Serveringstillstånd för alkohol
För att sälja och servera alkohol behöver du ha serveringstillstånd. Här hittar du all information du behöver gällande serveringstillstånd i Ängelholms kommun.
För att få servera starköl, vin, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker, till exempel cider, måste du ha serveringstillstånd. Servering i det här fallet betyder alla tillfällen där du serverar alkoholhaltig dryck mot betalning. Hit räknas också drycker som säljs till självkostnadspris eller ingår i en entréavgift eller deltagaravgift.
Tumregeln är att det krävs serveringstillstånd, men det finns också undantag.
När behöver jag inte serveringstillstånd?
Om du uppfyller alla de tre kraven nedan så behöver du inte ha serveringstillstånd.
- Om det avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, alltså ett slutet sällskap,
- det är servering utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna
- och serveringen äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
Exempel på när du inte behöver något serveringstillstånd kan vara en privat bröllopsfest eller ett 50-årskalas.
Vanliga frågor och svar om serveringstillstånd
Här hittar du vanliga frågor och svar som rör serveringstillstånd
Så ansöker du om serveringstillstånd
Du behöver serveringstillstånd oavsett om det gäller ett tillfälligt arrangemang eller om det gäller ett så kallat stadigvarande tillstånd för en restaurang.
Du gör din ansökan hos den kommun där restaurangen finns. Sökande kan vara ett bolag som har ett organisationsnummer registrerat hos Skatteverket eller en enskild person. Kommunen tar ut en avgift för att hantera din ansökan. I samband med din ansökan får du uppgifter om hur mycket du ska betala och hur du går till väga. Först när avgiften är betald börjar vi jobba med ditt ärende.
Ett serveringstillstånd gäller bara för den tillståndshavare som har fått sitt tillstånd beviljat, och bara för den lokal som beslutet gäller. Om verksamheten upphör eller flyttar till en annan lokal slutar tillståndet att gälla.
Riktlinjer för serveringstillstånd och folkölsförsäljning i Ängelholms kommun Pdf, 11 MB.
Grundläggande krav för tillstånd
Det är Alkohollagen som bestämmer vad som krävs för att få serveringstillstånd. I huvudsak är det fyra områden som prövas.
1. Lokalernas utformning
Lokalerna ska vara godkända ur brandsäkerhetssynpunkt och som livsmedelslokal. Det ska finnas ett tillräckligt antal sittplatser för gäster. Om det finns en uteservering ska denna vara tydligt avgränsad.
2. Kök och matutbud
Det ska finnas ett eget restaurangkök. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av förrätter, huvudrätter och efterrätter. Lagad eller på annat sätt tillredd mat ska kunna serveras under hela serveringstiden.
3. Personlig och ekonomisk lämplighet
Den som söker tillstånd ska:
- ha fyllt 20 år
- vara laglydig
- ha fullgjort sina skyldigheter när det gäller skatter och avgifter
- bli godkänd i ett kunskapsprov som Folkhälsomyndigheten har tagit fram
- kunna visa handlingar som styrker finansieringen av verksamheten, kontanthantering godkänns inte
PBI står för "person med betydande inflytande". En PBI är till exempel en vd eller en styrelseledamot och förutom personen som gör själva ansökan bedömer vi också lämpligheten hos alla PBI:er. I ett bolag ska alla bolagsmän uppfylla kraven på lämplighet och minst hälften ska göra kunskapsprovet.
4. Risken för störningar och andra olägenheter
Enligt alkohollagen kan serveringstillstånd vägras eller begränasas om serveringen kan medföra alkoholpolitiska olägenheter, även om du uppfyller övriga krav. Det betyder att det inte får finnas någon risk för att störa trafiken eller grannar som bor i närheten. Det kan också vara att det inte är lämpligt att ha alkoholservering i en viss lokal på en viss plats, för att den till exempel gränsar till en skola eller fritidsgård.