. Även om Ängelholms kommun generellt sätt inte har höga halter av radon i berggrunden kan det förekomma variationer och radon kan även förekomma i husets byggnadsmaterial.
Läs mer om radon på Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Radon i Ängelholm Öppnas i nytt fönster.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som hyr ut bostäder Öppnas i nytt fönster.
I ljumma vattensystem kan de sjukdomsframkallande legionellabakterierna föröka sig. För att förhindra detta är det viktigt att varmvattnet vid tappstället ska vara tillräckligt varmt så att bakterierna inte överlever. Tappställe är kökskranar, duschar eller andra anordningar där du häller upp vatten.
Vad är legionella?
Legionella är en bakterie som kan ge två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber. Bakterien förekommer naturligt i naturen, men den kan också finnas i våra vattenledningssystem. På grund av detta finns riktlinjer vad gäller vattentemperatur. Bakterierna kan överleva i temperaturintervallet 0–50°C. Om temperaturen är mellan 20 och 45°C i vattenledningssystemen finns det risk för att legionellabakterier växer till. Risken är större om vattenomsättningen i ledningarna är låg. Det är vid inandning av vattenaerosoler (vattenånga) som innehåller legionellabakterier som risken att smittas finns. Smittorisken är som störst från duschar, bubbelpooler och liknande anläggningar där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.
Vilken temperatur ska det vara?
För att förhindra att legionella växer till i ledningssystem i bostäder behöver varmvattnet hålla en temperatur av lägst 50°C vid tappstället och i eventuell cirkulationsledning. I varmvattenberedaren eller värmeväxlaren ska temperaturen vara lägst 60°C. Den ska vara högst 60°C för att undvika att människor skållar sig. Kallvattentemperaturen i tappstället bör komma under 20°C.
Vad kan du göra?
- Se till att samtliga tappvattenställen i din bostad spolas igenom regelbundet. Har man en dusch som inte används så ofta är det bra att ta för vana att spola igenom den regelbundet. Eftersom det är inandning av vattenångan som kan medföra smitta bör man låta ångan lägga sig innan man använder duschen.
- Har du varit på hemifrån en länge tid eller flyttar in en bostad som stått tomt en tid är det bra att spola igenom tappvattenställena, framför allt duscharna.
- Om du misstänker att varmvattentemperaturen är för låg eller hög i din bostad kontaktar du i första hand fastighetsägaren eller den som är ansvarig för fastighetens skötsel. Om ni inte kommer tillrätta med problemet kan du lämna in en anmälan till Miljöenheten. Då startar vi en utredning och kommer kontakta den ansvariga. Om det visar sig att klagomålet var befogat ställer vi krav på att rimliga åtgärder vidtas.
- Äger du din egen fastighet är det bra att se över så att det inte finns blindledningar med stillastående vatten. Se även över så att du inte har äldre varianter av handdukstorkar och golvvärme som kan vara inkopplat på vattnet och därmed skapa en tillväxtplats för legionella.
Folkhälsomyndigheten – Legionella Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Djur och insekter kan ställa till problem bland annat genom att angripa livsmedel, byggnader, virke och genom att sprida smittor. Djur som ofta upplevs som störande kan vara fåglar, insekter, råttor och möss. Om du upptäcker skadedjur eller ohyra i din lägenhet ska du kontakta din fastighetsägare, förvaltare eller bostadsrättsförening eftersom skadedjur kan spridas snabbt. Du kan använda dig av formulär som du hittar när du använder länken till e-tjänsten för att kontakta ansvariga. Om ni inte har kommit tillrätta med problemen kan du lämna in en anmälan till oss. Då startar vi en utredning och kommer kontakta den ansvariga. Om det visar sig att klagomålet var befogat kommer vi att ställa krav på att rimliga åtgärder vidtas.
Ventilation
Vi tillbringar upp till 90 procent av vår tid inomhus. En bra inomhusmiljö och luftkvalitet i våra bostäder är viktig för att vi ska vara friska och må bra. För att ha en god och hälsosam inomhusmiljö, oavsett om du bor i villa eller lägenhet, är det viktigt att ventilationen fungerar bra.
