Vatten och avlopp
Du som bor i någon av kommunens tätorter är ansluten till de kommunala vatten- och avloppsnäten. Fastigheter utanför tätorterna är anslutna till enskilda avloppsanläggningar och har oftast egen dricksvattenbrunn.
Enskilt vatten och avlopp
Du som har eget vatten och avlopp behöver tänka på att underhålla systemen så att de fungerar som de ska. Bland annat ska du regelbundet ta prover på dricksvattnet för att vara säker på att de håller rätt kvalitet.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som har eller fundera på att skaffa egen vatten- och avloppsanläggning.
Vill du ta prover på ditt dricksvatten?
Det är viktigt att sköta om sin enskilda dricksvattenbrunn och ta prover på sitt dricksvatten. Det är du som är fastighetsägare eller brunnsägare som ansvarar för din brunn. Om det uppstår något problem är det också du som ansvarar för att lösa det. Tänk på att alltid anlita professionella och fackkunniga personer om något behöver åtgärdas.
När du ska göra dricksvattenanalyser ska du vända dig till en aktör som är ackrediterad för dricksvattenanalyser, till exempel laboratorier som SGS Analytics eller Eurofins. På deras respektive webbplatser finns mer information om hur du gör för att ta vattenprover. Här beställer du också särskilda provtagningsflaskor som du behöver till provet. Ta provet samma dag som du lämnar in det.
SGS Analytics beställningssida för analysmaterial Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur ofta behöver jag ta prover?
För en brunn som används av en fastighet för en eller två familjer behöver du lämna prover vart tredje år. Om brunnen förser fler hushåll med vatten ska du ta prover en gång om året. Eftersom barn är mer känsliga är det extra viktigt att regelbundet lämna prover.
Tänk på att: Vattenkvaliteten kan variera under året och därför är det bra att ta prover under olika årstider. Till exempel på våren efter snösmältning, eller på hösten och våren då det kommer stora mängder regn.
Vid en normal analys kontrolleras bakterier och kemiska ämnen. Om du har en borrad brunn kan det vara bra att även mäta radonhalten. Vattnet bedöms sedan som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Anmärkningarna kan vara hälsomässigt (h), estetiskt (e) eller tekniskt (t) grundade.
Tips! Om du misstänker att du har för hög halt av bakterier kan du koka upp vattnet innan du dricker det eller använder det till matlagningen. Bakterierna dör vid cirka 70 grader. Förvara i kylen i några dagar.
Livsmedelsverket har tagit fram allmänna råd och försiktighetsmått för dricksvatten. I dessa finns även riktvärden för hur mycket av vissa kemiska ämnen och mikroorganismer som vattnet bör innehålla för att vara ett bra dricksvatten. Läs mer om dricksvattenkvalitet, egen brunn och vatten
Har du några frågor är du välkommen att kontakta miljöenheten via kommunens kundtjänst på telefon:
Exempel på laboratorier du kan vända dig till som är ackrediterade för vattenanalyser kan du hitta på livsmedelsverkets webbplats.
Registrera din brunn och få ett bättre skydd
Du som har en privat eller samfällighetsägd dricksvattenbrunn kan bidra med information för att vi i framtiden ska vara bättre rustade mot vattenbrist.
De senaste årens torka har inneburit att många privata brunnsägare har fått brist på vatten i sin brunn. I vissa fall har det också påverkat vattenkvaliteten. Om det finns tillgänglig information om vattensituationen och vattenkvaliteten i brunnar kan vi bli bättre på att förbereda utsatta områden för framtida situationer med vattenbrist och planera den lokala vattenförsörjningen.
Nu kan du som brunnsägare rapportera in uppgifter till Brunnsarkivet, ett nationellt register hos Sveriges geologiska undersökningar, SGU. Arkivet används för att identifiera brunnar inom ett visst område. Du kan rapportera in både nya brunnar och uppdatera data om brunnar som redan finns i arkivet.
Brunnsarkivet används idag för att lokalisera brunnar som kan påverkas av ändringar i översiktsplaner och detaljplaner, infrastrukturprojekt eller i tillstånds- eller anmälningsärende till nya brunnar i samma område. Om inte brunnen finns registrerad i Brunnsarkivet är risken stor att brunnen förbises i till exempel ersättningsärende, hänsyn vid etablering av nya vattentäkter eller energibrunnar i närheten, eller i beräkning av tillgången på vatten för vattenuttag. En registrerad brunn har också större möjlighet att skyddas av räddningstjänsten vid en miljöolycka.
Du registrerar din brunn på SGU genom att fylla i ett enkelt e-formulär, se länk
Om du har egen brunn är det viktigt att du skyddar ditt dricksvatten från föroreningar som virus, bakterier och kemikalier. Den typen av föroreningar är ett skäl till varför det är viktigt att du sköter ditt enskilda avlopp på rätt sätt.
Ett annat skäl är att näringsämnen som läcker ut från en dålig anläggning bidrar till att åar, sjöar och hav som finns i närheten blir övergödda. Övergödning är ett miljöproblem som leder till algblomning, syrebrist och att fiskarna dör.
Du som fastighetsägare är ansvarig
Om du har ett enskilt avlopp är det alltid du som fastighetsägare som är ansvarig för avloppsanläggningen. Det är också du själv som ansvarar för driften och skötseln av anläggningen och för att avloppet inte ska orsaka problem för hälsan eller miljön.
Behöver du åtgärda ett dåligt avlopp?
Om du har en avloppsanläggning som inte lever upp till dagens krav så ska du åtgärda det. Är du osäker på om din anläggning lever upp till kraven? Testa om din avloppsanläggning är röd, gul eller grön.
Har du ytterligare frågor – vänd dig till Kundtjänst, telefon 0431-87000.
Tillstånd för enskilt avlopp
För att anlägga ett enskilt avlopp måste du ha ett särskilt tillstånd från oss. Om du inrättar ett avlopp utan tillstånd är det förenat med miljösanktionsavgift, du får alltså betala böter om du anlägger ett avlopp utan tillstånd.
Som första steg skickar du in en ansökan/anmälan via e-tjänsten som finns längst upp på den här sidan.
Om ansökan är komplett kontaktar vi dig för att boka tid för platsbesök. Om ansökan saknar nödvändiga handlingar kontaktar en miljöinspektör dig för att begära in kompletteringar. Handläggningstiden är upp till sex veckor från det att ärendet är komplett och innehåller alla nödvändiga handlingar.
