Om du vill starta en livsmedelsverksamhet som butik, restaurang, pizzeria, café, bageri, konditori, skolkök, kök i vård och omsorg behöver du en registrering. Även du som är mellanhand och distribuerar livsmedel, till exempel matmäklare eller internetförsäljare, ska registrera din verksamhet.
Registrera din verksamhet senast 10 arbetsdagar innan start. Använd vår e-tjänst som du hittar längst upp på sidan. Vid en registrering görs ingen förprövning, men verksamheten måste ändå uppfylla kraven i livsmedelslagen.
Du som tar över en verksamhet, byter organisationsnummer eller flyttar din verksamhet måste lämna in en ny registrering.
Sanktionsavgifter
Den 1 januari 2019 skärptes straffen för brott mot livsmedelslagen. Fängelsestraff upp till två år och sanktionsavgifter är det som kan bli aktuellt för vissa överträdelser mot lagen. Den nya skärpningen syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenter och dessutom bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretag.
Om du har startat en verksamhet utan att vara registrerad, får du betala en sanktionsavgift baserad på en procent av årsomsättningen. Årsomsättningen gäller för hela ditt företag, inte bara den del som innefattar livsmedelsverksamheten. Avgiften kan som lägst bli 5 000 kronor och som högst 75 000 kronor. Kommunal-, statlig- och landstingsverksamhet får betala ett fast belopp på 40 000 kronor i sanktionsavgift.
Om du tar över en verksamhet utan att en ny anmälan är gjord, blir sanktionsavgiften en halv procent av årsomsättningen, lägst 2 500 kronor och högst 40 000 kronor. Kommunal-, statlig- eller landstingsverksamhet betalar 40 000 kronor.
Mobil verksamhet
Mobila livsmedelsverksamheter ska registreras i den kommun där den huvudsakliga verksamheten bedrivs. Registreringsbeslutet ska du alltid ta med och kunna visa upp på plats vid kontroll i de kommuner dit du åker.
Verksamhet med egen brunn
Verksamheter som har en egen dricksvattenbrunn, omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 och ska registreras.
I verksamheten ska det finnas ett provtagningsprogram och en faroanalys som ska fastställas av miljö-och tillståndsnämnden. Provtagningsprogrammet ska beskriva vilka prover och hur ofta dessa ska tas. Antalet prover regleras i Livsmedelsverkets föreskrifter. Provtagning och analyser av vattnet får du som verksamhetsutövare själv sköta och bekosta.
När du kontaktar laboratoriet och skickar in dina vattenprover är det viktigt att du talar om att bedömningen av analysen ska göras enligt SLVFS 2001:30. Du kan också finna information om priser och hur du ska gå tillväga vid provtagning på laboriatoriets webbsida.
Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Avgift
Du betalar en engångsavgift för registreringen som motsvarar kostnaden för en timmes arbetstid. Aktuell timtaxa är 1092 kr.
Bra att tänka på
Din livsmedelsverksamhet kan beröras av fler lagar än livsmedelslagstiftningen. Här är exempel på områden som du kan behöva ta hänsyn till:
Alkoholservering
Avfallshämtning
Läs mer om bygglovsregler på sidan Bygglov och anmälan för dig som är företagare
Försäljning av folköl
Köldmedier
Tobak och e-cigaretter
Läs mer om vad du som företagare behöver veta på Räddningstjänstens webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.