Egenkontroll för fastighetsägare
Du som fastighetsägare har ett ansvar att fortlöpande planera och kontrollera ditt fastighetsbestånd. Egenkontrollen är till för att du i tid ska upptäcka eventuella risker för dina hyresgäster.
Följa upp och kontrollera
Att genomföra regelbundna kontroller och att ha tydliga rutiner förebygger risker, men kan även minimera kostnader.
Bättre kunskap om fastigheten kan ge bättre kontroll på oundvikliga och eventuellt stora kostnader, som uppgradering av ventilationssystemet eller stambyte. Det kan även finnas en ekonomisk vinning i att ha satta rutiner för situationer så som vid vattenskada, då problem oftast kan begränsas och oväntade kostnader undvikas.
Vägledning i arbetet med egenkontrollen
- Utför en inventering av riskerna i fastigheten. Exempel är områden som rör buller, ventilation, avfall, uppvärming.
- Vilka lagkrav gäller för verksamheten.
- Ansvarsfördelning, vem är ansvarig för vad inom organisationen. Till exempel vem har ansvaret för att ventilationen fungerar eller att lagar och riktvärden följs.
- Utför de kontroller som ni har kommit fram till är nödvändiga.
- Samla viktig information skriftligt.
- Uppföljning av egenkontrollen när ni bedömer att detta är nödvändigt. Viktigt här är att hålla sig uppdaterad om nya lagkrav eller riktvärden.
Nerskrivet för allas kunskap
Som fastighetsägare ska ni planera och kontrollera er verksamhet regelbundet. Att ha en skriftlig egenkontroll underlättar ert arbete, speciellt vid utvärdering av fastighetens skick och slitage. Det är även ett bra sätt att visa för tillsynsmyndigheten att man lever upp till de krav som ställs på verksamheten.
Egenkontrollen bör bland annat innehålla:
- ansvarsfördelning
- rutiner för kontroll av drift
- riskbedömning
- kemikalieförteckning
Fastighetsägarens kunskap
Det är alltid ditt ansvar som fastighetsägare att ha den kunskap som krävs, men även att regelbundet undersöka vilka risker för olägenhet för människors hälsa och miljön som kan finnas i verksamheten. Nedan finns ett utplock av områden du ska ha kunskap om:
- Buller
- Skadedjur
- Kemikalier
- Ventilation
- Vattentemperatur
- Radon
- Avfallshantering
- Fukt och mögel
Miljöenhetens arbete
Miljöenhetens arbete och de krav vi ställer styrs av miljöbalken och dess förordningar och allmänna råd.Tillsyn av verksamhetens egenkontroll genomförs som en förebyggande tillsyn. För att kontrollera att verksamheten jobba systematisk för att säkerställa god boendemiljö i sina fastigheter.
Tillsynsavgift
Alla fastighetsägare är skyldiga att följa lagstiftningen och kan få tillsyn av miljöenheten. Tillsynsavgiften skiljer sig dock beroende på antalet lägenheter en fastighetsägare har totalt. Avgifterna baseras på taxa som är antagen av kommunfullmäktige.
Årlig avgift
Fastighetsägare med fler än totalt 25 lägenheter ska betala en årlig avgift och kommer få regelbunden tillsyn.
Timavgift
Fastighetsägare med färre än totalt 25 lägenheter betalar timavgift för utförd tillsyn.
Vad betalar ni för
I avgifterna från miljöenheten ingår mer än själva tillsynen. I avgiften ingår även: förberedelser, vår transport till och från inspektion, skrivelser, granskning av dokument samt beslut.