Information om ursprungsland för kött på restauranger

Du som serverar kött är skyldig att informera konsumenten om varifrån köttet kommer. Det är en ny lagstiftning, och här kan du som är berörd läsa mer om vad reglerna innebär för dig.

Nya regler om kött från 1 mars 2025

De nya reglerna innebär att du som företagare är skyldig att informera om ursprunget på kött som serveras till dina kunder och matgäster. Här på sidan finns information för dig som driver en restaurang, ett kafé eller annan verksamhet som serverar kött.

Nedan hittar du också vanliga frågor och svar om de nya reglerna. Du kan också läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats.

Kommunen ansvarar för tillsyn

I Ängelholm är det kommunens livsmedels- och tillståndsenhet som utför tillsyn hos berörda verksamheter.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Livsmedel- och tillståndsenheten genom att ringa kundtjänst eller mejla kommunens kundtjänst.

Frågor och svar om information om ursprung på kött

Vad innebär de nya reglerna?

Från den 1 mars 2025 ska verksamheter som serverar livsmedel informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som du redan idag får genom märkningen på köttets förpackning.

Informationen kan lämnas muntligen på förfrågan från kund eller skriftligen genom menyn på platsen där du serverar din mat. Kravet gäller även om ni packar upp kött från sina ursprungsförpackningar och fryser in det för senare användning.

Kravet gäller inte på webbsidor eller i beställningsappar.

Gäller de nya ursprungsreglerna allt kött som verksamheten köper in?

Nej. De nya reglerna gäller endast kött som idag har krav på att märkas med
ursprung enligt gällande lagstiftning. Det är vanligtvis färskt eller fryst obehandlat
kött- och köttfärs.

Kött som är en del av en sammansatt produkt, består av olika sammansatta
ingredienser eller sedan tidigare har värmebehandlats är undantaget kravet.

Exempel på detta är färdigstekta hamburgare eller korv.

Vad behöver jag göra för att uppfylla de nya reglerna?

Eftersom informationen kan lämnas skriftligen eller muntligen så behöver du bestämma dig hur du vill informera dina kunder. Du hittar de olika alternativen nedan.

  • En rekommendation är att du tittar på hur många produkter i ditt sortiment som är aktuella för de nya reglerna och anpassar din rutin utifrån vad som är enklast för dig.

Tänk på att om du packar om kött för senare användning är det viktigt att du håller koll på köttets ursprung när du packar om det. Exempelvis kan du märka ut påsar eller lådor som köttet förvaras i med ursprungslandet för att göra det lättare för dig.

Oavsett hur du bestämmer dig för att informera dina kunder måste du alltid kunna visa upp att informationen om köttets ursprung är korrekt vid ett tillsynsbesök eller fråga från kommunens inspektörer.

Om du informerar kunderna muntligen

När du informerar kunderna muntligen behöver du ha en synlig skylt där du anger att kunderna kan vända sig till personalen med frågor om vilket land köttet
kommer ifrån.

På förfrågan ska du kunna lämna ut uppgifter om ursprungsland för köttet till kunden. Hur du håller reda på köttets ursprungsland är inte reglerat i detalj utan du kan lägga upp din rutin utifrån vad som är enklast för dig. Du kan exempelvis använda dig av listor som du antecknar ursprunget i, spara en förpackning av det kött du använder dig av för tillfället, fotografera förpackningen innan den slängs eller andra metoder.

Om du informerar kunderna skriftligen

När du skriver ut ursprungslandet på menyer eller liknande i din verksamhet så ska informationen anges på följande sätt:

  • ”Ursprungsland: (namn på medlemsstat inom EU eller tredjeland)”

Om köttet kommer från flera olika länder så ska det anges enligt följande:

  • ”Ursprungsland:” följt av ”flera medlemsstater”, ”flera tredjeländer” eller ”flera medlemsstater och tredjeländer” beroende på vad som anges för det aktuella köttet.

Vad händer om jag inte följer de nya reglerna?

Reglerna har tillkommit för att göra det lättare för kunderna att göra medvetna val
kring vad man äter.

Om du inte lämnar ut den information som krävs eller om den är felaktig så kan kommunens livsmedelsinspektörer kräva att du åtgärdar bristerna. Det görs genom en uppföljande kontroll eller genom beslut om krav på åtgärder i din verksamhet.

Om du inte följer reglerna på rätt sätt kan du behöva betala en avgift som motsvarar tiden för inspektörernas arbete för uppföljning och granskning. Avgiften baseras på aktuell timtaxa som för 2025 är 1 432 kronor.

Sidinformation

Publicerad:
2025-02-13