Digitala tjänster för denna sida
Anmälan om försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare
Receptfria läkemedel, tobak och e-cigaretter
På den här sidan kan du läsa om vad som gäller för försäljning av receptfria läkemedel, tobak, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter. Du hittar information om avgifter, egenkontrollprogram och om hur du anmäler försäljningen till kommunen eller en annan myndighet.
Ny lag om tobaksfria nikotinprodukter
Från och med den 1 augusti 2022 införs en ny lag om tobaksfria nikotinprodukter. För dig som säljer den typen av produkter innebär det också samma regler om åldersgräns, krav på egenkontroll och tillsyn som för andra tobaksvaror.
Tobaksfria nikotinprodukter kallas i vardagligt tal för det vita snuset, nikotinpåsar eller tobaksfritt snus. Det säljs idag under flera olika varumärken så som Lyft, Velo, Volt med mera. Den 21 juni 2022 beslutade riksdagen om en ny lag om tobaksfria nikotinprodukter. Den nya lagen träder i kraft den 1 augusti 2022.
Säljer du tobaksfria nikotinprodukter?
Då behöver du anmäla din försäljning till kommunen före den 1 augusti. Anmälan gör du via kommunens e-tjänst.
Anmäl försäljning av tobaksfria nikotinprodukter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du behöver ha ett skriftligt egenkontrollprogram med rutiner för försäljningen. En kopia på egenkontrollprogrammet ska skickas in till kommunen tillsamman med din anmälan.
Stöddokument vid framtagande av egenkontrollprogram Pdf, 173 kB, öppnas i nytt fönster.
Vilka regler gäller vid försäljning?
För att sälja tobaksfria nikotinprodukter måste du och din personal ska känna till vilka regler som gäller. Förutom krav på anmälan till kommunen och egenkontroll kommer här lite kort information om försäljningsreglerna:
- Tobaksfria nikotinprodukter får endast säljas eller på annat sätt lämnas ut till den som har fyllt 18 år.
- Se till att det finns tydlig information om åldersgräns vid försäljing. Hör av dig till oss om du vill ha dekaler att sätta upp i butiken.
- Du måste se till att det finns hälsovarningar och innehållsdeklarationer på förpackningarna.
- Du får inte marknadsföra produkterna på ett sätt som är påträngande, uppsökande eller som uppmanar till användning. Se över din marknadsföring och se till att den är måttfull.
- Om du ändrar till exempel kontaktuppgifter, inför nya rutiner i egenkontrollen eller upphör med försäljningen, så ska den typen av viktiga uppgifter anmälas till kommunen så att vi har den senaste informationen.
Vilken är kommunens roll?
Kommunen är ansvarig för att kontrollera att de nya reglerna följs. Säljer du tobaksfria nikotinprodukter kommer du framöver att få ett besök av kommunen där vi kontrollerar att du och din personal följer de nya reglerna. För tillsynen kan kommunen ta ut en tillsynsavgift. Ängelholms kommun kommer att arbeta med att ta fram en taxa under hösten. Hur tillsynsavgiften kommer att se ut är därför inte bestämt.
Anmälan om försäljning
Ska du sälja receptfria läkemedel måste du anmäla det till Läkemedelsverket innan försäljning påbörjas. Anmälningsblankett finns på Läkemedelsverkets hemsida.
Avgifter
Den som har anmält handel med vissa receptfria läkemedel betalar en årsavgift till Läkemedelsverket. Avgiften är lika stor oavsett om man väljer att saluföra ett litet eller stort läkemedelssortiment.
En livsmedelsinspektör kontrollerar regelbundet din hantering och försäljning av receptfria läkemedel. En avgift tas ut för denna kontroll och kostnaden är beroende på hur lång tid kontrollen tar. Timavgiften är 1052 kr.
Program för egenkontroll
Innan du påbörjar försäljningen ska du skapa ett egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska bestå av skriftliga instruktioner som på ett tydligt sätt beskriver hur läkemedel ska hanteras och säljas i din butik. Det ska fungera som ett stöd för din personal och leda till en säker läkemedelshantering. I Läkemedelsverkets föreskrifter står det vilka instruktioner egenkontrollprogrammet ska innehålla.
