Bygglov - så funkar det
Vad får man göra på en tomt och vad behöver man ta hänsyn till om man ska göra en utbyggnad? Det är vanliga frågor, som i sin tur kan ge många följdfrågor du som sökande behöver ta ställning till innan du söker bygglov.
Bygglov för dig som äger en villa eller ett småhus
Kanske vill du bygga om garaget, sätta upp solpaneler på taket eller bygga ett växthus på tomten. Du som äger en villa eller annan fastighet kommer sannolikt någon gång att komma i kontakt med kommunens bygglovsenhet.
Du hittar allt du behöver veta om bygglov på sidan Bygga nytt, ändra eller riva
Bostadsanpassningsbidrag
Har du en varaktig funktionsvariation, som gör att du behöver anpassa din bostad för att kunna klara dig själv hemma, kan du söka bostadsanpassningsbidrag från Ängelholms kommun. Det gäller oavsett om du hyr eller äger din bostad.
Några exempel på vad du kan få hjälp med genom bidraget
- Anpassa trösklar
- Bygga ramper
- Anpassa duschplats
- Montera automatiska dörröppnare
- Installera spisvakt
Läs mer om bidraget och hur du ansöker om det på sidan Bostadsanpassning
Solceller och solpaneler - ta reda på om du behöver bygglov
Om du ska montera solceller eller solfångare på din byggnad behöver du ofta bygglov om du bor innanför planlagt område. Utanför planlagt område behöver du inte bygglov för att montera solceller på ditt hus. Tänk på att följa varsamhetskravet oavsett bygglov eller inte. Varsamhetskravet innebär att du behöver ta hänsyn till byggandens karaktär, historia och andra positiva värden som bör bevaras.
Du kan behöva göra en anmälan om byggnadens bärande konstruktion ändras.
Läs mer om vad som gäller för solceller och solpaneler på sidan Då behöver du bygglov - guide A-Ö
Läs mer om varsamhetskravet på Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ekonomiskt stöd för lösningar som sänker din energiförbrukning
Har du funderat på om du kan göra något med ditt hus för att sänka energiförbrukningen? Det kan till exempel vara bättre isolering eller nya fönster, som gör att det krävs mindre energi för att värma upp bostaden.
Då ska du dels ta kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare , de erbjuder kostandsfri rådgivinig. Dessutom kan du undersöka vilka möjligheter du har att få ekonomiskt stöd för att du investerar i ett mer energisnålt hem.
Läs mer om rådgivningen på sidan Energi- och klimatrådgivning
Läs mer om stödet på sidan Ekonomiskt stöd för energieffektiva lösningar