Skyddad natur
I Ängelholms kommun finns många naturområden med djur- och växtliv som behövs för den biologiska mångfalden. För att skydda arterna och områdenas unika miljöer finns olika typer av naturskydd. Naturreservat, Natura 2000 och biotopskydd är några exempel.
Naturreservat
I naturreservaten skyddas och vårdas många av de mest värdefulla naturområdena i kommunen. Det är länsstyrelsen eller kommunen som kan bilda naturreservat, men initiativet kan komma från vem som helst. Till varje beslutat naturreservat finns det föreskrifter och skötselplaner.
Trevlig text om Århultsbäcken kommer snart...
Natura 2000-områden
Natura 2000-områden har skapats för att skydda biologisk mångfald genom att bevara livsmiljöer samt vilda växt- och djurarter inom EU. I Ängelholms kommun finns flera Natura 2000-områden.
Förutom Djurholmamossen, Århultsbäcken, Skälderviken (den södra kusten vid Jonstorp-Vegeåns mynning) och Ängelholms kronopark (Ängelholms strandskog) som är både naturreservat och Natura 2000-områden, finns ytterligare ett område med arter som skyddas.
Biotopskydd
Biotopskydd bevarar små mark- och vattenområden. Det finns två typer av biotopskydd: generellt biotopskydd och biotoper som skyddas i enskilda fall.
Generellt biotopskydd
Det generella biotopskyddet omfattar små områden som är lätta att känna igen i fält och är viktiga för växt- och djurlivet i ett ensartat landskap. Dessa är stenmurar och stenrösen i odlingslandskapet, småvatten, våtmarker och källor i jordbruksmark, åkerholmar, alléer och pilevallar. De är automatiskt skyddade om vissa kriterier är uppfyllda och får då inte skadas eller förstöras.
För de generellt skyddade biotoperna får länsstyrelsen i enskilda fall besluta om undantag från biotopskyddet, men bara om det finns särskilda skäl.
Enskilda fall av biotopskydd
Andra biotopskyddsområden får skyddas av Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen eller kommunen om områdets naturvärden kräver det. Områdena kan t ex vara naturbetesmarker, naturliga forsar med omgivande mark eller grunda havsvikar. Området får då ett permanent skydd liknande naturreservat men det är enklare att bilda.
Information om biotopskydd på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Information om ansökan om dispenser och tillstånd för skyddad natur på Länsstyrelsen Skånes webbplats Länk till annan webbplats.