Läkemedelsverket - Receptfria läkemedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Ängelholms kommun är det Miljö- och tillståndsnämnden som ansvarar för tillsynen enligt tobakslagen och det är våra inspektörer som gör kontroller på plats. Tillsynen inriktar sig på information, rådgivning och inspektioner hos verksamheter som säljer tobaksvaror. Tobaksvaror är till exempel cigaretter, cigarrer, cigariller, pip- och rulltobak, snus, tuggtobak, portionstobak och tobak till vattenpipa. Här följer ett urval av reglerna som berör dig som säljer tobak.
Tillstånd för tobaksförsäljning
Från och med 1 juli 2019 gäller nya regler för att få sälja tobak. Detaljhandlare som ska sälja tobaksvaror till konsumenter måste nu ansöka om tillstånd hos den kommun där man vill sälja tobaken. Du får inte börja sälja tobak förrän du har fått ditt tillstånd.
Kommunen prövar ansökningarna och beviljar tillstånd. Ett tillstånd avser ett specifikt försäljningsställe. Det innebär att om du säljer tobaksvaror från flera försäljningsställen måste du ansöka om tillstånd för varje försäljningsställe. Endast den som bedöms som personligt och ekonomiskt lämplig och kan driva verksamheten enligt lagen får beviljas tillstånd. Tänk på att bifoga alla handlingar som behövs för att visa att du är lämplig för att bedriva tobaksförsäljning. Vid prövningen av ansökan får kommunen inhämta yttrande från polisen.
E-tjänst ansökan om tobakstillstånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Avgifter
Vi tar ut en fast avgift på 8080 kronor för att handlägga din ansökan, vilket motsvarar
åtta timmars handläggning. Prövning som på grund av brister i ansökan överstiger åtta timmar debiteras som löpande timavgift. För planerad tillsyn tar vi ut en årlig avgift som normalt motsvarar tre timmars tillsyn från och med året efter ansökan. Timtaxan för år 2020 är 1010 kronor.
Egenkontroll
Du som ägare ansvarar för tobaksförsäljningen och att du och din personal följer de lagar och föreskrifter som gäller. För detta ska du ha skriftliga rutiner, ett så kallat egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska skickas in tillsammans med ansökan om tillstånd. Syftet med egenkontroll är att skapa bra rutiner kring försäljningen och göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna. Egenkontrollprogrammet ska finnas tillgängligt i försäljningslokalen och en kopia ska även skickas in till kommunen i samband med ansökan.
Försäljning och ålderskontroll
Tobak får inte säljas till någon som inte fyllt 18 år. Du får inte heller sälja tobak om du misstänker att varorna ska lämnas över till någon som är under 18 år. Det är ditt ansvar som säljare att kontrollera att köparen har rätt ålder. Fråga efter legitimation om du är tveksam. Kassapersonalen har ett personligt straffansvar och kan dömas till böter eller fängelse om tobak säljs till en person som inte fyllt 18 år. Ett tips är att alltid fråga efter legitimation när en kund ser ut att vara under 25 år gammal.
Det ska finnas en tydlig och synlig skylt eller dekal som ska informera kunderna om åldersgränsen för att få köpa tobak. Skylten eller dekalen ska vara placerad i närhet av kassan och gärna även på dörren till butiksingången. Försäljning av cigaretter styckevis eller i förpackningar med färre än 20 cigaretter är inte tillåten.
Märkning på svenska
Alla tobaksvaror ska vara märkta på svenska enligt gällande föreskrifter Det är olagligt att sälja tobaksvaror som inte är märkta på rätt sätt, till exempel cigarettpaket med utländska varningstexter.
Marknadsföring
Det är endast tillåtet att marknadsföra tobaksvaror inne på försäljningsstället i direkt anslutning till tobaksvarorna. Det är förbjudet att marknadsföra tobaksvaror genom till exempel reklamskyltar på butikens utsida eller i skyltfönster. Marknadsföringen får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till tobaksbruk.
Spårbarhet och säkerhet
För att kunna köpa in tobaksvaror av en partihandlare måste du som detaljhandlare ha en identifieringskod. Du kan få en identifieringskod på två sätt:
- Du kan själv ansöka om en identifieringskod hos den behöriga id-utfärdaren.
- Du kan se till att en leverantör, till exempel en partihandlare, ansöker om en identifieringskod till dig.
Även om du har en identifieringskod måste du ansöka om tillstånd, denna identifieringskod ersätter alltså inte ett tillstånd. Varje försäljningsställe måste ha en identifieringskod.
En ansökan om tillstånd ska vara skriftlig och ska lämnas in till den kommun där försäljningsstället ligger. Om försäljningsställe saknas ska ansökan lämnas in till den kommun där företaget har sitt säte. Om säte saknas i Sverige ska ansökan lämnas in till den kommun där företaget har ett fast driftsställe.