Vid platsbesöket bedömer vi om den tänkta placeringen är lämplig för den avloppslösning du har sökt tillstånd för. Markens lutning, avstånd till vattenbrunn, avstånd till grannars vattenbrunnar samt jordmaterial är några av de saker miljöinspektören tittar på.
Om reningstekniken och platsen du valt är lämplig kommer du att ges ett tillstånd för enskilt avlopp på fastigheten. När arbetet är klart fyller du som fastighetsägare i en kvalitetsförsäkran och skickar in den tillsammans med fotodokumentation över anläggningsarbetet till miljöenheten. Därefter avslutas ditt ärende.
Vid inrättande av torrtoalett (separett, mulltoa, eltoalett, utedass) ska en anmälan göras till oss via e-tjänsten som finns längst upp på den här sidan.
Handläggningsavgift
Vid ansökan eller anmälan tar kommunen ut en timavgift för handläggningstiden. Timtaxan bestäms av Kommunfullmäktige och kan ändras från år till år. Om du har frågor om den aktuella avgiften är du välkommen att kontakta miljöenheten.
Handläggningstid
1. Ansökan om inrättande av avloppsanläggning med ansluten WC, upp till 5 person ekvivalenter 6 x timtaxan
(Om antalet person ekvivalenter överskrider 5 ökar handläggningstiden enligt taxebilaga 1)
2. Ansökan om inrättande av sluten tank 4 x timtaxan
3. Anmälan om inrättande av avloppsanläggning utan ansluten WC (BDT-avlopp) 5 x timtaxan
4. Anmälan eller ansökan om inrättande av flera avloppsanordningar enligt punkt 1-3 på samma fastighet och vid samma tillfälle 8 x timtaxan
5. Anmälan om ändring av avloppsanläggning 4 x timtaxan
(Gäller vid väsentlig ändring av avloppsvattnets mängd eller sammansättning, exempelvis påkoppling av ny byggnad eller utökad infiltrationsyta) Installation av torrtoalett 2 x timtaxan
Installation av torrtoalett med efterföljande kompostering 4 x timtaxan
Vill du veta mer?
Små avlopp
Vill du bygga nytt eller ändra din avloppsanläggning ska du kontakta miljöenheten. I de flesta fall behöver du tillstånd eller lämna in en anmälan. Avloppsvatten måste renas och tas om hand så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer.
Avloppsvattnet innehåller näringsämnen och organiskt material som kan orsaka övergödning i våra vattendrag och sjöar med algblomning och syrebrist som följd.
Näringsämnet nitrat är dessutom skadligt om det når dricksvattenbrunnen, särskilt för små barn. Bakterier och virus från avloppsvatten kan spridas till dricks- och badvatten och göra oss sjuka.
I Miljöbalken finns bestämmelser om utsläpp av avloppsvatten, och Havs- och vattenmyndigheten har kompletterat med allmänna råd. Kraven på rening är högre i känsliga miljöer, till exempel nära sjöar och inom vattenskyddsområde. En avloppsanläggning ska alltid anläggas av en sakkunnig person.
Att tänka på och ta reda på
Vilken typ av avloppsreningsanläggning vill du ha?
Det finns flera olika alternativ; från mer kretsloppsanpassade till mer konventionella anläggningar. Var ska den placeras? Ditt val beror mycket på hur förutsättningarna på fastigheten ser ut.
Ta reda på:
- Hur rör sig grundvattnet? Infiltrering i marken ska normalt placeras nedströms vattentäkter (tumregel: avloppsanordningen placeras lägre i terrängen än vattenbrunnen).
- Var finns dricksvattenbrunnar, grannarnas och din egen?
- Hur långt är det till ytvatten? (bäck, sjö, dike)
- Hur djupt är det till grundvattnet?
- Hur ser markförhållandena ut för infiltration?
- Klarar anläggningen sig med självfall eller behövs pumpning?
- Hur djupt hamnar avloppsledningarna och infiltrationsledningarna? Avstånd till grundvattnet och uppgift om markförhållandena fås vanligast genom att gräva en provgrop vid platsen för infiltrering. Gropen eller groparna görs minst 2 meter djupa. Markens förmåga att infiltrera vatten fastställs lättast genom att lämna jordprov för siktanalys eller genom ett perkolationstest (LTAR-test).
- Ligger berg ytligt och hur långt är det i så fall dit?
- Vilka funktionstester finns för det fabrikat jag är intresserad av, vilka reduktionskrav klarar avloppsanläggningen?
Reningskrav
För normal skyddsnivå ska anläggningen kunna reducera organiska ämnen (BOD7) med 90% och fosfor (tot-P) med 70%. För hög nivå, t.ex. vid ska anläggningen reducera organiska ämnen (BOD7) med 90%, fosfor (tot-P) med 90% och kväve (tot-N) med 50%. Oavsett vilken nivå fastigheten är belägen i gäller det att ha en anläggning som tar bort smittförande bakterier.
Skyddsavstånd för infiltration
- Minst 10-30 meter från ytvatten eller dike.
- Avstånd till dricksvattentäkt bör motsvara grundvattnets transportsträcka under minst 2-3 månader vid maximalt vattenuttag, normalt aldrig mindre än 50 meter.
Avståndet mellan infiltrationsyta och grundvatten får inte vara mindre än en meter vid något tillfälle under året. Det innebär i praktiken att du kan behöva mer säkerhetsavstånd för att vara helt säker på att avståndet alltid är längre än en meter, även om det kommer mycket nederbörd under en period.
Andra avstånd
Slamavskiljaren ska vara lätt att komma åt för kommunens slamtömningsfordon. Det innebär att:
- Avståndet mellan våra fordon och den slamavskiljaren som ska tömmas, ska inte vara längre än 25 centimeter. Du som äger fastigheten är ansvarig för att se till att det är möjligt, annars kan du behöva betala extra för tömningen.
- Slamavskiljaren inte får ligga lägre än 6 meter under den plats där slambilen står vid tömning.
- Eventuell fosforfälla ska också placeras så att den går att komma åt med fordon.
Ritning/skiss och situationsplan
De olika anläggningskomponenternas placering ska redovisas på bilagor som du skickar med ansökan. Avstånd till vattentäkter mm ska anges. Du ska även ange infiltrationens yta, längd på spridarrör samt andra mått som är av betydelse. Normalt krävs en yta på 30 m2 för ett hushåll.
Om du har sökt bygglov hos Samhällsbyggnadsnämnden
Bygglov från Samhällsbyggnadsnämnden är inte detsamma som att få tillstånd för inrättande av avloppsanläggning.