Så vet du om ventilationen är bra
Ventilationssystemet ska bidra till en god luftkvalitet genom att avlägsna fukt och föroreningar, samt tillföra frisk luft. Dålig luftomsättning kan förutom hälsoproblem medföra att radonhalten blir högre samt öka risken för fukt- och mögelskador. I kök och badrum finns ventiler och genom dessa ska den gamla luften försvinna bort. Dålig luftomsättning kan bero på att ventilationskanaler och ventiler inte har rensats och att filter inte bytts ut.
Tecken på att ventilationen är otillräcklig kan vara att det bildas kondens på insidan av fönstren eller att det är mögel på väggar eller tak i badrummet. Att imman på badrumsspegeln inte försvinner inom 15 minuter efter att du har duschat, eller att lukt kommer in genom ventilationsdonen i kök och badrum, är andra tecken på att ventilationen kanske inte fungerar som den ska.
Ta hand om och rengör ventiler och ventilationsdon
Är inte tilluften mekanisk i ditt boende, utan luft kommer in via tilluftsventiler i väggar eller fönster, är det viktigt att de hålls öppna året om även om det kan upplevas dragigt. Det är också viktigt att se till att hålla ventilationsdon eller ventiler rena då smuts annars kan minska luftflödet.
När du rengör ventilationsdon behöver du vara försiktig så att du inte snurrar på plattan eftersom det ändrar det inställda luftflödet. Förutom ytlig damning av donen behöver de plockas ner och rengöras grundligare emellanåt. Då kan du också se att det sitter sitter smuts längre in i springan.
Om du bor i en lägenhet är det klokt att först kontakta fastighetsägaren gällande vem som ska plocka ner dem, en del fastighetsägare vill göra det själva. Är du villaägare och har en mekanisk ventilationslösning är en rekommendation att du anlitar ett ventilationsföretag som kontrollerar ventilation och utför kanalrensning.
Regelbundna kontroller och så kallad OVK
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att ventilationssystemet fungerar som det ska och att ventilationen kontrolleras regelbundet. Regelbunden kontroll av ventilationen ska göras enligt lag, så kallad obligatorisk ventilationskontroll, förkortas ofta OVK. Kontakta i första hand din fastighetsägare om du har problem med ventilationen i din lägenhet. Ett klagomål gällande dålig ventilation kan lämnas in till miljöenheten genom vår e- tjänst.
Som boende finns det en del du själv kan göra för att ventilationen ska fungera så bra som möjligt. Här är några saker du kan tänka på:
- Rengör utsidan av ventilationsdonen i din lägenhet regelbundet. Torka gärna av dem försiktigt med en trasa eller damma av dem med dammvippa. Tänk på att rengöra dem försiktigt så att ni inte råkar skruva på dem och därmed ändrar inställningarna för luftflödet.
- Ser du att ventilationsdon är smutsiga längre in bör du ta kontakt med din fastighetsägare och höra vem det är som är ansvarig för att plocka ner och diska dem.
- Att hålla tilluftsventiler i fönster och liknande öppna, stängs de fungerar inte luftomsättningen i lägenheten.
- Rengör fettfiltret i köksfläkten regelbundet.
- Installera inte en köksfläkt innan du kollat med fastighetsägaren att det är okej, det kan påverka ventilationsflödet i huset.
Temperaturen i din bostad varierar beroende på vilken årstid det är. Du har rätt till en viss temperatur i din bostad oavsett årstid. Onormalt kalla eller varma dagar som är av tillfällig natur är ett undantag.
Hur varmt och kallt får det vara?
Normalt ska det vara högst 24–26 grader inomhus. Om du har det för varmt i din bostad kan luften också upplevas som mycket torrare och det kan påverka hur du mår. Sommartid, till exempel under en värmebölja, måste man dock acceptera att det kan bli varmare också inomhus. Det får då vara upp till 28 grader under kortare perioder. Riktvärdena gäller inte vid extrema väderförhållanden som allvarliga värmeböljor. Tänk på att solinstrålning kan vara en orsak till hög inomhustemperatur. Genom att hissa ner persienner eller markiser kan du stoppa solinstrålningen.
Som hyresgäst har du rätt att kräva en lägsta temperatur på 18 grader, men många fastighetsägare har gjort en överenskommelse med hyresgästföreningen om att hålla en temperatur på lägst 20 grader inomhus. Kalla golv kan också vara ett problem ibland, särskilt om du bor över en port eller något annat ouppvärmt utrymme. Din golvtemperatur ska dock inte vara lägre än 16 grader under längre perioder.
