Regler för varuexponering
Gator, trottoarer och torg är en del av vår gemensamma miljö och vi har alla ansvar för att det ska vara en trevlig miljö att vistas i. Därför måste till exempel varuställ eller annan utsmyckning placeras så att de inte hindrar eller riskerar skada andra. Att ställa ut och visa upp sina varor, så kallad varuexponering, ska därför göras på ett sätt som passar in i stadsmiljön.
Så söker du polistillstånd för varuexponering
För att använda kommunens eller stadens mark för varuexponering behöver du polistillstånd. Var så noggrann du kan när du fyller i ansökan, ju mer detaljer som finns med desto lättare är det att godkänna din ansökan. Glöm inte att skicka med ritningar som beskriver varuexponeringens mått, på vilken eller vilka adressen den ska stå på samt vilken typ av varor du vill ställa ut.
Här ansöker du om polistillstånd
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se exempel på ritning för ansökan om varuexponering
Annat att tänka på vid varuexponering
- Varuexponering ska som regel ligga i direkt anslutning till verksamheten. Undatag är torg eller öppna platser, men då görs en bedömning från fall till fall.
- Varuställ och liknande sätt att exponera varor ska vara placerade direkt mot lokalens fasad.
- Varuställ ska vara stabila så att de inte flyttas för lätt.
- Du får inte fästa varuskyltningen i marken genom att borra. Om du vill fästa skyltningen mot fasaden måste du söka bygglov.
- Brandposter, avstängningsventiler, kabelbrunnar, kopplingsskåp och liknande som finns i närheten, ska hållas tillgängliga och får inte täckas över.
- Livsmedel ska förvaras på hyllor en bit ovanför marken, det ska vara lätt att hålla rent undertill.
- Du ansvarar för att din utställning är hel och ren. Undvik trasiga hyllor eller bänkar, och se till att hålla rent från skräp.
- Varuställen ska alltid plockas in efter stängning.
- Fasta skyltar och fasadändringar är bygglovspliktiga.