Digitala tjänster för denna sida
Lämna ditt yttrande om förslag till naturreservat i Hjärnarp
Förslag om nytt naturreservat i Hjärnarp
Hjärnarps prästskog strax intill idrottsplatsen är en bokskog och ett populärt rekreationsområde. Området har också höga naturvärden och nu föreslår Ängelholms kommun att området ska bli naturreservat.
%20(1).jpg)
Området består till stora delar av bokskog och är ett populärt rekreationsområde.
Här kan du läsa mer om förslaget och hur du gör för att yttra dig, alltså tycka till, om förslaget.
Syftet är att gynna natur och friluftsliv
Ängelholms kommun har tagit fram förslag till beslut om bildande av naturreservatet Hjärnarps prästskog med tillhörande skötselplan. Naturreservatet berör fastigheten Hjärnarp 1:1. Här kan du läsa alla remisshandlingar och få veta hur du går tillväga om du vill yttra dig om förslaget.
Området är en tätortsnära bokskog intill idrottsplatsen i Hjärnarp med höga naturvärden och dessutom ett viktigt rekreationsområde. Ett naturreservat bildas för att skydda och bevara naturvärden men även friluftslivsvärden. I ett naturreservat gäller särskilda regler, så kallade föreskrifter, som beskriver vad man får och inte får göra. Dessa gäller både markägare och allmänhet. Alla naturreservat ska dessutom ha en skötselplan där det beskrivs hur naturen och anordningar för friluftslivet ska skötas och utvecklas.
Syftet med naturreservatet Hjärnarps prästskog är att bevara, vårda och återställa värdefulla naturmiljöer och den biologiska mångfalden. Detta ska bland annat göras genom att skapa mer död ved, plantera in fler sorts ädellövträd, ta bort gran och invasiva arter.
Syftet är också att bevara området för friluftsliv och rekreation. Olika åtgärder för att utveckla olika typer av friluftsliv, så som nya skyltade stigar och slingor, ska också kunna göras inom det föreslagna naturreservatet.
För dig som vill läsa mer:
Läs skötselplanen för Hjärnarp Pdf, 7 MB.
Läs reservatsföreskrifterna Pdf, 479 kB.
Läs naturinventeringen som Ekologigruppen har tagit fram på uppdrag av kommunen Pdf, 8 MB.
Så yttrar du dig
Alla som vill får yttra sig, alltså säga sin mening i en viss fråga. Innan politiken kan fatta något definitivt besked om förslaget, är kommunen enligt lag skyldiga att uppmana ägare och innehavare av särskild rätt till marken att inom en viss tid yttra sig över förslaget. Kommunen ska även samråda med ett antal myndigheter.
Lagtexten som beskriver detta är 24§ förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken med mera.
Alla synpunkter ska lämnas in skriftligen, du gör det lätt via e-tjänsten i det gula fältet högst upp på sidan.
Synpunkter ska vara kommunen tillhanda senast den 6 augusti 2023.
Vad händer med min synpunkt?
Kommunens tjänstepersoner och politiker tar del av dina synpunkter, som tas med i det fortsatta arbetet med naturreservatet. Inkomna synpunkter bemöts i en remissammanställning som upprättas efter remisstidens slut. Sammanställningen kommer finnas tillgänglig i samband med antagandet av naturreservatet.

Skogen ägs av Lunds stift och var en gång ett skogsbruk. Men under nästan 200 år har den fått växa nästan ostört, vilket har gett förutsättningar för en viktig biologisk mångfald.