Normalt sett ska du redan i ansökan om bygglov/ förhandsbesked till samhällsbyggnadsnämnden visa att det går att ordna vatten och avlopp. Men det är alltid Miljö- och tillståndsnämnden som lämnar tillstånd till enskild avloppsanläggning.
Miljösanktionsavgift
Inrättande av en avloppsanordning utan tillstånd eller ändring av en befintlig avloppsanordning utan föregående anmälan till Miljö- och tillståndsnämnden är inte tillåtet och leder till en miljösanktionsavgift på 3 000 - 5 000 kr. Du ska alltså varken själv eller genom entreprenören påbörja anläggandet av avloppsanordningen innan du har fått ett beslut från oss, se handläggningsrutin.
Entreprenör
För att hitta uppgifter om entreprenörer hänvisas du till internet. Du kan även hitta uppgifter på www.avloppsguiden.se, där framgår det om entreprenören är diplomerad för att anlägga enskilt avlopp.
Du kan även kontakta miljöenheten för en lista. Vi rekommenderar att du tar in offerter och referenser från flera olika entreprenörer. Tänk på att din avloppsanläggning ska fungera i många år. Det viktigaste är att entreprenören är kunnig och noggrann.
Kommunal anslutning
På de fastigheter som har möjlighet att koppla kommunalt avlopp så kan det vara en bra lösning som ofta är att föredra framför ett enskilt avlopp.
Så funkar det när kommunen kontrollerar enskilda avlopp
Miljöenheten i Ängelholms kommun arbetar kontinuerligt med tillsyn av de enskilda avloppen i kommunen. Fastighetsägare som har bristfälliga avloppsanläggningar kommer att förbjudas att släppa ut orenat av avloppsvatten från dessa.
Hur mycket behöver jag betala?
Ängelholms kommun tar ut en avgift för handläggningstiden. Avgiften beslutas av kommunfullmäktige och kan ändras från år till år.
Krav på anläggningens funktion
Utsläpp av avloppsvatten från en fastighet regleras bland annat av miljöbalken och det ställs höga krav på till exempel rening av bakterier och näringsämnena kväve och fosfor.
Enligt miljöbalken måste avloppsvatten avledas och renas eller tas om hand på ett sådant sätt att det inte skapar problem för människors hälsa eller för miljön. Det betyder alltså att det är förbjudet att släppa ut avloppsvatten som bara har gått igenom slamavskiljning i till exempel en trekammarbrunn.
Miljö- och tillståndsnämnden måste alltid bedöma vilka krav som är rimliga i varje enskilt fall. Detta innebär att kraven kan bli olika på olika fastigheter eftersom förutsättningarna är olika. Gamla anläggningar med gamla tillstånd uppfyller oftast inte dagens reningskrav. Då behöver de åtgärdas.
Om du vill installera mulltoalett, urinseparerande toalett eller förbränningstoalett ska en anmälan göras till Miljö- och tillståndsnämnden minst sex veckor före installation.
Denna verksamhet kan grovt delas upp i fyra delar:
- produktion av renvatten
- ledningsnätet
- abonnentkontakter
- rening av avloppsvatten
Samma dricksvattenkvalitet hos alla våra VA-abonnenter
Ledningsnätet omfattar 460 kilometer vattenledningar och 380 kilometer spillvattenledningar med 74 pumpstationer. Dessutom har vi 370 km dagvattenledningar med 13 pumpstationer.
Till Ängelholms reningsverk pumpas avloppsvatten från hushåll, industrier, skolor och sjukhuset. Varje dag renas cirka 12 000 kubikmeter vatten från de omkring drygt 37 000 personer som servas av ledningsnätet.
ABVA, Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp Pdf, 6 MB, öppnas i nytt fönster.
Dricksvattnet är ett livsmedel
Vårt dricksvatten hämtar vi från grundvattnet. Råvattnet pumpas till vattenverket. I vattenverket behandlas vattnet med luftning, oxidering och filtrering. Hårdhetsgraden justeras genom att blanda vatten med olika hårdhet. Dricksvattnet analyseras i enlighet med ett egenkontrollprogram. Bedömningar görs enligt med livsmedelsverkets föreskrift 2022:12.
Om du upplever att kvaliteten på ditt dricksvatten skulle förändras vad gäller till exempel smak, lukt eller färg, behöver du göra en felanmälan via kommunens e-tjänst. Du kan också felanmäla till exempel dåligt tryck i kranen.
Gör en felanmälan i kommunens e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Provtagning av kommunalt dricksvatten
Om du är intresserad av de senaste analysresultaten för de kemiska och biologiska provtagningar som kontinuerligt görs av vattenkvaliteten är du välkommen att kontakta kommunens VA-enhet på mejladressen nedan. Tänk på att det bara gäller ärenden som rör analysresultat från provtagning. Om du vill rapportera att något är fel ska du göra en felanmälan, se länken ovan.
Vattenproduktion
Ängelholms kommuns dricksvatten kommer från Sydvatten och från våra egna grundvattenborror i Brandsvig och Tollsjö. Sydvatten AB är ett kommunägt företag som producerar dricksvatten till 900 000 invånare i västra Skåne. Inkopplingen av Sydvatten gjordes i början av april 2015.
I vattenverket bereds vattnet med luftning och filtrering för att avskilja järn och mangan. Höga halter av järn och mangan syns som mörka fläckar på tvätt, men redan vid lägre halter missfärgas till exempel toalettstolen och ventiler riskerar att sättas igen. Desinfektion av utgående vatten sker med ultraviolett ljus.
Ängelholm dricksvatten håller värdet pH 8
Detta är en måttenhet som beskriver hur surt ett vatten är. Om dricksvattnet har pH 7 kallas det för neutralt. Vid lägre pH-värden än 7 så kallar vi vattnet surt, vilket inte är skadligt att dricka. Men surt vatten har förmågan att lösa ut metaller både ur marken och från ledningsnätet. Dessa metaller kan vara skadliga för oss om vi har det i vårt dricksvatten och i höga halter.
Från Ängelholms vattenverk styr vi pH-värdet (med hjälp av natriumhydroxidlösning) till att hålla ett konstant värde lika med 8,0.
Hårdhetsgraden hålls runt 4-6°dH
Ängelholms kommunala dricksvatten har 4-6 dH i hårdhet i hela Ängelholms kommun.