Drag och kallras
Drag i din bostad kan orsakas av otäta fönster och dörrar eller felaktigt fungerande ventilation. Mindre otätheter från exempelvis fönster och dörrar är ingen olägenhet. Drag kan ge en känsla av att det är kallt i bostaden även om temperaturen är bra. Kalla väggar och fönster kan orsaka kallras som upplevs som drag. Även möbler som hindrar element att värma upp den kalla luften från fönster kan ge kallras.
Vad kan jag själv göra?
Om du har problem med inomhustemperaturen i bostaden kan du göra följande:
- håll element fria från möbler och textilier,
- placera inte soffor eller fåtöljer nära fönster eller balkongdörr,
- håll luftintag och frånluftsdon rengjorda och öppna,
- låt inte fönster stå öppna, vädra istället effektivt med korsdrag under en kort stund,
- hissa ner persienner, markiser eller annat solskydd för att undvika solinstrålning,
- vädra på byggnadens skuggsida i första hand vid hög temperatur utomhus och se till att fönster i soligt läge är stängda för att hålla varm luft ute. Vädra under nattetid då det är svalare utomhus,
- använd fläkt eller portabel luftkonditionering för att få ner temperaturen inomhus,
- felanmäl problemet till fastighetsägaren om åtgärderna ovan inte hjälper.
Folkhälsomyndigheten – Temperatur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mögelsvampar och mögelsporer förekommer naturligt i viss mån både utom- och inomhus. Men att bo eller regelbundet vistas i byggnader med fuktproblem kan utgöra en olägenhet för människors hälsa. Om det finns tillgång till fukt, syre och näring (trä, smuts och damm) kan mögel börja växa. Mögelsporer kan i sig orsaka hälsoproblem men fuktskadorna ökar även risken för att kemiska ämnen avges till inomhusluften i och med att byggnadsmaterial kan brytas ner. Det är vanligt att människor som vistas i fuktiga hus upplever irritation i luftvägar och ögon eller har problem med andnöd och hosta. Även generella besvär som trötthet och huvudvärk kan förekomma. För personer som har allergiska besvär, allergi i släkten eller känsliga luftvägar och slemhinnor finns anledning att vara extra försiktig då mögelsporer kan orsaka allergiska reaktioner. Barn och ungdomar är också extra känsliga.
Mögel i en bostad kan uppkomma genom fuktskador på grund av läckage från tak, fönster, vattenledningar, avloppsstammar och toaletter. Men det kan också uppstå utan att något läckage har inträffat, exempelvis om fukt tränger igenom till träreglar i husgrund, eller i våtutrymmen med bristfällig ventilation.
Kännetecken på att du har fukt och mögel i din bostad:
- Mikrobiell lukt ("jordkällarliknande" lukt)
- Mögellukt i kläder och textilier
- Synliga fuktskador, fuktfläckar och synlig mikrobiell tillväxt
- Missfärgningar eller bubblor i mattor och tapeter
- Sprickor i putsytor och avflagnande färg
- Omfattande kondens på fönstrens insida vid en temperatur av ca -5°C eller lägre
Vad kan jag själv göra?
- Se till att ventilationen fungerar som den ska. Håll eventuella tilluftsventiler öppna och rengör ventilationsdon och ventiler ofta.
- Rengör golvbrunnar regelbundet och håll rent under badkaret.
- Använd duschdraperi samt torka upp vatten på golvet efter dusch och bad.
- Vädra badrummet/ låt dörren stå öppen efter bad och dusch.
- Häng inte upp för mycket tvätt på tork i badrummet eller andra mindre rum.
- Undvik att borra hål i badrummets väggar och tak, särskilt i närheten av duschen.
- Det är också viktigt att förebygga och åtgärda fuktskador som beror på läckage utifrån.
- Kontakta din fastighetsägare innan du installerar en tvättmaskin eller torktumlare.
Misstänker du fuktproblem?
Om du upptäcker en fuktskada eller mögeltillväxt i din lägenhet ska du kontakta din fastighetsägare. Får du ingen hjälp kan du kontakta Miljöenheten. Om du äger din egen fastighet kan du vid misstänkta fuktproblem vända dig till en fuktkonsult som kan hjälpa dig med att kartlägga omfattningen och ge goda råd om hur du bör åtgärda skadan. Det är viktigt att problemen åtgärdas så fort som möjligt.
