Medborgardialog
Medborgardialog är ett komplement till vår representativa demokrati som ger möjlighet att påverka även mellan valen. Alla nämnder och beredningar kan använda medborgardialog som ett verktyg i det politiska arbetet.
Genom att skapa forum och tillfällen för möten och dialog får de förtroendevalda möjlighet att lyssna av opinionen, ta del av synpunkter och förslag till utveckling i en viss fråga. Det ger de förtroendevalda olika perspektiv och ett breddat underlag inför olika beslut. Från medborgarnas perspektiv ger dialogen möjlighet att få mer insyn, att framföra sin uppfattning och att påverka utvecklingen.
Varför medborgardialog?
- För att öka och ta tillvara medborgarnas delaktighet, intresse och engagemang för viktiga samhällsfrågor.
- För att förtroendevalda får ett ökat underlag för att fatta bra beslut.
Genomförda medborgardialoger
Genomförda medborgardialoger 2024
Här kommer det som utförts under år 2024...
Genomförda medborgardialoger 2023
- Kommunfullmäktiges fasta beredning 2 har genomfört en enkät till samtliga av kommunens föreningar som får föreningsbidrag för att se hur de tänker kring ungas deltagande i föreningslivet, samt allaktivitetshus.
- Kommunfullmäktiges fasta beredning 1 har genomfört en stor enkät till hela gymnasiet där de ställer frågan om unga idag är intresserade av lokalpolitiska frågor, och deras relation till politiker. Se enkätresultat:
- Kommunfullmäktiges fasta beredning 1 har sedan fördjupat sig i enkätens resultat (se ovan) genom att anställa två ungdomsutvecklare (sommarjobbare) som genomfört en undersökning och intervjuat andra ungdomar. Se resultat:
Genomförda medborgardialoger 2022
- Sociala hållbarhetsberedningen (fullmäktiges fasta beredning 2) har haft ungdomsutvecklare (feriearbetare) som gått på stan och genomfört intervjuer för att fråga vad invånarna tycker kring social hållbarhet. En digital enkät genomfördes med. Där har invånarna haft chansen att tycka till om den politiska gruppens slutsatser innan det sista utkastet skickades till kommunfullmäktige i september.
Genomförda medborgardialoger 2021
Under 2021 genomfördes den första medborgardialogen av en av kommunens politiska nämnder. Totalt skedde 6 olika dialoger där vi pratade med invånarna på flera olika sätt för att nå fler i viktiga frågor.
- Dialog om utvecklingen av Stadsparken genomförd av Samhällsbyggnadsnämnden 26-27 augusti på plats i Stadsparken, samt med en kompletterande digital enkät. Det har beslutats att 3 skisser ska tas fram utifrån medborgardialogen för utvecklingen av Stadsparken. Nämnden ska sen ta ställning och besluta om en skiss.
- Medborgardialogsberedningen (fullmäktiges fasta beredning 1) har haft dialog med ungdomar, kyrkorådet, handikappsrådet och pensionärsrådet angående sitt uppdrag att utveckla formerna för kommunens medborgardialoger.
- Dialog om hur unga vill ha kontakt med kommunen och vilka frågor som intresserar dem. Genomförd av ungdomsutvecklare (feriearbete) på uppdrag av Medborgardialogsberedningen (fullmäktiges fasta beredning 1), se länken ovan .
- Enkätundersökning oktober-november angående det nya stadshuset i Ängelholms kommun till invånare, företagare och föreningar.
- Social hållbarhetsberedningen (fullmäktiges fasta beredning 2) genomförde dialoger på öppna förskolor, gymnasiet där de besökte elever i sina klasser och stod i atrium, följde med kommunens fältgrupp och befann sig i Hembygdsparken. Det skickas även ut enkätundersökning till föreningar. Allt för att prata om mötesplatser.
- Dialog om utvecklingen för Nybroskogen och Kronoskogen som hölls den 4 december på Järnvägens museum. Gratis entré och där kommunen bjöd på korvgrillning, aktiviteter för barnen. Dialogen genomfördes av en av kommunstyrelsens styrgrupper. En enkätundersökning genomfördes även digitalt.
