Information om stadigvarande serveringstillstånd
Innehållet på sidan följer 8 kap. 2§ Alkohollagen (2010:1622). Ytterligare upplysningar fås av kommunens kundtjänst eller av aktuell handläggare.
Checklista vid ansökan
Följande handlingar ska lämnas in vid ansökan om serveringstillstånd
- Ansökan.
- Registreringsbevis för aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag.
- Förteckning över delägare i bolag.
- Meritförteckning – bevis om genomgånget kunskapsprov.
- Beskrivning av lokaler och verksamhet.
- Redovisning av inköp/övertagande av verksamhet.
- Preliminär budget.
- Ritningar på serveringslokal och uteservering. Serveringsytan ska vara markerad med röd penna.
- F-skattebevis eller kopia av skatte-och avgiftsanmälan om företaget är nystartat.
- Handlingar som styrker finansieringen, kontoutdrag, kvitton, lånehandlingar etc. Den ska vara dokumenterad och spårbar.
- Kopia på aktiebok om bolaget är ett aktiebolag.
- Matmeny innehållande förrätter, huvudrätter och efterrätter inklusive prissättning.
- Dryckesmeny innehållande både alkoholdrycker och alkoholfria alternativ inklusive prissättning.
Upplysningar och kommentarer
Ansökan
Ansökan ska avse en bestämd lokal och/eller avgränsad uteservering. Tillståndet ska sökas av samma fysiska eller juridiska person som driver verksamheten.
Stadigvarande tillstånd kan sökas för alkoholservering året runt eller årligen under viss period. Om ni får tillstånd till servering året runt ska alla längre uppehåll i verksamheten anmälas till verksamheten Miljö och bygg/enheten för mat och dryck.
Med serveringstid avses de yttersta gränserna för när det är tillåtet att servera alkohol. Normaltid enligt alkohollagen är mellan klockan 11:00 och 01:00. Enligt antagna riktlinjer kan, med vissa villkor, utökad serveringstid godkännas till klockan 03:00 under fredagar, lördagar och dagar före helgdag. Se även nedan under rubriken lokaler och verksamhet.
Registreringsbevis
Registreringsbevis beställs från Bolagsverket. Registreringsbeviset ska visa den aktuella styrelsen och vem som är firmatecknare. För enskilda firmor (bolag som är registrerade på ägarens personnummer) är det frivilligt att lämna med registreringsbevis.
Delägare i bolag med mera
För aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag ska alla delägare som arbetar aktivt i företaget redovisas på blanketten. Även andra personer som har ett betydande inflytande i rörelsen t.ex. platschef, restaurangchef och finansiärer ska redovisas. Observera att den som har serveringstillstånd är skyldig att anmäla alla förändringar i ägarförhållandena till verksamheten Miljö och bygg/enheten för mat och dryck.
Meritförteckning - kunskapsprov
Meritförteckningar ska bifogas för samtliga personer enligt ovan. För att få serveringstillstånd ska sökandena har goda kunskaper i alkohollagstiftningen. Sedan den 1 januari 2011 krävs att sökanden godkänns vid ett Folkhälsomyndigheten anordnat kunskapsprov. När sökanden är ett bolag ska minst hälften av personerna enligt ovan ha genomgått provet.
Kunskapsprovet görs på stadshuset i Ängelholm efter särskild överenskommelse med alkoholhandläggarna. Närmare upplysningar om kunskapsproven ges av alkoholhandläggarna.
Lokaler och verksamhet
Huvudsaklig inriktning på verksamheten ska anges. Flera alternativ kan markeras. De procenttal som anges på blanketten ska ses som ungefärliga riktvärden.
Stadigvarande tillstånd för servering av alkohol till allmänheten ges bara om serveringsstället har ett eget kök. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. Det ska finnas tillgång till lagad eller på annat sätt tillredd mat under hela serveringstiden. Efter klockan 23:00 får matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.
Exemplen på menyer ska ge en realistisk bild av vilket matutbud som kommer att erbjudas.
Om ni har någon form av gasanläggning (t.ex. spisar eller terassvärmare) ska särskilt tillstånd till hantering av brandfarliga varor sökas hos räddningstjänsten.
Inköp – övertagande av verksamhet - budget
Det ska finnas undertecknade köpeavtal, hyresavtal med mera som visar att den som söker tillståndet också disponerar lokalerna från och med en bestämd tillträdesdag. Likaså skall sökanden också redovisa hur inköpet/övertagandet finansierats. Observera att ingen kontanthantering godkänns.
Budgeten ska ge en realistisk bild av hur stor försäljning ni räknar med det första året.
Ritningar
Markera på en ritning dels hela serveringsstället (alla de lokaler och utrymmen som ni disponerar) dels serveringslokalen (de lokaler där gästerna får vara med den serverade alkoholen) dels eventuella uteserveringar.
Ansökningsavgift
Ansökningsavgiften faktureras och ska vara betald innan handläggning kan påbörjas.
Upplysningar
Ytterligare upplysningar kan fås per telefon av kundtjänst på telefonnummer 0431-870 00 eller av din handläggare.
Upplysning gällande kassaregister
För all information kring kassaregister och vilka krav som ställs, ta kontakt med Skatteverket.
Till Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.