Gränserna mellan hårt och mjukt vatten [°dH]
0 - 2.1 mycket mjukt 2.1 - 4.9 mjukt 4.9 - 9.8 medelhårt 9.8 - 21 hårt > 21 mycket hårt
Information vid vattenläcka
Vid händelse av en vattenläcka kommer information att delges på kommunens hemsida. När vattenläckan är lagad och vattnet kopplas på igen kan det vara luft i ledningarna som gör vattnet grumligt eller missfärgat. Missfärgningarna är ofarliga och försvinner när du spolat vattnet från kranen en stund. Missfärgat vatten kan färga av sig på ljusa kläder vid tvätt så rekommendationen är att avvakta med tvätt tills vattnet återfått normal klarhet.
De flesta läckor lagas relativt snabbt men ibland kan vattnet stängas av under en längre tid (mer än 24 timmar) och då kommer tappställen för dricksvatten placeras i berört område.
Information vid rekommendation av kokning
Vid händelse av rekommendation om kokning kan det finnas en misstanke eller eventuell bekräftelse på att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk. Ängelholms kommun kommer då att gå ut med en rekommendation om kokning till berört eller berörda områden.
Om vi ber dig koka ditt vatten bör du koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kylskåp.
Kokt dricksvatten ska dessutom användas till att:
- Laga mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100°C
- Blanda med saft eller andra drycker
- Brygga kaffe, eftersom kaffebryggare inte värmer dricksvattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer
- Göra is
- Skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
- Tandborstning
Okokt dricksvatten kan användas till att:
- Koka mat
- Tvätta händer och ansikte
- Duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada
- Spola toaletten
- Diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används)
- Tvätta kläder
- Städa och rengöra ytor
- Vattna blommor
Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.
Information vid bevattningsförbud
Om Ängelholms kommun går ut med bevattningsförbud innebär det att dricksvattnet främst ska användas till mat, dryck och hygien. Du får inte bevattna varken nyplanterad eller befintlig växtlighet annat än med vattenkanna. Det gäller för enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.
När bevattningsförbud råder får du inte
- vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning får ske med vattenkanna.
- vattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande
- fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad
- använda högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasader, fordon med mera
Om du bryter mot bevattningsförbudet kan Ängelholms kommun stänga eller begränsa vattnet till din fastighet. Detta med stöd av LAV- Lagen om Allmänna Vattentjänster.
Hur vet jag om det råder bevattningsförbud?
Då hittar du information om det på denna sida:
För dig med egen brunn
Har du ett vatten med pH värde lägre än 6,5 bör du undersöka detta närmare. Speciellt små barn ska inte utsättas för surt vatten! Dessutom bör halten av fluor undersökas. Kommunen hjälper dig på följande webbsida med samlad information om saker du behöver veta gällande egen brunn.
Relaterad information
Rening av spillvatten
Varje dag renas ca 12 000 kubikmeter avloppsvatten vid Ängelholms reningsverk. Genom att följa råden nedan bidrar du till en god förutsättning för reningsverkets funktion.
Tänk på vad du spolar ner i avloppet
Endast avfall som har passerat kroppen, och papper, får spolas ner i toaletten, dock inte hushållspapper/våtstarkt papper. Spola inte ner fasta föremål som t. ex. mensskydd, kondomer, tops mm. Dessa kan orsaka stopp i pumpar och ledningar till reningsverket.
Aska, snus och cigarettfimpar får inte läggas i avloppet. Dessa innehåller höga halter kadmium som förorenar rötslammet. Som en restprodukt vid reningsverket produceras ett rötslam med högt näringsinnehåll. Detta kan användas på lantbruk som växtgödning. För att detta kretslopp skall fungera är det viktigt att giftiga ämnen inte hamnar i avloppet.
Farligt avfall
Kemikalier, färgrester, lösningsmedel, mediciner och annat farligt avfall kan inte renas bort i reningsverken. Det mesta rinner rakt igenom reningsverket och ut i Rönne å och Skälderviken där det skadar vår miljö. Spola därför aldrig ner farligt avfall. Lämna gamla mediciner till apoteket och farligt avfall till återvinningscentralen.
Fett
Fett ställer till med problem i ledningarna. När du spolar ner matrester i avloppet eller sköljer ur stekpannor eller frityrolja i köket, hamnar mycket fett i avloppsvattnet. Fettet kyls ner och fastnar på insidan av ledningarna som sätts igen. Torka därför ur din stekpanna med hushållspapper. Frityroljan kan du hälla i ett gammalt mjölkpaket som du sedan tejpar igen och lägger i hushållssoporna.
Undvik färg med kadmium
Kadmium är en giftig och miljöfarlig tungmetall. Kadmium som kommer ut i naturen kan tas upp av växter och sedan föras vidare till djur och människor. I Sverige är det förbjudet att använda kadmium inom många områden, bland annat eftersom ämnet kunnat kopplas till olika slags hälsoproblem som till exempel njurbesvär, benskörhet och cancer. Märkligt nog är det fortfarande tillåtet att använda kadmium i konstnärsfärger. I en del konstnärsfärger är andelen rent kadmium nästan 50 procent.
Eftersom kadmium förbjudits inom många områden, står konstnärsfärger idag för en relativ stor andel av det kadmium som följer med avloppsvattnet till reningsverket. Kadmium som sköljs ut i vasken hamnar i reningsverket där det mesta fälls ut i slammet och resten följer med utgående vatten ut i Skälderviken.
Som tur är går situationen att påverka i positiv riktning. Du kan hjälpa till att bidra till en bättre miljö genom att välja att måla med kadmiumfria färger och ta hand om dina färgrester på rätt sätt.
Såväl olje-, akvarell- och akrylfärg kan innehålla kadmium. Men det finns bra kadmiumfria alternativ. Välj gula och röda färger där det står hue, sub eller imit efter kulörnamnet. Dessa färger är helt fria från kadmium. Vissa färger kan vara helt fria från kadmium, trots att färgen kallas ”kadmiumgul” eller ”kadmiumröd”. Det är därför viktigt att du alltid läser noga på förpackningen, för att veta om färgen du köper innehåller kadmium eller inte.
All färg, inte bara kadmiumhaltig färg utan även vattenlöslig färg och kadmiumfri färg liksom lösningsmedel, hör till kategorin farligt avfall. Som farligt avfall räknas också tomma tuber, färgrester, rengöringstrasor, torkpapper, dukrester och kasserade verk.
Farligt avfall ska du alltid lämna till en miljöstation. Det får aldrig hamna i avloppet eller i de vanliga soporna.
Var rädd om vårt vatten, det skall användas många gånger till!