Genomförda medborgardialoger 2020
Under 2020 genomfördes sex medborgardialoger inom ramen för ett beredningsuppdrag och i arbetet för kommunens nya vision.
- Dialog om ekologisk hållbarhet - barnhearing med två förskolor och fokusgrupper med gymnasieskolan. Genomförd av fullmäktiges fasta beredning 2. För resultat se:
- Dialog om den nya visionen. Våren 2020 arbetade vi med kommunens framtidsbild. Ett stort antal kreativa dialogmöten arrangerades med invånare, föreningar, företagare, skolelever, politiker och tjänstepersoner. Den gemensamma frågan var: Vad ska vara utmärkande för Ängelholm i framtiden?
Genomförda medborgardialoger 2019
Under 2019 genomfördes inga medborgardialoger.
Genomförda medborgardialoger 2018
- Dialog om infrastruktur för framtidens transportlag - genomfördes
en fokusgrupp med representanter för handlare i stadskärnan. Genomförd av beredningen för samhällsutveckling. För resultat se:
- Dialog om jämlik kommun - en fokusgrupp med inbjudna deltagare som beredningen valt ut med
diskrimineringsgrunderna i åtanke och för att få nya perspektiv, samt open space användes under en dialog med gymnasieelever. Genomförd av beredningen för omsorg. För resultat se:
Dialog om kulturen som samhällsbyggare - en fokusgrupp som bestod av de föreläsare som
beredningen lyssnat till under uppdragets gång. Genomförd av beredningen för kultur, idrott och fritid. För resultat se:
Genomförda medborgardialoger 2017
Under 2017 genomfördes tre medborgardialoger inom ramen för två beredningsuppdrag. För mer information klicka på diarienumrerna.
- Dialog för en långsiktig målbild för att utveckla alla tätorter i Ängelholms kommun med bostadsbyggande och service. Beredningen för samhällsbyggnad genomförde med fokus på de sex tätorterna: Strövelstorp, Ausås, Munka-Ljungby, Össjö, Hjärnarp och Vejbystrand/Magnarp. De var på julmarknader och pratade med folk. För resultat se:
- Dialog om målbilder för stadsmiljöer i Ängelholm och beyggda miljöer i tätorterna. Beredningen för samhällsbyggnad genomförde två medborgardialoger, enkätundersökning som skickades till föreningar och skolor, samt gick på stan och pratade med folk. Då i ett parkeringsgarage för att träffa unga som hängde där. För resultat se:
Genomförda medborgardialoger 2016
Under 2016 genomfördes 25 medborgardialoger inom ramen för fem beredningsuppdrag och en i samarbete med SKR. För mer information klicka på diarienumrerna.
- Dialog kring vision för framtidens utbildningar - fika med politiker där ledamöter från beredningen fikade med ungdomar på Espresso house och bjöd på en kopp kaffe. Tre beredningsledamöter genomförde dialogkafe på Komvux där de träffade eleverna, sopplunch med näringslivet, samt en fokusgrupp med representanter från kommunen och Region Skåne. Genomförd av beredningen för lärande. För resultat se:
- Dialog kring målbild för hållbar social integration - enkätundersökning till skolorna, stormöte med ungdomsfullmäktige, enkät till föreningar, samt dialog med för föräldrar till kommunens yngsta invånare vid ett tillfälle på familjecentralen Nya torg och vid ett tillfälle på stadsbiblioteket i samband med aktiviteten baby- och barnrytmik. Genomförd av beredningen lärande. För resultat se:
- Dialog om utvecklingen för Växthustomten. Genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Två dialogkaféer genomfördes på Stadsbiblioteket, samt en enkät fanns digitalt.