Folkhälsomyndigheten- Fukt och mikroorganismer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vedeldning som inte utförs på rätt sätt kan lukta illa, sprida sot och orsaka hälsoproblem. Luftföroreningar från vedeldning har beräknats bidra till cirka 1000 förtida dödsfall per år i Sverige. Det beror framförallt på de väldigt små partiklar som bildas vid ofullständig förbränning. Särskilt känsliga för luftföroreningar är barn och äldre samt astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär.
Om du störs av vedeldning ska du i första hand kontakta den som eldar. Om ni inte kan lösa problemet tillsammans kan du lämna in en anmälan om störningen till oss på miljöenheten. När du pratat med oss kontaktar vi den som ger upphov till störningen och påbörjar en utredning. Om det visar sig att klagomålet är befogat kommer vi att ställa krav på att rimliga åtgärder vidtas.
Vill du värma upp din bostad och ditt varmvatten med fastbränsle?
Om du bor inom detaljplanerat område och vill elda med fastbränsle behöver du en panna som är miljögodkänd enligt Boverkets byggregler, eller som är försedd med en ackumulatortank för att få elda under perioden 1 juni-31 augusti.
Här kan du se om du bor inom detaljplanerat område:
För att undvika att du stör grannar eller att eldningen utgör en risk för människors hälsa, är det viktigt att du eldar på rätt sätt och förvarar bränslet torrt. Se till att lufttillförseln är god när du eldar och undvik så kallad pyreldning. Det ger också bäst resultat för uppvärmningen.
Tänk på att bara använda det bränsle som pannan är avsedd för, kolla upp vad som gäller för just din panna och följ tillverkarens anvisningar. Om du saknar information från tillverkaren får du bara elda med rent trä som varken är förorenat eller behandlat. Du får aldrig elda med hushållsavfall som papper, karting, plast, spånskivor eller målat eller tryckimpregnerat virke.
Trädgårdsavfall
Torrt trädgårdsavfall som grenar, kvistar och ris ska i första hand komposteras eller lämnas till återvinning inom områden med detaljplan. Eldning av trädgårdsavfall är endast tillåtet vecka 16-18 på våren samt vecka 39-41 på hösten.
Om du eldar avfall från trädgården måste du ta hänsyn till hur det ser ut i omgivningarna. Elda med försiktighet och var noga med att rök eller dålig inte lukt stör andra människor i närheten. Du får aldrig elda på ett sätt som strider mot brandföreskrifterna eller när det råder eldningsförbud.
Läs mer i våra lokala Miljö- och hälsoskyddsföreskrifterna som du hittar längst ner på sidan.
Biltvätt på gatan är skadligt för miljön. Sammanlagt tvättar vi våra bilar cirka 30 miljoner gånger per år. Av dessa tvättar sker ungefär två tredjedelar på gatan, vilket gör att tusentals liter olja, rengöringsmedel och tungmetaller rinner ut i våra vattendrag.
Om du tvättar bilen på gatan eller garageuppfarten rinner tvättvattnet med miljöskadliga ämnen direkt ut i våra vatten, via en dagvattenbrunn. Vattnet som rinner ner i dagvattenbrunnarna på gatan eller tomten renas inte på något sätt innan de kommer ut i ett vattendrag. Ska bilen bara spolas av kan den ställas på en gräs- eller grusyta för att undvika att vattnet rinner till dagvattensystemet.
Du får inte tvätta din bil eller andra motorfordon vid Rössjön eller vid Västersjön. Om du bor i närheten av sjöarna och behöver tvätta bilen måste du vara minst hundra meter från vattenbrynet, för att vara säker på att inga föroreningar rinner ut i sjöarna. Det är viktigt eftersom kommunen tar dricksvatten från Rössjön.
Läs mer i våra lokala Miljö- och hälsoskyddsföreskrifter som du hittar längst ner på sidan.
Dagvatten
Dagvatten är allt vatten som rinner bort från tak, gator och parkeringsplatser. Dagvattnet passerar inte reningsverket. När man tvättar bilen på garageuppfarten eller gatan leds tvättvattnet direkt till en sjö eller ett vattendrag. Föroreningar i tvättvattnet är skadliga för vattenlevande växter och djur. Därför är det viktigt att inte tvätta bilen på gatan eller någon annan asfaltsyta.