Kommunalt avlopp
Till Ängelholms reningsverk pumpas avloppsvatten från bl a hushåll, industrier, skolor och sjukhuset. Varje dag renas cirka 12 000 kubikmeter vatten från omkring 30 000 personer.
Genom att följa några enkla råd kan du medverka för en bättre miljö och ett bevarande av vårt fina badvatten.
- Förutom toalettpapper får endast det som har passerat genom kroppen spolas ner i toaletten. Spola inte ned fasta föremål som t.ex. mensskydd, kondomer, tops mm. Dessa kan orsaka stopp i pumpar och i ledningar till reningsverket.
- Lösningsmedel, färgrester, förbrukade oljor och liknande lämnas till miljöstationen. På reningsverket kan de orsaka förgiftning i den biologiska reningsprocessen.
- Aska, snus och cigarettfimpar läggs inte i avloppet. Dessa innehåller höga halter av kadmium som förorenar rötslammet.
För att kretsloppet ska fungera är det därför viktigt att giftiga ämnen inte hamnar i avloppet. Som en restprodukt vid reningsverket produceras ett rötslam med högt näringsinnehåll. Detta används i huvudsak som växtnäringstillskott inom jordbruket då slammet från Ängelholms kommun och reningsverk är certifierat enligt REVAQ.
Sugen på ett intressant studiebesök?
Har du frågor angående vatten i allmänhet och avloppsrening i synnerhet eller har önskemål om studiebesök på reningsverket i Ängelholm? Då är du välkommen att kontakta vår Kundtjänst.
Slam från Ängelholms avloppsreningsverk är certifierad enligt REVAQ. Det betyder att slammet får återanvändas som växtnäring på jordbruksmark.
Rötslam och biogas bildas under reningsprocessen vid avloppsreningsverket. Slammet innehåller näringsämnena fosfor, kväve och mullbildande ämnen som är bra när grödor ska växa. Certifieringen enligt REVAQ innebär att vi hela tiden arbetar för att kvaliteten på slammet ska bli ännu bättre.
Certifieringssystemet är framtagen på initiativ av Svenskt Vatten tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, Lantmännen och Svensk Dagligvaruhandel. Det är certifieringsorganet RISE som kontrollerar att kraven för REVAQ uppfylls innan de utfärdar certifikatet.
Dagvatten måste också tas om hand
Nederbörd i form av regn eller snö hamnar på våra gator och tak. Vattnet kallas då för dagvatten. Från de hårdgjorda ytorna leds dagvattnet via dagvattenledningar till sjöar och vattendrag, till den så kallade recipienten. Detta kretslopp fungerar alldeles utmärkt, men kan ibland alltså leda till att recipienten förorenas. Läs till exempel om vad som gäller för biltvätt via länken nedan.
Visst dagvatten leds även till avloppsnätet. Då kallar man det ofta för ovidkommande vatten. Ovidkommande vatten är sådant som egentligen inte kräver någon rening och därmed belastar reningsverkens kapacitet i onödan. Kanske har du som fastighetsägare blivit uppmanad att se till att det dagvatten och dränvatten som uppkommer på din fastighet inte belastar spillvattensystemet. Det är ditt ansvar som fastighetsägare att se till så att du är korrekt ansluten mot det allmänna ledningsnätet.
Om miljöfarliga ämnen kommer ner i avloppsledningarna kan det leda till förödande effekter, beroende vilket avloppssystem som det når. Antingen i avloppsreningsverket eller i det vattendrag som ledningen mynnar.
Vad kostar detta för abonnenten?
Dagvattenavgiften är 415:-/år (upp till 2000 m2 tomtyta) inkl. moms.
Vattentjänster och avgifter
Ängelholms kommun ansvarar för den allmänna VA-anläggningen och erbjuder därmed olika vattentjänster. De olika tjänsterna är dricksvatten och avloppsvatten. Avloppsvatten kan även delas upp i spillvatten och dagvatten. Dessa vattentjänster bedrivs inom ett fastställt geografiskt område, ett verksamhetsområde. Om din fastighet är belägen inom detta verksamhetsområde har vi skyldigheter och rättigheter mot varandra. Mer om dessa rättigheter och skyldigheter hittar ni i ABVA, Allmänna bestämmelser för brukande av Skåne Nordvästs kommuners allmänna vatten- och avloppsanläggningar, ABVA.
ABVA
Dessa allmänna bestämmelser reglerar förhållandet mellan dig som VA-abonnent inom din kommuns verksamhetsområde och huvudmannen. Huvudman för den allmänna VA-anläggningen är kommunen.
Fakturafrågor?
Har du du frågor om din faktura, vänligen kontakta Kundtjänst. Fakturan för vatten och avlopp skickas ut kvartalsvis.
Avgifter för vatten och avlopp 2023
VA-taxan
Kommunfullmäktige har antagit en VA-taxa att gälla från och med den 1 januari 2009.
Taxan består av två huvuddelar, anläggningsavgift och brukningsavgift.
Anläggningsavgift
Anläggningsavgift tas ut vid anslutning till det allmänna ledningsnätet. Avgiften finansierar kommunens investeringar i renings- och vattenverk samt ledningsnät.
Anläggningsavgift för "bostadsfastighet" ansluten till spill-, dag-, och dricksvatten (normal villa 150 kvm, tomtarea 800 kvm)
VA-taxa
Avgift | Kronor |
---|---|
Servisavgift | 31 200 |
Förbindelsepunktsavgift | 41 600 |
Lägenhetsavgift | 20 800/lgh |
Tomtyteavgift | 19,50/kvm |
Samtliga priser är inklusive moms och följer konsumentprisindex med juni 2008 som basmånad.
Brukningsavgift
Brukningsavgiften betalas av den som nyttjar de allmänna vattentjänsterna. Avgiften finansierar bland annat rening av spillvatten och produktionen av dricksvatten.
Kostnad = fast avgift* (kr/år) + brukningsavgift (kr/kubikmeter)
Fast avgift
2 960 kr/år (* avser normal villa)
Kostnad för olika vattenmätare
VA5 Qn 2,5 är 2 960 kr (2 368 kr + moms. Villa/hus)
VA12 Qn 6 är 16 496 kr (13 197 kr + moms. Flerfamiljshus)
VA20 Qn 10 är 41 466 kr (33 173 kr + moms. Verksamheter/industrier)
Rörlig avgift
27,44 kr/kubikmeter (varav 8,31 kr/kubikmeter för vatten och 19,13 kr/kubikmeter för spillvatten)
OBS den rörliga delen av brukningsavgiften avses justeras inför år 2024 med start 1 januari. Ny rörlig avgift avses då bli följande:
34,315 kr/kubikmeter (varav 10,81 kr/kubikmeter för vatten och 23,505 kr/kubikmeter för spillvatten)
Dagvattenavgift
Är din fastighet ansluten till allmän dagvattenledning betalar du även en dagvattenavgift.