Ett tillstånd avser ett specifikt försäljningsställe. Det innebär att om du säljer tobaksvaror från flera försäljningsställen måste du ansöka om tillstånd för varje försäljningsställe.
Till din ansökan ska nedanstående handlingar bifogas:
Köpeavtal/arrendeavtal/franchiseavtal
Köpeavtal/arrendeavtal/franchiseavtal ska bifogas ansökan om du har tagit över en befintlig verksamhet.
Ägarförhållanden
I ansökan ska redovisas vem eller vilka som äger det sökande bolaget. Ett registreringsbevis från Bolagsverket om det sökande bolaget ska också skickas in.
Aktiebolag: Om sökanden är ett aktiebolag ska ägarförhållandena visas med bolagsstämmoprotokoll, aktiebok eller motsvarande handling. Av handlingen ska framgå vem eller vilka som äger aktierna i bolaget och hur aktierna är fördelade mellan ägarna. Om ägaren är ett bolag ska ägarförhållandena styrkas på samma sätt i detta bolag.Om sökandebolaget ingår i en koncern ska en organisationsskiss inlämnas där det tydligt framgår vilka bolag som är ägare och hur stor andel de äger. Ägarförhållandena i ägarbolag ska också styrkas.
Handelsbolag och kommanditbolag: Är sökanden ett handelsbolag eller kommanditbolag kan ägarförhållandena styrkas genom ett bolagsavtal som visar hur bolagets andelar är fördelade mellan ägarna. Saknas bolagsavtal ska ägarförhållandena styrkas på annat sätt.
Eventuell fullmakt
Om ombud anlitas ska fullmakt bifogas.
Redogörelser för kostnader och finansiering – nystartad eller mindre än tre år gammal verksamhet
En finansieringsplan ska bifogas ansökan om verksamheten är nystartad eller mindre än tre år gammal. Finansieringsplanen ska innehålla redogörelser för kostnader och finansiering i verksamheten från de senaste tre åren. Det kan till exempel röra sig om kostnader och finansiering vid köpet, uppstarten eller senare investeringar i verksamheten.
Om verksamheten köpts inom de senaste tre åren ska ni redovisa hur ni finansierat köpet av verksamheten, uppstartskostnader samt ytterligare investeringar. Av redogörelsen ska också framgå varifrån använt kapital kommer.
De medel som används till köpesumman ska i normalfallet vara överförda av bank och bokförda hos sökandeföretaget. Miljöenheten ska kunna se att utbetalningen slutligen mottagits av säljaren. Bifoga därför kvittens på köpesumman.
Handlingar som styrker uppgifterna om finansiering ska bifogas ansökan. Detta gäller oavsett om det är banklån, privatlån eller egna medel som har använts. Exempel på sådana handlingar är låneavtal, verifikat på transaktioner, kontoutdrag med mera.
Är det fråga om privata lån ska det framgå var de medel som långivaren lånat ut kommer ifrån, till exempel om pengarna kommer från sparande eller lån. Personnummer för privata långivare behövs för att kommunen ska kunna göra en lämplighetsprövning. Privata långivare kan komma att behandlas som ”personer med betydande inflytande”, vilket innebär att dessa personers personliga och ekonomiska lämplighet kan komma att utredas.
Redogörelser gällande ekonomi om verksamheten är mer än tre år gammal
Årsredovisningar samt resultat- och balansräkning för de tre senaste åren.
Hyreskontrakt/bevis om äganderätt
Om sökanden inte äger samtliga lokaler som används i verksamheten ska hyreskontrakt för dessa bifogas. Hyreskontraktet ska vara undertecknat av samtliga parter. Om sökande äger samtliga lokaler, ska bevis om äganderätt bifogas.
Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning
Ett egenkontrollprogram ska bifogas ansökan. Programmet utgör en viktig del av er ansökan så var noggrann när du fyller i dokumentet. Av egenkontrollprogrammet ska det framgå vilka rutiner som finns på försäljningsstället gällande hantering och försäljning av tobaksprodukter, så att lagar och föreskrifter följs.
Verksamhetsbeskrivning
En kort beskrivning av verksamheten ska bifogas. Här bör det exempelvis framgå vilken typ av verksamhet det är, vad som säljs och hur många anställda verksamheten har.