Spillvatten
Spillvatten är avloppsvatten från hushåll, vissa industrier och företag. Spillvattnet leds i spillvattenledningar till reningsverket. Efter rening släpps vattnet ut i sjö eller ett vattendrag. Det förorenade vattnet från en biltvätt kan orsaka störningar i reningsprocessen och ge förhöjda halter av skadliga ämnen i reningsverkets slam. Därför är det viktigt att biltvättvattnet renas så mycket som möjligt innan det kommer till reningsverket.
Tvättvattnets innehåll
Vattnet efter biltvätt innehåller rester av olja, asfalt och flera skadliga tungmetaller, exempelvis bly, kadmium och krom. Dessutom ingår tensider och andra kemikalier som finns i bilschampo och bilvårdsprodukter. Dessa finns även i miljömärkta biltvättmedel.
Var bilen ska tvättas
Bäst är att åka till en biltvätt eller "gör-det-själv"-hall. Teknik med recirkulerande tvättvatten tar bort 80 till 90% av föroreningarna. Vissa anläggningar har reningsverk och annars passerar tvättvattnet åtminstone en oljeavskiljare innan det leds till reningsverket.
Hur bilen tvättas effektivt
Spola först av med vatten. Tvätta sedan med såpa, diskmedel eller bilschampo. Använd eventuellt avfettningsmedel före tvätt om bilen är riktigt smutsig. Givetvis bör alla kemikalier vara miljömärkta. Vaxa slutligen bilen. Det gör att smuts inte fastnar lika lätt och man behöver därför inte tvätta bilen lika ofta. Inuti bilen är microfiberdukar bra att ha. De är statiska och binder damm effektivt och används utan något rengöringsmedel. Oljor, avfettnings- och lösningsmedel med mera kan du lämna till kommunens återvinningscentral.
Det är viktigt att du alltid använder och förvarar kemikalier på ett sådan sätt att risken för läckage till omgivning minimeras.
Kemisk bekämpning
Bekämpningsmedel är framtagna för att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom. Det är alltså produkter som är direkt avsedda att påverka levande organismer. Det innebär stora risker om inte hanteringen sker på ett riktigt sätt.
Stora delar av kommunen är föremål för ett intensivt jordbruk, vilket också innebär kemisk bekämpning. Spår av äldre tiders hantering har konstaterats i flera grundvattentäkter i kommunen. Det hittas framförallt rester av bekämpningsmedlet Totex-strö som ströddes ut som granulat på exempelvis grusade gångar och gårdsplaner och nu ligger fastlagt i marken och sprids till grundvattnet. Även dagens användning av kemiska bekämpningsmedel som även används av privatpersoner exempelvis Round-up och andra preparat som innehåller glyfosat, ger spår av nedbrytningsprodukter i grundvattnet.
För att skydda vårt dricksvatten har vi infört bestämmelser beträffande bekämpningsmedelsanvändningen inom Brandsvigs vattenskyddsområde. Det innebär att det är förbjudet att sprida kemiska bekämpningsmedel på enskild tomt och det gäller inom hela vattenskyddsområdet. För lantbruksverksamhet är det förbud att hantera kemiska bekämpningsmedel inom inre skyddszon.
Träskyddsbehandlat virke
Bygg giftfritt i din trädgård! Träskyddsbehandlat virke innehåller ofta giftiga metaller som arsenik, krom och koppar. Välj mindre farliga alternativ när du ska bygga nytt i din trädgård så skyddar du både dig själv och miljön.
Att tänka på:
- Undersök möjligheten att använda alternativ till träskyddsbehandlat virke.
- Spillbitar av impregnerat virke är klassat som farligt avfall och ska till återvinningscentralen, inte i soptunnan eller i brasan.
- Använd inte kreosotbehandlat virke, till exempel slipers och telefonstolpar
Hur ska cisterner kontrolleras?
Du som har en cistern har ansvar för att den inte påverkar miljön. Vid ett läckage från en cistern kan stora mängder snabbt läcka ut. Utsläpp av olja i mark eller i vatten kan leda till mycket svåra skador som kan förstöra grundvatten och dricksvattentäkter i decennier.