415 kr/år (upp till 2000 kvadratmeter tomtyta)
Alla priser inkl. moms
Ordlista
Dricksvatten – det vatten som kommer ut din tappkran. Vatten du kan dricka direkt ur kranen
Spillvatten – det vatten som bildas när vi går på toaletten, tvättar och diskar.
Dagvatten – regn och/eller snö som faller på hårdgjorda ytor, till exempel hustak, gator, uppfarter och parkeringsplatser. Även dräneringsvatten från husgrunder räknas som dagvatten.
Servisledning – den eller de ledningar som går från huvudledning i gatan fram till din fastighet.
Förbindelsepunkt - punkt för inkoppling av fastighetens Va-installation till den allmän Va-anläggning. Förbindelsepunkten är normalt 0,5 meter utanför fastighetens tomtgräns
Vill du veta mer om avgifter och taxan kontakta VA-avdelningen
Anslutning av fastighet till ledningsnät
Vattenförsörjningen och avloppshanteringen är en viktig förutsättning för ett fungerande samhälle. Ängelholms kommun är VA-huvudman och ansvarar genom huvuduppdrag Samhälle för distribution av vatten, avledning och rening av spillvatten samt avledning av dagvatten i de allmänna VA-anläggningarna.
Enligt Allmänna bestämmelser för brukare av Skåne Nordvästs kommuners allmänna vatten- och avloppsanläggningar, ABVA, ska fastighetsägare som önskar ansluta en fastighet till den allmänna Va-anläggningen inkomma med en VA-anmälan till huvudmannen innan anslutning sker. Detta för att kunna bestämma förutsättningar för anslutning samt avgifter för anslutningen.
VA-anmälan kan göras via E-tjänst. (Anmälan om vatten- och avloppsinstallation hittar ni i vår e-tjänstportal överst på sidan). VA-enheten granskar den inkomna VA- anmälan och lämnar ett yttrande, därefter skickas svar på VA-anmälan ut till sökande.
Ska du bygga till eller bygga om din fastighet och detta innebär en ändring av anordning för vattenförsörjning, spillavlopp eller dagvatten/takavvattning behöver du lämna en VA-anmälan. En ombyggnad eller tillbyggnad kan innebära att du får betala en kompletterande anläggningsavgift.
Verksamhetsområde för allmänna vattentjänster
Verksamhetsområde för allmänna vattentjänster är ett geografiskt område inom vilka kommunen ansvarar för en viss vattentjänst. De olika typer av vattentjänster som finns är vatten, spillvatten och dagvatten. Omfattning och storlek på verksamhetsområden för de olika vattentjänsterna kan således variera. Oftast sammanfaller verksamhetsområden för vatten och spillvatten, men verksamhetsområdet för dagvatten skiljer sig och är betydligt mindre.
De geografiska områden som blir verksamhetsområden för en eller flera av vattentjänsterna beslutas av kommunfullmäktige. VA-huvudmannen ordnar därefter de vattentjänster som verksamhetsområdet avser.
Är fastigheten belägen utanför kommunens verksamhetsområde för allmänna vattentjänster har fastigheten ingen rättighet att kräva anslutning till den allmänna VA-anläggningen. Fastigheten kan efter särskild prövning, eventuellt medges anslutning om förutsättningar för detta finns i det enskilda fallet. VA-huvudman gör alltid en bedömning om en inkoppling kan ske utifrån kapacitet och belastning på det allmänna ledningsnätet. Detta så att anslutningen utanför verksamhetsområde inte medför en negativ påverkan på VA-huvudmannens ansvar och skyldigheter inom verksamhetsområdet.
Bedömer VA-huvudman att en inkoppling kan ske, upprättas ett avtal mellan kommunen och fastighetsägaren. I detta avtal regleras vad som ska gälla för anslutningen och vilka avgifter som ska betalas. En förbindelsepunktskarta ingår i avtalet och kartan visar den geografiska gränsen mellan kommunens ansvar och fastighetsägarens ansvar.
Önskas anslutning av en fastighet trots att den är belägen utanför verksamhetsområde ber vi er ta kontakt med VA-enheten.
Information om vattenmätare
Fastigheter som är anslutna till det allmänna dricksvattennätet har normalt en vattenmätare installerad som mäter vattenförbrukningen. Vattenmätaren är normalt placerad på den ledning där vattnet kommer in i fastigheten. I undantagsfall kan även vattenmätaren vara monterad i en mätarbrunn på tomten. Även om vattenmätaren finns inne på fastigheten är det kommunen som äger mätaren och som ansvarar för installationen av själva mätaren.
Mätaren monteras i en mätarkonsol och det är fastighetsägaren som ansvarar för att mätarkonsollen finns uppsatt på den plats där mätaren skall monteras. Fastighetsägaren ansvarar även för alla övriga installationer innan och efter mätaren.
Vid mätarplatsen ska golv och närbeläget väggparti utföras så att det tål spill och läckage av vatten. Utrymmet skall även vara frostfritt och mätaren skall vara lättillgängligt monterad.
Om konsol för vattenmätare är placerad på ett sådant sätt att det medför problem eller risker för kommunens personal vid mätarbyten är det fastighetsägarens ansvar att ordna platsen så att den kan godkännas av kommunen.
Avläsning av vattenmätare
För att du som abonnent ska betala rätt kostnad för din vattenförbrukning behöver vi din hjälp med att läsa av vattenmätaren med jämna mellanrum, minst en gång per år. Det är räkneverket placerat i vattenmätaren som ska läsas av.
Din mätarställning lämnar du in via kommunens e-tjänst. Du hittar e-tjänsten i e-tjänstportalen, se under "Digitala tjänster för denna sida" längst upp på sidan. Behöver du hjälp med att fylla i e-tjänsten kan du vända dig till kundtjänst.
Kontaktuppgifter till Kundtjänst
För mer info se ABVA 2009 (Allmänna bestämmelser för användande av Skåne Nordväst Kommuners allmänna vatten- och avloppsanläggningar).
