Agila Ängelholm
I Ängelholms kommun arbetar vi på ett nytt sätt.
Sedan 2015 är Ängelholm en agil kommunorganisation för utveckling och service. Förändringen gjordes för att främja det demokratiska arbetet och möta medborgarnas behov av god kommunal service på ett bättre sätt.
Ängelholms kommun har gått lite längre än de flesta svenska kommuner i att samla ihop olika verksamheter utifrån medborgarens perspektiv. Organisation och arbetssätt har formats tillsammans med politiker, kommunens chefer och medarbetare från olika verksamheter. Resultatet är en organisation som är lättrörlig, anpassningsbar och flexibel utifrån medborgarnas behov och förändringar i omvärlden.
Det agila arbetssättet
- Ordet agilt är hämtat från engelskan och betyder lättrörligt och anpassningsbart.
- Agilt förhållningssätt handlar framför allt om organisationens förmåga att införliva ett snabbt, lättrörligt och anpassningsbart arbetssätt i en föränderlig omvärld.
- För oss i Ängelholms kommun betyder agilt arbetssätt att se möjligheter, vara självgående, att samverka och ha mod att tänka i nya banor.

Signaler och Agila arenor
Det unika med Ängelholm är det agila arbetssättet, signalsystemet och arenorna för utveckling och service.
Alla medarbetare i Ängelholms kommun ska signalera om man i sitt arbete upptäcker problem som behöver lösas. Man kan också skicka en signal om man har en idé om hur verksamheten i kommunen kan utvecklas eller förbättras för våra medborgare Det görs genom ett digitalt system på kommunens intranät.
Oavsett vad en signal leder till får medarbetaren alltid återkoppling om hur signalen tas omhand.
En agil arena är en samverkansform som vi i Ängelholms kommun använder för att kunna leverera bättre service till medborgarna. Vi samlar ihop de kunskaper och kompetenser som behövs för att snabbt kunna lösa ett problem. Det kan vara personal från olika delar inom kommunen, men det kan också vara personer från exempelvis näringslivet, polisen, kyrkan eller andra föreningar. Det viktiga är att de som deltar i arenan på olika sätt kan bidra till att lösa problemet.
Till varje agil arena utses en processledare med ansvar för att leda arenans arbete. Processledaren har också ett ansvar att återföra kunskap till övriga delar av organisationen efter genomfört uppdrag.
EU-projektet Agila Ängelholm
Vad krävs för att bli en agil kommun på riktigt?
För att skapa en agil organisation värd namnet, krävs fördjupad kunskap om vad agilt arbetssätt och förhållningssätt innebär i det vardagliga arbetet i kommunens alla verksamheter.
Vi förstod att det behövdes ett gemensamt kompetensutvecklingsprojekt. 2016 fick Ängelholms kommun drygt 8 miljoner ur socialfonden för att genomföra utbildningsinsatser för alla medarbetare och chefer i kommunen.
Vi började med att fråga oss: Hur kan vi bli bättre? Vad behöver vi göra för att arbeta agilt på riktigt? Vad behöver vi förändra? Första året genomfördes en genomgripande analysfas. Under en intensiv period deltog alla kommunens 3200 medarbetare i totalt 115 workshops för att komma fram till konkreta utvecklings- och förbättringsområden.
Arbetet resulterade i över 4000 förbättringsförslag. Samtliga förslag analyserades och de utvecklingsbehov som var tydligast blev basen i den kompetensutvecklingsinsats som genomfördes för samtliga chefer och medarbetare under 2017.
Utbildningen delades in i fyra områden:
- Förändringskunskap
- Agilt förhållningssätt
- Agilt arbetssätt och
- Horisontella principer (det vill säga jämställdhet, tillgänglighet, icke-diskriminering samt ekologiskt hållbar utveckling).
Slutseminarium för EU-projektet Agila Ängelholm
Den 3 maj 2018 hölls slutseminariet för EU-projektet Agila Ängelholm då vi berättade om den stora förändringsresa som vår kommun gjort; från traditionell kommun med förvaltningar och stuprör, till en ny agil utvecklings- och servicekommun.
Cirka hundra deltagare från ett stort antal kommuner, från Östersund i norr till Skurup i söder, kom för att ta del av våra erfarenheter och resultat. Förutom representanter från Ängelholms kommun, medverkade representanter från Europeiska socialfonden, SKL, Tillitsdelegationen samt utvärderare och forskare. Konferensen hölls på Margretetorps gästgivargård.
Seminariet filmades och du kan ta del av det här
Det är sammanlagt sex stycken klipp i filmdokumentationen nedan. Längst upp i vänstra hörnet (i den inbäddade filmen) finns menyn för att öppna spellistan och direkt hoppa till önskad föreläsning.