Glöm inte att kontrollera cisternen med jämna mellanrum, både genom egenkontroll och genom att beställa besiktning av ett SWEDAC- ackrediterat företag. Kontrollen gäller också rörledningarna. Yttre skador kan man relativt lätt inspektera själv men frätskador på insidan av cisternen går inte att se utan att beställa en besiktning. Mindre läckage kan vara svåra att upptäcka, särskilt i mark och från rörledningar i betong.
Cisterner utsätts över tiden för materialangrepp på grund av den aggressiva miljön i cisternen. Det bildas kondensvatten som i kombination med syror gör att stålcisterner rostar. Olika tillsatser i oljan kan leda till att plastcisterner skadas. Vid installation ska skriftlig information lämnas till oss senast fyra veckor innan installationen påbörjas eller hanteringen inleds.
Cisterner inom vattenskyddsområden
Cisterner ovan mark inom vattenskyddsområde ska ha sekundärt skydd i form av invallning, vilket innebär att det inte längre räcker med dubbelmantlade cisterner som skydd. Rörledningar och slangledningar ska vara dubbelmantlade eller ha annat sekundärt skydd. Undantag från kravet gäller dock för cisterner med tillhörande ledningar i pannrum eller motsvarande i bostadshus och som är under regelbunden uppsikt, om inte tillsynsmyndigheten anger annat. Rörledning i byggnad får inte dras i eller under golv, utan ska förläggas väl synlig.
Undantagen avseende befintliga cisterner som redan står inom ett område som vid en senare tidpunkt blir vattenskyddsområde, tas bort. Detta pga. risken med produkterna är fortfarande lika stor och det anses motiverat att cisterner som är placerade inom vattenskyddsområden utrustas med sekundärt skydd. Detta kan ju göras även efter det att cisternen installerades första gången. De som tidigare har varit undantagna ska installera senast den senast den 1 januari 2022.
Naturvårdsverkets nya föreskrifter gäller också för spillolja; för hantering av mer än 250 liter brandfarliga vätskor eller spillolja. Innebär vattenskyddsföreskrifter strängare krav än Naturvårdsverkets föreskrifter är det vattenskyddsföreskrifterna som gäller.
Kemikalier vid Rössjön och Västersjön
Kommunen får sitt dricksvatten från Rössjön. Vid Rössjön och Västersjön och en hundra meter bred strandzon är det viktigt att hantera och lagra kemikalier varsamt, så att inte vattnet riskerar att förorenas. Det gäller framförallt för petroleumprodukter, hydrauloljor, smörjfetter, transformatoroljor, vägsalt, kemiska bekämpningsmedel, lösningsmedel och andra för vattnet skadliga kemikalier.
Det finns ett stort intresse för att installera värmepumpar i villor eftersom det kan ge en vinst både för miljön och för den egna ekonomin. Men en värmepump som tar värme från berg, jord och grund- och ytvatten kan påverka grundvattnet. Du måste göra en anmälan innan du installerar en värmepump. En värmepump som tar värme från luften, det vill säga en luftvärmepump, behöver du dock inte anmäla.
Att tänka på innan du installerar en värmepump
- Det är viktigt att din anmälan är fullständigt ifylld och att du lämnar in den i god tid.
- När du installerar en bergvärmepump ställer vi vanligtvis krav på att borrhålet ska fyllas igen på grund av att det finns risk för att vattnet från olika grundvattenmagasin blandas eller att vatten under tryck kan förekomma på platsen.
- Om din värmepumpanläggning innehåller mer än 10 kg köldmedium omfattas du av regler för bland annat anmälningsplikt, årlig kontroll och rapportering.
- Om din fastighet ligger inom ett naturskyddat område bör du kontrollera med länsstyrelsen vad som gäller vid exempelvis grävning.
Avgift
Miljö- och tillståndsnämnden tar ut en avgift för att handlägga ansökningar om värmepumpar enligt taxa som fastställts av kommunfullmäktige.
- En ansökan om installation av berg- eller ytjordvärmepump med 1 borrhål kostar 3156 kronor.
- En ansökan om installation av berg- eller ytjordvärmepump med 2 till 5 borrhål kostar 4208 kronor.
- En ansökan om installation av berg- eller ytjordvärmepump med fler än 5 borrhål kostar 5260 kronor.
- En ansökan om installation av övriga värmepumpsanläggningar kostar 3156 kronor.