För att kunna lämna ut ritningar över din fastighet är det viktigt att beställningsformuläret fylls i komplett. Ofullständigt formulär behandlas inte. Normal handläggningstid för beställning av VA-kartor är 5 arbetsdagar.
Obs! Under vecka 27 t.o.m. 32 samt vecka 51 t.o.m. 01 har vi begränsad personalstyrka på plats varför längre handläggningstider kan förekomma.
Karta som visar anslutningspunkt
VA-karta över din fastighet som visar var anslutningspunkt till det allmänna ledningsnätet är belägen kan beställas av Ängelholms kommun. Förbindelsepunktens läge är även redovisad i nybyggnadskartan över din fastighet. Under e-tjänster kan du lägga en beställning av VA-karta, kartan skickas per post eller e-post till dig.
Ritningar över interna VA-ledningar på din fastighet
Som fastighetsägare kan man ibland behöva information om interna VA-ledningar på den egna fastigheten. Man skall dock veta att som fastighetsägare har man alltid det yttersta ansvaret för de ledningar som är förlagda inne på den egna fastigheten. Saknar du ritning över fastighetens VA-ledningar kan dessa finnas i Ängelholms kommuns VA-arkiv. Är din fastighet äldre eller har fastigheten tidigare tillhör någon annan kommun kan det hända att det inte finns några ritningar att tillgå. Ängelholms kommun lämnar ingen garanti för att ritningar över fastigheten överensstämmer korrekt med verkligheten. Om och tillbyggnationer kan ha ägt rum på fastigheten utan att Ängelholms kommun blivit delgiven ritningar över detta.
Beställning av vattenavstängning eller vattenpåsläpp
Beställningen görs enklast via vår e-tjänstportal överst på sidan.
Enligt gällande VA-taxa tas en avgift ut på 440 kr + moms för avstängning och påsläpp av vatten. Det är endast kommunen som har behörighet att stänga och öppna serviceventilen i gatan till er fastighet.
För att kunna hjälpa er på bästa sätt behöver vi få veta önskad tidpunkt för avstängning/påsläpp minst fyra arbetsdagar innan planerad avstängning.
Avstängning av vatten görs normalt måndag till torsdag mellan kl. 08.00-14.30.
Obs! Under vecka 28 t.o.m. 32 samt vecka 51 t.o.m. 01 genomförs inga planerade avstängningar.
Vid akuta avstängningar till följd av vattenläckor hänvisas ni till kommunens kundtjänst.
För att kunna hjälpa dig på bästa sätt behöver vi få din information via formuläret som du hittar i vår e-tjänstportal överst på sidan. Beställningen ska vara oss tillhanda senast fyra dagar innan planerat jobb.
Har du frågor om brandposthuvud kan du kontakta vår VA-tekniker på telefon, vardagar mellan klockan 08:00 och 14:30:
Ring kommunens VA-tekniker på 0431-46 90 70
Obs! Under vecka 28, 29, 30,31 och 32 samt vecka 51, 52 och 01 sker ingen utlämning av brandposthuvud.
Foto: Mattias Rubin
Fastighetsägare är ansvariga för att skydda sin egendom, och här är en checklista med tips på åtgärder att vidta vid översvämning i källare:
- Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
- Flytta om möjligt fuktkänsliga inventarier
- Skaffa hjälp med länspumpning
- Var noga med hygien efter kontakt med avloppsvatten
- Ring försäkringsbolaget
- Ordna hjälp med skadereglering och uttorkning
Det är viktigt att du kontaktar både kommunen och ditt försäkringsbolag vid en översvämning. Ditt försäkringsbolag kan hjälpa till med skadereglering och saneringsåtgärder i det akuta skedet. Använd nedan blankett för anmälan till kommunen.
Blankett skadeanmälan vid källaröversvämning Länk till annan webbplats.
Läs mer om hur du som privatperson skyddar din fastighet mot översvämning
För att möta de krav som livsmedelsverket föreskriver (LIVSFS 2008:13) samt att säkerställa en god och trygg vattenleverans till våra vattenabonnenter är samtliga brand- och spolposter på det allmänna vattenledningsnätet låsta.
Till dig som är entreprenör och önskar tillfälligt vattenuttag hänvisas ni till vår VA-tekniker på telefon
Tillfälligt vattenuttag (endast för entreprenörer)
Information
Som en del i det risk- och säkerhetsarbete som vi på VA-enheten bedriver, samt för att kunna leva upp till livsmedelsverket föreskrift (LIVFS 2008.13), är brand- och spolposter låsta för obehöriga aktörer. Olovligt uttag av dricksvatten via brandposter kan slita loss beläggningar i ledningsrören vilket generera missfärgat vatten med dålig vattenkvalitet som följd. Genom att låsa brand- och spolposter på det allmänna ledningsnätet kan man begränsa otillåtet nyttjande samt få en indikation om var försök till otillåtet tillgrepp av vatten förekommer. Ett olovligt vattenuttag är även att betrakta som stöld.
Vattenuttag för externa aktörer
Aktörer som önskar få tillgång till vatten kan kvittera ut ett brandposthuvud försett med vattenmätare. Aktören blir därmed en abonnent och kommer att debiteras för förbrukad vattenmängd enligt gällande taxa. I samband med att brandposthuvud kvitteras ut delges även vilka brandposter som är tillgängliga för vattenuttag och därmed inte låsta. Dessa brandposter är valda med avseende på tillgänglighet och säkerhet både ur ett huvudmannaskap och ett användarperspektiv. Vattenuttag från dessa brandposter påverkar inte ledningsnätet avsevärt varför risk för missfärgat vatten minskar.
För att få tillgång till brandposthuvud med mätare fyller aktören i ett formulär med uppgifter i vår e-tjänstportal. Länk till e-tjänstportalen hittar du överst på denna sida.
Finns inte tillgång till internet tar du som aktör kontakt med vår VA-tekniker på telefon
Telefonnummer till VA-tekniker 0431-46 90 70. Brandposthuvud kommer inte att lämnas ut innan alla uppgifter om aktören är mottagna av oss på VA-enheten.
När du ska fylla din pool
När du fyller din pool kan du använda till exempel en trädgårdsslang. Tänk på att det tar tid att fylla en pool. Med en normal trädgårdsslang fyller du ungefär två kvadratmeter i timmen. Ha alltid slangen över vattenytan så undviker du förorenat vatten i dricksvattennätet.
