Arbete med barns rättigheter

Ängelholms kommun arbetar systematiskt med att stärka barns rättigheter i kommunens alla verksamheter.

Närbild på två barnhänder som håller i varandra. Man anar blåvitrandiga tröjärmar. Foto.

Arbetet utgår från Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller kort och gott Barnkonventionen, beskriver mänskliga rättigheter för alla barn. Alla världens länder har förbundit sig att följa konventionen, och sedan 2020 är Barnkonventionen svensk lag.

Ängelholms kommun arbetar aktivt för att öka medvetenheten om barns rättigheter och för att stärka barnrättsperspektivet i alla våra verksamheter.

Barns rättigheter en del av ett hållbart samhälle

Hållbarhetsprogrammet, som förväntas godkännas av Kommunstyrelsen i januari 2025, visar i vilken riktning Ängelholmarna vill arbeta med hållbarhet inom olika områden.

I kommunens Hållbarhetsprogram står det att Barnkonventionen och principen om barnets bästa är vägledande i vårt systematiska arbete för att få barnets rättigheter att genomsyra verksamheter, service och beslutsprocesser.

För att uppnå det arbetar vi strategiskt och utvecklar arbetssätt för att ta tillvara barns och ungas åsikter inför lokala beslut.

Ungdomsfullmäktige är de ungas röst

Ängelholms Ungdomsfullmäktige, UFM, består av skolelever från högstadiet och gymnasiet. De jobbar aktivt för att kommunens unga ska få ett större inflytande i olika frågor och vid behov lyfta dem till politiker och beslutsfattare.

Arbetet med Ungdomsfullmäktige är en del i det strategiska arbetet för att stärka barnrättsperspektivet.

Fyra huvudsakliga principer

Barnkonventionen är sedan den 1 januari 2020 svensk lag. Alla under 18 år räknas som barn enligt Barnkonventionen.

Konventionen bygger på 54 rättigheter, eller artiklar, varav fyra är grundläggande och alltid ska beaktas i frågor som rör barn.

  • Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  • Artikel 3: Vid alla beslut som rör barn ska det i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
  • Artikel 6: Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  • Artikel 12: Alla barn har rätt att komma till tals.

Gemensamt stödmaterial för alla medarbetare

När ett beslut som rör barn ska fattas ska vi alltid göra en prövning av barnets bästa.

I Ängelholms kommun arbetar vi aktivt med att utveckla arbetssätt för att stärka barns rättigheter. För det syftet finns bland annat ett stöddokument, eller stödmall, som kan användas av alla verksamheter eller organisationer.

  • Mallen fungerar som ett stöd för alla medarbetare som i sitt arbete behöver tillgodose barns rättigheter eller göra en prövning av barnets bästa.
  • Det är kommunens barnrättsstrateger som tillsammans med huvuduppdrag Lärande och familj har tagit fram, testat och reviderat mallen.

Beslut som rör eller påverkar barn

Mallen kan användas vid beslut som påverkar barn. Den utgör ett stöd i utvärderingen och dokumentationen av beslut som påverkar barn, direkt och indirekt, på individ-, grupp- och strukturell nivå.

Syftet är att säkerställa att barnets rättigheter beaktas i beslutsprocessen. Mallen hjälper att systematiskt beskriva beslutets påverkan på barn, identifiera vilka artiklar från Barnkonventionen som stödjer beslutet, och bedöma hur barnets bästa beaktas.

Alla huvuduppdrag är representerade

Det finns flera utbildade barnrättsstrateger inom kommunorganisationens alla fyra huvuduppdrag. Samtliga har gått SKR:s barnrättsstrategutbildning. De kan agera bollplank i olika frågor, eller ett stöd när du behöver göra en prövning av barnets bästa.

Strategerna ska om möjligt kunna informera både barn och vårdnadshavare om barns rättigheter, eller stötta kollegor med kunskaper för att göra det.

Barnrättstrategerna ingår i ett internt nätverk som träffas fyra gånger om året i syfte att arbeta med kompetensutveckling och kunskapsspridning. Nätverket hålls ihop av kommuens strateg för social hållbarhet.

Sidinformation

Publicerad:
2024-12-19