Digitala tjänster för denna sida
Hälsoskydd
Miljö- och tillståndsnämnden ansvarar för tillsynen av lokaler och verksamheter som allmänheten har tillgång till och som erbjuder behandlingar. För din verksamhet kan det finnas krav för att skydda dina kunder och förebygga mot skador. Vissa verksamheter ska anmälas till oss innan de startar. Här kan du ta reda på mer om vad som gäller för din verksamhet.
Du som driver ett badhus eller ansvarar för skötseln av bassänger som används av allmänheten eller av många andra personer ansvarar för att din anläggning har en god badvattenkvalitet och att det finns skriftliga rutiner för skötseln. Du ska ta prov på vattnet regelbundet och kontrollera doseringen av kemikalier till rengöringsanläggning för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens riktvärden uppfylls.
Anmälan
Om du ska öppna en anläggning med bassängbad måste du anmäla detta till oss. Till bassängbad räknas anläggningar som är avsedda för vattenaktiviteter, till exempel bassänger, bubbelpooler, dammar, tankar och tunnor. Du ska göra en skriftlig anmälan senast sex veckor innan verksamheten startar. Tillsammans med anmälan ska du skicka med en teknisk beskrivning av bassängen och en ritning över övriga utrymmen.
Utebliven anmälan
Om en verksamhet som omfattas av anmälningsplikt tas i bruk innan en anmälan gjorts (eller om anmälan kommer in för sent) blir verksamhetsutövaren skyldig att betala en miljösanktionsavgift.
Vad kostar det att anmäla?
Vi tar ut en fast avgift på 8416 kronor för att behandla din anmälan. Därefter tar vi ut en årlig avgift för vår tillsyn där grundklassningen motsvarar sex timmars tillsyn från och med året efter anmälan. Timtaxan för år 2022 är 1052 kronor.
Egenkontroll
När du har en verksamhet ska du fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka och förebygga att olägenheter för människors hälsa uppstår. Detta kallas egenkontroll. Rutiner i egenkontrollen ska finnas skriftligt. Egenkontrollen bör bland annat innehålla:
- Kontinuerliga mätningar av vattenkvaliteten
- Tillsyn av reningsanläggningarna
- Kontroll av doseringen av desinfektionsmedel
- Rutiner vid förorening
Folkhälsomyndigheten – Bassängbad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om bassängbad Länk till annan webbplats.
Läs mer på sidan om Kemikalier Öppnas i nytt fönster.
Skönhet och hälsa
Du som driver eller vill starta en verksamhet som erbjuder microblading, vissa injektionsbehandlingar, fotvård, akupunktur, tatuering, manikyr, pedikyr, massage eller frisersalonger måste anmäla den till oss. För att hindra spridning av smitta behöver lokalerna vara lämpade för verksamheten och det måste finnas bra rutiner för hygien och rengöring av utrustning. På de här sidorna kan du läsa mer om vilka regler och krav som gäller för verksamheter inom skönhet och hälsa.
När och vad behöver jag anmäla?
Kontakta oss gärna redan när du planerar verksamheten. Det är lättare att uppfylla hygienkraven från början än att behöva bygga om eller ändra i efterhand!
Anmälningspliktiga
Verksamheter där allmänheten erbjuds hygienisk behandling som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta genom användning av skalpeller, akupunkturnålar, sprutor, lansetter, piercingsverktyg, rakkniv eller andra liknande skärande eller stickande verktyg. Som exempel är det anmälningspliktigt att utföra microblading, vissa injektionsbehandlingar, fotvård, akupunktur och tatuering.
Den 1 juli sker en ändring av anmälningsplikten för yrkesmässig hygienisk behandling. Det innebär att från och med den 1 juli 2021 omfattar anmälningsplikten även stickande skärande verksamhet, där det finns risk för annan smitta än bara blodsmitta. Detta innebär att anmälningsplikten utvidgas till att även omfatta exempelvis användning av rakkniv mot huden, håltagningspistol och verksamheter som använder sig av andra typer av stickande/skärande verktyg som inte bedömts omfattas av anmälningsplikt tidigare.
Vid anmälan tas en anmälningsavgift ut enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Om anmälan inte lämnas in senast sex veckor innan verksamheten startar, riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift på 3000 kr. Anmälan ska göras både vid ny verksamhet och vid ändring av befintlig verksamhet (t.ex. lokalbyte eller utökning). Om ni är flera verksamhetsutövare som delar en lokal ska alla anmäla sin egen verksamhet.
Inte anmälningspliktiga
Verksamheter där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling som inte innebär risk för blodsmitta eller annan smitta, t.ex. massage och zonterapi.
När du startar en hygienisk verksamhet som inte innebär någon risk för blodsmitta eller anna smitta så omfattas du inte av någon formell anmälningsplikt, men omfattas ändå av Miljö- och tillståndsnämndens tillsyn. Det är därför viktigt att man meddelar oss om man startar eller övertar en sådan verksamhet, läs mer i e-tjänsten högst upp på sidan.