Du som anmält till din kommun att du säljer tobaksvaror
Du som före den 1 juli 2019 har anmält till din kommun att du säljer tobaksvaror till konsumenter får fortsätta att sälja tobaksvaror men du måste senast den 1 november 2019 lämnat in en ansökan om tillstånd till kommunen. Du får fortsätta att sälja tobaksvaror fram till att kommunen fattat beslut i ditt ärende. Om du inte lämnar in en ansökan om tillstånd senast den 1 november 2019 får du inte fortsätta sälja tobaksvaror.
Om kommunens prövning
Den som ansöker om tillstånd för att sälja tobaksvaror till konsumenter ska visa att han eller hon med hänsyn till sina ekonomiska och personliga förhållanden, och omständigheter i övrigt, är lämplig att utöva verksamheten. När en juridisk person ansöker om tillstånd kan det innebära att alla personer med betydande inflytande i den juridiska personen utreds. Personer med betydande inflytande kan till exempel vara aktieägare med betydande inflytande, finansiärer, styrelseledamöter, verkställande direktör och bolagsdelägare. Uppgifter från Skatteverket och Kronofogden samt Polismyndigheten kan komma att begäras in i samband med att kommunen utreder lämpligheten.
Avgift
Kommunen har rätt att ta ut en avgift för sin prövning av ansökan om tillstånd. Varje kommun beslutar vilken avgift som gäller i just den kommunen. För prövningen av ansökan tar Ängelholms kommun ut en avgift motsvarande åtta timmars tillsyn, vilket för år 2020 motsvarar 8080 kr. Prövning som på grund av brister i ansökan eller egenkontrollprogram överstiger åtta timmar debiteras som löpande timavgift, vilken beräknas genom att den faktiskt nedlagda handläggningstiden i ärendet multipliceras med timtaxan.
Verksamhetsutövaren ska betala avgift för prövning för varje försäljningsställe som ansökan avser, och ska betala avgift för prövning även om ansökan avslås eller avvisas.
För planerad tillsyn tar kommunen ut en årlig avgift som normalt motsvarar tre timmars tillsyn från och med året efter ansökan. Detta motsvarar för år 2020 en årlig avgift på 3030 kronor.
Konkurs
Om den som har ett försäljningstillstånd försätts i konkurs upphör tillståndet att gälla. Om konkursförvaltaren avser att driva verksamheten vidare måste förvaltaren lämna in en ny ansökan om tillstånd. Kommunen ska behandla en sådan ansökan med förtur.
Kommunen har rätt att ta ut en avgift för sin prövning gällande handläggning av ansökan om tillstånd. Varje kommun beslutar vilken avgift som gäller i just den kommunen
Ängelholms kommun tar ut en fast avgift på 8080 kronor för att handlägga din ansökan, vilket motsvarar åtta timmars handläggning. Prövning som på grund av brister i ansökan överstiger åtta timmar debiteras som löpande timavgift. För planerad tillsyn tar kommunen ut en årlig avgift som motsvarar tre timmars tillsyn från och med året efter ansökan. Timtaxan för år 2020 är 1010 kronor.
Verksamhetsutövaren ska betala avgift för prövning för varje försäljningsställe som ansökan avser, och ska betala avgift för prövning även om ansökan avslås eller avvisas.
I lagen om e-cigaretter finns regler som du måste följa för att få sälja e-cigaretter och /eller påfyllningsbehållare.
Anmäl försäljning till oss
Om du vill sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare måste du anmäla detta till oss. Till din anmälan måste du bifoga ditt egenkontrollprogram. Programmet hjälper dig att skapa bra rutiner kring försäljningen och gör det lättare för dig och din verksamhet att följa reglerna i lagen. Egenkontrollprogrammet ska finnas tillgängligt för personalen på försäljningsstället och ska kunna uppvisas för oss och för polismyndigheten vid tillsyn. Informera all personal på försäljningsstället så att de känner till försäljningsreglerna och era rutiner.
Viktiga försäljningsregler
- Du får inte sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare till någon som inte fyllt 18 år, eller till någon som du misstänker ska lämna över dem till en person som inte fyllt 18 år.
- Du ska ha en skylt om åldersgränsen som syns tydligt inne på försäljningsstället.
- Varje förpackning till e-cigaretter ska ha en hälsovarning och innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration. Saknas något av dessa får du inte sälja produkten.
Följs inte lagen kan försäljningsstället förbjudas att sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare. Vid allvarliga brister kan det bli aktuellt med böter eller fängelse.