- Dialog om strategi för en trygg och säker kommun. Beredningen för samhällsutveckling genomförde sju medborgardialoger i sitt uppdrag för att nå så många som möjligt: 1. Dialog med ungdomar i högstadieålder på stöveltorps skola, 2. Dialog med Gymnasieelever på Ängelholms gymnasieskola, 3. Sopplunch med näringslivet i samverkan med Ängelholms Näringsliv, 4. Dialog under träff med PRO och SPF i Munka-Ljungby, 5. Dialog med ”folk på stan” vid två tillfällen, 6. Dialog på Willians vård- och trygghetsboende, 7. Enkät via skolans plattform Fronter där man försökte nå föräldrar. För resultat se:
- Dialog om boendemiljö och livskvalitet. Beredningen för omsorg genomförde fem dialoger för sitt uppdrag angående boendemiljö och livskvalitet. 1. Dialogkafé trygghetsboende Beredningen har besökt alla fyra trygghetsboenden i kommunen; Kastanjelunden, Willan 7, Villan och Victoriagården i en dialog om boendeformen. 2. Dialogkafé gymnasiesärskolan. Ledamöter från beredningen har träffat ungdomar som snart ska flytta hemifrån i ett samtal om förväntningar och förhoppningar på framtidens boende. 3. Dialogkafé på LSS-boende. Ledamöter från beredningen har besökt ett LSS-boende på Ängavången och pratat boendefrågor med brukarna. 4. Fokusgrupp pensionärsrådet. Beredningen har bjudit in representanter för kommunala pensionärsrådet till en fokusgrupp om framtidens boende för äldre. 5. Enkät till framtidens äldre. Beredningen har genomfört en enkätundersökning som spreds genom sociala medier. För resultat se:
Dialog om vision för hur Ängelholm som ungdomskommun ska kunna förverkligas. Beredningen för kultur, idrott och fritid genomförde ett omfattande antal medborgardialoger med ungdomar i kommunen - fokusgrupper, pratade med folk på stan och genomförde en enkätundersäkning. För resultat se:
Genomförda medborgardialoger 2015
Under 2015 genomfördes 23 medborgardialoger inom ramen för sju beredningsuppdrag.
- Dialog kring barnrättsperspektiv - fokusgrupper med ungdomsfullmäktige, spontana möten i Hembygdsparken och dialog med föreningar. Genomförd av beredningen för lärande. För resultat se:
- Dialog kring vision för utveckling av Stortorget - fokusgrupper med gymnasieelever, enkätundersökning under företagsdagarna samt utdelad till näringsidkare, fastighetsägare och torghandlare. Samt gick på stan och frågade folk. Genomförd av beredningen för samhällsbyggande. För resultat se:
- Dialog kring vision för trafikutveckling i Ängelholms tätort - fokusgrupper med gymnasieelever, dialog på företagsdagarna till både besökare och utställare, dialogmöte med näringslivet, enkäter, samt gick på stan och frågade folk. Genmförd av beredning för samhällsbyggande. För resultat se:
- Dialog kring utveckling av turistnäring - spontan dialog på företagsdagarna, turistenkät, pratade med folk på stan samt dialogkafé. Genomförd av beredning för samhällsutveckling. För resultat se:
Dialog kring framtidens äldreomsorg - på företagsdagarna med personal och brukare på stadshuset, fokusgrupper med högstadieelever på Kungsgårdsskolan. Det har även genomförts en dialog på stadsbibioteket, på Vallhall park med gymnasieelever samt fokusgrupp med kommunala pensionärsrådet. Genomförd av beredningen för omsorg.
- Dialog kring principer och riktlinjer för föreningsstöd - enkät till idrotts- och fritidsföreningar, snabbenkät vid kulturforum, och fokusgrupper med kulturföreningar. Genomförd av beredningen för kultur, idrott och fritid. För resultat se:
- Dialog kring strategi för långsiktigt skydd och bevarande av Ängelholms Havsbad - fokusgrupper med representanter från Havsbadens villaägarförening, Råbocka Camping och Skäldervikens byalag. Genomförd av en tillfällig beredning. För resultat se:
Principer för medborgardialog
För att ha en gemensam grund att stå på har Ängelholms kommun tagit fram en policy med sju principer för medborgardialog:
- Dialog ska utvecklas med alla medborgargrupper
- Medborgardialog är de förtroendevaldas ansvar
- Syftet med medborgardialog ska vara tydligt uttryckt
- Rollerna vid medborgardialog ska vara tydliga
- Vikten av att lyssna och ställa frågor
- Vikten av god kommunikation och återkoppling
- Medborgardialoger ska utvärderas och utvecklas löpande
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-03-18
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.