Vad kostar det att anmäla?
Vi tar ut en fast avgift på för att behandla din anmälan beroende på om verksamheten medför påtaglig eller måttlig hälsorisk. För verksamheter med behandlingar med risk för annan smitta tar vi ut en timavgift. För verksamheter med påtaglig hälsorisk (exempelvis tatuering, piercing, microblading) är avgiften på 6312 kronor. För verksamheter med måttlig hälsorisk (exempelvis fotvård, öronhåltagning, akupunktur, användning av lansett) är avgiften på 4208 kronor. Därefter tar vi ut en årlig avgift för vår tillsyn från och med året efter anmälan. För verksamhet där stickande eller skärande redskap används (förutom fotvård) motsvarar grundklassningen fyra timmar per år. För verksamhet med fotvård motsvarar grundklassningen två timmar per år. Timtaxan för år 2022 är 1052 kronor.
Egenkontroll
Du som driver en hygienisk verksamhet har ett ansvar att fortlöpande planera och kontrollera din verksamhet. Egenkontrollen är till för att du i tid ska upptäcka eventuella risker samt brister genom dina rutiner. Därigenom minskar du riskerna för att sprida smitta, allergi och andra olägenheter till dina kunder. Egenkontrollen ska anpassas till verksamheten och de behandlingar som ges, utrustningen samt lokalens utformning.
Egenkontroll innebär att du ska upprätta rutiner för hygien och smittskydd, kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen, bortforsling av avfall m.m. För anmälningspliktiga verksamheter ska egenkontrollen vara skriftlig.
Socialstyrelsen – Yrkesmässig hygienisk verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Välj rätt hygienlokal för din verksamhet Öppnas i nytt fönster.
Innan du startar eller ändrar en anmälningspliktig verksamhet måste du anmäla detta till oss. Anmälan ska göras skriftigt och senast sex veckor innan verksamheten ska starta. Kontakta oss om du är osäker på om din verksamhet är anmälningspliktig eller ej. Anmälningsblankett hittar du längst ner på denna sida. Anmälan ska göras både om du ska starta en ny verksamhet och om du ska göra ändringar i en befintlig verksamhet, till exempel om du ska byta lokal eller utöka din verksamhet. Om du startar upp en anmälningspliktig verksamhet utan att först ha gjort en anmälan blir du skyldig att betala miljösanktionsavgift.
Vad kostar det att anmäla?
Vi tar ut en fast avgift för att behandla din anmälan. För skola är avgiften på 8416 kronor. För förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet eller förskoleklass är avgiften på 6312 kronor. Därefter tar vi ut en årlig avgift för vår tillsyn från och med året efter anmälan som motsvarar grundklassningen 6 timmar per år. Timtaxan för år 2022 är 1052 kronor.
Egenkontroll
För verksamheter inom förskola, grundskola, gymnasieskola eller fritidshem finns krav på att rutiner i egenkontrollen ska finnas skriftligt med ansvarsfördelning. Egenkontrollen är ett verktyg som ger en samlad överblick över hur er verksamhet påverkar miljön och människors hälsa. Det handlar om att ta fram de rutiner som behövs för att leva upp till lagstiftningens krav på hänsyn till hälsa och miljö. Goda rutiner gör att ni kan upptäcka fel och brister tidigt – innan skadan har hunnit inträffa.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi ansvarar för tillsyn av solarium, utifrån strålskyddslagstiftning och miljöbalken. Eftersom solarium avger UV-strålning och kan orsaka både akuta och långsiktiga skador är det viktigt att du följer de krav som finns i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrift om solarier och artificiella solningsanläggningar.
Anmälan
Innan du startar en solarieverksamhet måste du anmäla detta till oss. Anmälan ska göras skriftigt och senast sex veckor innan verksamheten ska starta. Vi tar ut en fast avgift för att behandla din anmälan, därefter debiterar vi en årlig avgift för vår tillsyn.
Vad kostar det att anmäla?
Vi tar ut en fast avgift på 4208 kronor för att behandla din anmälan. Därefter tar vi ut en årlig avgift för vår tillsyn som motsvarande två timmars tillsyn från och med året efter anmälan. Timtaxan för år 2022 är 1052 kr.
Egenkontroll
Egenkontroll är ett verktyg som ger en samlad överblick över hur din verksamhet påverkar miljön och människors hälsa. Det handlar om att ta fram de rutiner för verksamheten som behövs för att leva upp till lagstiftningens krav på hänsyn till hälsa och miljö. Goda rutiner gör att ni kan upptäcka fel och brister tidigt – innan skadan har hunnit inträffa.
Strålsäkerhetsmyndigheten – Regelverk för solariesalonger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Socialstyrelsen – Yrkesmässig hygienisk verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.