Fastighet inom vattenskyddsområde
Inom vattenskyddsområden kan det finnas förbud för värmepumpar och tillståndsplikt för andra installationer. Kontakta oss för mer information. Vid tillståndsplikt får du inte börja gräva, borra eller installera någon del av anläggningen innan du fått vårt beslut.
Vattenverksamhet
Om du ska installera en värmepumpsanläggning kan det krävas att åtgärden anmäls till länsstyrelsen eller att du ansöker om särskilt tillstånd för anläggningen beroende på vilken typ av värmesystem du ska använda.
Luftvärmepump
För att installera luftvärmepump behövs ingen anmälan till Miljö- och tillståndsnämnden. Däremot måste du tänka på att ljudnivån från pumpen inte får vara högre än 40 dBA ekvivalent ljudnivå vid din tomtgräns. >Detta är för att pumpen inte ska störa grannar.
Läs mer i våra lokala Miljö- och hälsoskyddsföreskrifter som du hittar längst ner på sidan.
Asbest består av små tråd och nålformiga mineralfibrer som kan orsaka allvarliga sjukdomar. Asbest användes förr i produkter med anledning av goda tekniska egenskaper som ökad hållfasthet samt isolerande egenskaper mot ljud och värme. Tillverkningen upphörde när det uppdagades att asbest var skadligt för hälsan vid tillverkning och hantering. Det är idag förbjudet att använda byggmaterial som innehåller asbest eftersom fibrerna kan skada lungor och framkalla cancer. Asbest finns i byggnadsmaterial som eternitplattor men kan även finnas i en mängd olika typer av byggnadsmaterial. Asbest utgör därför en hälsorisk vid ombyggnads-, reparations- och rivningsarbete. Det är därför viktigt att hantera den asbest som redan finns i våra hus på ett säkert sätt.
Som privatperson får du själv hantera asbesthaltigt material från ditt eget hus vid renovering eller rivning, men du måste ha kunskap och vidta åtgärder för att undvika hälsoskador och olägenheter för omgivningen. Det viktigaste vid hantering av asbest är att undvika damning. Miljö- och tillståndsnämnden rekommenderar att man följer Arbetsmiljöverkets regler om hur man hanterar asbest på ett säkert sätt eller att en firma med tillstånd för att sanera asbest anlitas. Du kan kontakta Arbetsmiljöverket för att kontrollera att firman du vill anlita har tillstånd för att sanera asbest. Det kan krävas rivningslov för åtgärden. Kontakta bygglovsenheten om vad som gäller i ditt fall.
Asbest kan utgöra en hälsorisk även vid ombyggnad eller rengöring av fastigheter. Vid högtryckstvätt av asbestcementprodukter på tak och fasader frigörs en avsevärd mängd asbesthaltigt damm. Rengöring med en högtryckstvätt är därför en olämplig metod vid tvätt av tak eller fasader där det finns asbest. Även tryckluftsblåsning, blästring, målarskrapning, stålborstning, rotborstning, rengöring med sotarutrustning, rengöring av ventilationssystem med mera kan frigöra asbestfibrer i riskabla halter.
Som privatperson får du transportera asbestavfall från din egen bostad under förutsättning att du utför transporten på rätt sätt. Asbest ska transporteras så att inte omgivningen utsätts för asbestdamm. Asbesten ska paketeras till exempel i tjock byggplast eller i täta plastsäckar som tejpas täta. Paketen ska märkas "ASBEST".
Lokala Miljö- och hälsoskyddsföreskrifter
Ängelholms kommuns lokala Miljö- och hälsoskyddsföreskrifter är ett lokalt komplement till den nationella Miljöbalken. Syftet med båda regelverken är att skydda människors och djurs hälsa, och begränsa påverkan på vår gemensamma miljö.
Den senaste versionen av Miljö- och hälsoskyddsföreskrifterna beslutades i Kommunfullmäktige i maj 2022. Här kan du ta del av de lokala föreskrifterna i sin helhet.
Har du eller något du äger fått en skada?
Om du eller något du äger har fått en skada som du tror eller anser att kommunen är ansvarig för, då ska du göra en skadeanmälan. Det kan vara en personskada, en skada på något du äger eller på din fastighet. Du gör din anmälan i e-tjänsten som du hittar här nedan eller högst upp på sidan. I e-tjänsten hittar du fler detaljer om vad en skadeanmälan är och när det är aktuellt.
Anmäl skada på person eller egendom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.