När du ska tömma din pool
När poolen ska tömmas ska vattnet i första hand tas om hand på den egna tomten. Detta gör du till exempel genom att låta vattnet rinna ut på en gräsyta eller liknade. Tänk på att det tar tid att tömma en pool och töm lite vatten i taget så att det hinner sjunka undan ner i marken. Det är också viktigt att se till att vattnet inte rinner in till grannarna. Håll hela tiden koll på poolen när du tömmer den och töm inte poolen då du inte är hemma.
Att låta poolvatten rinna ut på gatan och ner i dagvattenbrunnar är inte okej. Vattnet som leds ner i vattenbrunnarna hamnar i ledningssystemet och sedan ut i våra vattendrag och sjöar. Smutsigt och klorerat poolvatten är inte bra för växt- och djurlivet. Att leda sitt poolvatten till fastighetens spillvattenledning är heller inte att rekommendera.
Poolkemikalier
Kemikalier till pooler är sällan miljömärkta. Det är därför viktigt att läsa användarinstruktionen och att inte överdosera. Var rädd om vår miljö och använd inte kemikalier om det inte behövs.
Råttor i avloppet
Råttor är ett skadedjur som kan skapa stora problem för boende i en fastighet. Råttor smutsar ner och angriper livsmedel, textilier, avloppsledningar i plast, trämaterial med mera. Råttor kan också sprida sjukdomar, exempelvis salmonella.
Vad kan du göra som fastighetsägaren
Du som är fastighetsägare, förvaltare eller representerar en bostadsrättsförening har det huvudsakliga ansvaret för att bekämpa och motverka alla typer av skadedjur och därmed även råttor.
Om du fått in råttor i din fastighet ska du kontakta ditt försäkringsbolag och därefter det saneringsföretag som försäkringsbolaget rekommenderar.
Råttor i avloppsledningar?
Ängelholms kommun är huvudman för det allmänna ledningsnätet och arbetar kontinuerligt med att begränsa beståndet av råttor i ledningsnätet. Arbetet bedrivs med hjälp av upphandlad entreprenör inom skadedjursbekämpning som kontinuerligt utför råttbekämpande åtgärder. Arbetet består framförallt i att nedstigningsbrunnar på det allmänna ledningsnätet betas med råttgift men även mekanisk råttbekämpning bedrivs med hjälp av fällor som monteras i ledningsnätet.
Hur kan man förebygga råttproblem?
Som fastighetsägare finns det en hel del som man kan göra för att minska problemen med råttor.
- Se till att era soptunnor och avfallsbehållare är säkra mot råttor. Tillse även att det är rent och städat kring avfallskärlen.
- Var noga med hur du förvarar livsmedel i förråd eller skjul.
- Lägg aldrig fågelmat direkt på marken. Använd fågelbord eller liknande och var noga med att hålla rent i området.
- Se till att fastighetens dörrar och liknande sluter tätt. Ett hål på 20 millimeter räcker för att en råtta ska ta sig in i fastigheten.
- Se till att vattenlåsen i dina golvbrunnar är fyllda med vatten och ta bort avloppsrör och ledningar som inte har någon funktion. Dessa kan annars fungera som råttbon.
- Ta bort träd och buskar längs väggarna som ger råttorna skydd och döljer deras hål. Växtlighet gör det också lättare för råttor att ta sig upp på balkonger och därifrån vidare in i bostaden.
- Håll dina avloppsledningar fria från fett, undvik att spola ner fett från matlagning då fett i ledningarna kan locka till sig råttor.
Lagstiftning
"Ägare eller nyttjanderättshavare till berörd egendom skall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att hindra uppkomsten av eller undanröja olägenheter för människors hälsa."
(Miljöbalken 1998:808, 9 kap 9§)
Dagvattenpolicy, VA-plan och VA-policy
"Dagvattenpolicy för Ängelholms kommun" är ett styrdokument som redovisar riktlinjer för dagvattenhantering: hur avledning, uppsamling och eventuell rening av dagvatten ska ske i planlagt område och områden som omfattas av lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) i Ängelholms kommun.
Framför allt förespråkas öppen, lokal dagvattenhantering i syfte att skapa ett långsiktigt hållbart dagvattensystem, där belastningen på recipienter och ledningsnät minimeras.
Dagvattenpolicyn är anpassad till Ängelholms miljöplan 2014–2021, som anger mål och riktlinjer för Ängelholms kommuns miljöarbete.
Arbetet med att ta fram policyn har utförts av en kommunövergripande organisation med representanter från flera verksamheter inom kommunen.
Dagvattenpolicyn är ett levande dokument och ska aktualiseras varje mandatperiod.
Ängelholms kommun har tagit fram en VA-plan som omfattar hela kommunens geografiska område. Syftet med VA-planen är att få en heltäckande långsiktig planering av kommunens VA-försörjning både inom och utanför nuvarande verksamhetsområde för VA.
VA-planen innehåller tre delar, en nulägesbeskrivning, en plan för den allmänna anläggningen samt en plan för VA-försörjning utanför nuvarande verksamhetsområde.
Planen har arbetats fram under 2013 och 2014 av en kommunövergripande arbetsgrupp, en styrgrupp från tjänstemannasidan samt en politisk styrgrupp.
VA-planen med alla bilagor
VA-plan för Ängelholms kommun - 2014-09-09 Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 1 - Allmänna anläggningen dricksvatten Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 2 - Allmänna anläggningen avloppsvatten Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 3 - Driftstörningar Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 4 - Enskilda avlopp Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 5 - Nödavledning, utlopp Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 6 - Områdesindelning Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 7 - Tabell för kostnadsberäkning Pdf, 45 kB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 8 - Översiktskarta för kostnadsberäkning Pdf, 7 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 9 - Margretetorp Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 10 - Stavershult Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 11 - Nedre Århult Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 12 - Lärkeröd Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 13 - Äspenäs Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 14 - Ljungabolet Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 15 - Boarpsvägen Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 16 - Hjärnarp sydost (Ryets väg) Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 17 - Munka Ljungby Norra Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 18 - Skäldershus Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 19 - Utbyggnadsplan för Boarpsvägen Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 20 - Utbyggnadsplan för Ljungabolet och Äspenäs Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 21 - Utbyggnadsplan för Nedre Århult Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 22 - Utbyggnadsplan för Munka Ljungby Norra Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 23 - Utbyggnadsplan för Margretetorp Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
I policyn anges övergripande riktlinjer för planering av vatten och avlopp i kommunen. På så vis ska policyn vara vägledande i alla kommunala VA-frågor, och tillsammans med gällande översikts-, miljö- och VA-plan utgöra underlag för kommunens övergripande planering. Policyn är framtagen i samverkan mellan politiker och tjänstemän.